Haku on päättynyt 21.2.2023

Haluaisiko juuri teidän kylänne 

hakea mukaan 

Oma kylätaide -tapahtumaan?


Oma kylätaide-hanke käynnistyi 1.2.2023. Pohjois-Savon Kylät ry on saanut Taiteen edistämiskeskukselta rahoituksen Oma kylätaide -hankkeeseen vuodelle 2023.  Hankkeessa toteutetaan Pohjois-Savon harvaanasutun maaseudun kylille erilaisia Oma kylätaide-tapahtumia. Hankkeen on kirjoittanut yhdistyksen kyläasiamies Merja Kaija. Hankkeen yksi tärkeä painopiste on, että kyläläiset pääsevät suunnittelemaan yhdessä Oma kylätaide-tapahtumaan yhteyteen oman kylätaidenäyttelyn, jonne kyläläiset voivat tuoda kylätalolle tai muulle vastaaville yhteisille sisätiloille esille omia tärkeäksi kokemiaan taide-esineitä. Teos voi olla pieni patsas, käsityö, lahjaksi saatu taulu, esine tai jonkin muu merkityksellinen esine tai kuva. Taidenäyttelyn suunnitellussa ja pystyttämisessä auttaa hankkeen kylätaidekoordinaattori Eeva Mölkänen. Jokainen taidenäyttely tulee olemaan uniikki ja kyläläisten itsensä näköinen. Taidenäyttelyt saavat toteutukseltaan olla luovan vapaita. 

Hankkeen tavoitteena on saada innostettua kyläläiset yhteen Oma kylätaide -tapahtumaan. Tapahtuman kesto voi olla kestoltaan päivän. Taidenäyttelyn kesto voidaan sopia yhdessä erikseen. Taidenäyttelyllä halutaan lisätä kylän yhteisöllisyyttä ja osallisuutta taiteen avulla eri ikäisille osallistujille harvaanasutun maaseudun alueilla. Taidenäyttelyyn osallistuminen ja sen rakentaminen voi olla uutta ja luovan innostavaa. Teosten yhteyteen kirjoitetaan omat pienet tarinat, jotka saavat varmasti hyviä keskusteluita aikaan tapahtumassa. Hanke antaa mahdollisuuden taiteen ja kulttuurin nauttimisen maaseudulla kylien keskuudessa.

Mikäli kylä ei löytäisi mieluisia omia teoksia taidenäyttelyyn, ne voidaan tehdä tapahtumassa taidetyöpajassa. Tekeminen voi painottua yhteistaideteokseen tai voi kokeilla eri taidetekniikoita. Se voi olla esimerkiksi maalaamista, piirtämistä,  kollaasitekniikkaa eri materiaaleista, massatyöskentelyä tai voimme hyödyntää luonnon omia antimia ja tehdä ympäristötaideteoksen yksilötyönä tai yhdessä. Taidepajan luomuksista saadaan hieno ja monipuolinen taidenäyttely kaikkien iloksi.

Hankealueen kylät voivat hakea mukaan Oma kylätaide-tapahtumaan sähköisen hakulomakkeen avulla. Mukaan Oma kylätaide- tapahtumaan voi hakea yksin tai yhdessä lähikylän kanssa. Pohjois-Savon Kylät ry valitsee mukaan kylät ja jakaa käytettävissä olevan hankebudjetin kylille mahdollisimman tasapuolisesti. Voimme järjestää tapahtuman ainoastaan 12 kylällä.

Etusijalla ovat kylät, joissa ei aiemmin ole ollut hanketoimintaa kauttamme. Poikkeuksena on, jos teette yhteistyötä jonkun toisen lähikylän kanssa, voimme mahdollistaa hankkeen toimet useammallekin kylälle. Oma kylätaide -tapahtuman oheen on mahdollista saada oheisohjelmaa resurssien ja mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi musiikkia, esiintyviä taiteilijoita ja erilaisia taidetyöpajoja.

 

Mitä osallistuminen vaatii kylältä:

  1. Hakemista mukaan sähköisen hakulomakkeen avulla 21.2.2023 klo 00.00 mennessä.
  2. Osallistumista muutamaan suunnittelutapaamiseen kylän valituksi pääsyn jälkeen kylätaidekoordinaattorin kanssa.
  3. Kylätalon tai yhteisen sisätilan, jossa Oma kylätaide -tapahtuma voidaan järjestää.
  4. Halua innostaa kyläläiset osallistumaan Oma kylätaide -tapahtuman järjestämiseen.

Lisäksi on mahdollista:

  1. Kylä / yhdistys voi järjestää tapahtuman yhteydessä oman kahvion, arpajaiset tai jotain muuta yhteisöllistä toimintaa eri ikäisille osallistujille.
  2. Oma kylätaide -näyttelyn yhteyteen voidaan tilanteen mukaan järjestää musiikkia, esittävää taidetta tai taidetyöpajoja.

Mitä tarjoamme Oma kylätaide-hankkeen puolelta:

  • Kylätaidekoordinaattorin suunnittelun avuksi.
  • Voimme kustantaa tilavuokraa, taidenäyttely/työpaja- tarvikkeita, esiintyjiä, kuljetuksia, jokaisen kylän kanssa sovitusti.
  • Tiedotus ja viestintä apua.
  • Ehdotuksia eri taiteen alojen taiteilijoista. (Taiteilijoille suunnattu hakulomake on vireillä. Hakulomake julkaistaan verkkosivuilla ja yhdistyksen sosiaallisissa kanavissa pian.)

Hae mukaan Webropol-lomakkeella tämän linkin kautta mahdollisimman pian ja viimeistään 21.2.2023 mennessä.

Lomakkeessa kysytään suunnittelun helpottamiseksi mm. tapahtumapaikan ja yhteyshenkilön yhteystietoja, taustatietoja tapahtumaan, avun tarvetta ja teidän toiveitanne Oma kylätaide- hankkeelle.

Aluemääritelmä pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ylläpitämään paikkatietopohjaiseen kaupunki-maaseutu-luokitukseen. https://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=816018cf62ef40899ca26b8d17e24902 Viitattu 15.2.2023. Osoitteesta pääse näkymään, jossa Oma kylätaide-hankkeen toiminta-alue on kartassa tummanvihreällä rajalla.