Hyvän elämän (kanta)kaupunki - entäs kaikki kylät?

(1.10.2020 / Savon Sanomat)

Jaana Hiltusen erinomainen kolumni "Ihminen voi itse valita asuinpaikkansa" (SS 22.9.) sai miettimään, halutaanko virkamiestasolla ohjailla ihmisiä asuinpaikan valinnan suhteen. Onko siihen haastatellun Kuopion apulaiskaupunginjohtajan kommentti tulkittavissa niin, että Karttulassa ei tulisi enää asua? Aika mielenkiintoinen kommentti virkamieheltä, joka luotsaa eteenpäin Kuopiota hyvän elämän pääkaupunkina. Ehkä hän luotsaakin vain siis kantakaupunkia, ei maaseutua.

Kuopion strategiassa luvataan elinvoimaa, mutta Pekka Vähäkankaan kommenttien perusteella on syytä kysyä minne. Tämän viikon uutisoinnin ja kaupungin vastineen puuttumisen perusteella voi päätellä, että ei ainakaan Karttulaan. Kuopion kaupungin strategiassa luvataan rohkeaa kaupunkikehitystä. Pitääkö tämä nyt tulkita niin, että maaseutualueiden kehittämistä ei halutakaan Kuopiossa tehdä?  

Erinomainen kolumni toi vahvistusta oman työmme tarpeellisuudelle: tarvitsemme kaikkia niitä tahoja, jotka ovat kylien ja maaseudun asialla. Tahoja, jotka toimivat kylien ja maaseudun parhaaksi. Me näemme, että koko maa tarvitsee niin kaupunkeja kuin maaseutua. Emme tarvitse enää yhtään enempää vastakkainasettelua vaan tukea molemmin puolin.

Tarvitaan meitä, jotka uskomme monipaikkaisuuteen ja osaamme asettua toisen asemaan. Meitä, jotka emme vedä mattoa alta erinomaiselta brändityöltä, jota maakunnassa ja Kuopiossa tehdään. Pitäjäraadit ovat tehneet erinomaista työtä omien alueiden markkinoinnissa ja brändäämisessä osana Kuopion kaupunkia.

Me emme haluaisi yksittäisiä nostoja yleensä käsitellä ja ruotia lehtien palstoilla, mutta kun asia on jo ollut lehdessä, voimme ja meidän pitää siihen tarttua. Toiminta-ajatuksemme ja strategiamme mukaisesti me Pohjois-Savon Kylät ry:ssä aktivoimme kyliä kehittämään omaa aluettaan ja tuemme kylätoimijoita. Toimimme yhteistyössä kylien kanssa, mutta tarvitsemme myös kuntien ja kaupunkien tukea. 

Meillä maakunnassa ja Kuopiossa on todella aktiivisia kyliä, ja Karttula on yksi niistä. Kylät ja asuinalueet huolehtivat monista niistä toimista, joita kantakaupungissa tehdään kaupungin toimesta. Kylillä se tehdään talkoilla. 

Kylähengellä ja vapaaehtoistyöllä myös jokainen kylä houkuttelee asukkaita omalle alueelle, asukkaita omaan kuntaan. Tätähän jokainen kunta ja kaupunki tarvitsee, jotta voidaan puhua elinvoimaisuudesta laajasti.

Me emme ole tuomareita, emmekä kannata vastakkainasettelua. Olemme kylien asialla, emmekä jaa risua vaan nostamme esiin ruusuja. Yksi niistä on 19.9. järjestetty KYLÄT KYSEESSÄ pääomaa päätöksentekoon -tilaisuus, jossa nimenomaan keskusteltiin kylien tulevaisuudesta. Tämän nauhoitteen toivoisimme jokaisen katsovan jo ihan yleissivistyksen näkökulmasta. Nauhoite on katsottavissa YouTube-kanavallamme, ja lisätietoja löytyy myös kotisivuiltamme. Asenne ja yhteistyökyky ratkaisee. Aina.
Kyläasiamies Merja Kaija

Kyläkoordinaattori Sari Vainikainen

Pohjois-Savon Kylät ry