Kylät ja korttelit Kuopiossa

Pohjois-Savon Kylät ja Kuopion kaupunki järjestivät yhdessä Kylät ja korttelit Kuopiossa -tilaisuuden 6.10.2021. 

Osallistujia oli hieman yli 50, ja tilaisuudessa ehdittiin myös keskustella. 

Ohjelma, jonka kellonajat olivat suuntaa antavia, on kuvattuna alla. 

Ohjelman alta löytyvät

  • tapahtumassa esitetyt materiaalit ja hyödyllisiä linkkejä sekä 
  • kyläasiamies Merja Kaijan tekemä kooste tapahtumasta.

klo 18 Avaussanat / Kyläasiamies Merja Kaija

klo 18.05 Miten hyvän elämän kaupungissa näkyy kylien ja asuinalueiden ja kaupungin yhteistoiminta / Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen

klo 18.15 Esimerkkiyhdistys Oulusta: Tuira, Vuoden kaupunginosa v. 2019 / Tuiran asukasyhdistyksen hallituksen jäsen Katja Koivukoski 
Tuiran asukasyhdistys ja Tuirakas-asukastupa ovat osa Oulun kaupungin lähidemokratiatoimintaa. Tuiran asukasyhdistys edistää Tuiran alueen kehittämistä, yleistä asumisviihtyvyyttä, asukkaiden hyvinvointia, yhteistoimintaa ja yhteishenkeä järjestämällä tilaisuuksia sekä toimintaa.

klo 19 Meidän Kuopio -festivaalin asukasaluetapahtumat nyt ja vuonna 2022. Esimerkkinä Wanhan Haapaniemen asukasyhdistys ja Meidän Kuopio -joukkorahoitus / Kulttuurisuunnittelija Nina Venäläinen
Meidän Kuopio -festivaaleille toivotaan ensi vuodelle lisää asukasaluetapahtumia. Niiden tuottamiseen on mahdollista saada tuotantotukea. Esitellään myös uudenlaista joukkorahoitukseen perustuvaa avustusmuotoa, jota tänä vuonna kokeiltiin Mesenaatti.me alustan kanssa: Case Wanhan Haapaniemen ravintolapäivä ja kirpputori -tapahtuma 2021.

klo 19.20 Kuopion kaupungin yhdistyksille suunnatut avustukset / Kansalaistoiminnan asiantuntija Sirpa Niemi ja valvoja Jari Savinainen

klo 19.40 Pohjois-Savon Kylät ry tukemassa kyliä ja kortteleita / Kyläasiamies Merja Kaija


Tilaisuuden esitysmateriaali ja hyödyllisiä linkkejä

Kuopion kaupungin talkooavustukset yhdistyksille:

  • lue lisää: www.kuopio.fi/avustukset

Joukkorahoitus: https://mesenaatti.me/

Kuopion kaupungin maaseutuohjelman luonnos löytyy Otakantaa.fi sivulta (tässä suora linkki dokumenttiin)

Suomen kotiseutuliitto Vuoden kaupunginosa kilpailusta löytyy lisätietoa https://kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot-ja-kilpailut/vuoden-kaupunginosa/

Kannattaa tutustua myös Kuopion seinään https://kuopionseina.fi/

Kooste tapahtumasta

Kylät ja korttelit -tilaisuus Kuopiossa kokosi vajaat 50 kylä- ja asukastoimijaa, kuntapäättäjää ja viranhaltijaa sekä Pohjois-Savon Kylät ry:n työntekijää 6.10.2021 yhteen kuulemaan uusia ideoita ja saamaan tietoa avustuksia oman toiminnan tueksi.  Lue lisää tilaisuudesta täältä ja tutustua materiaaleihin (linkki tähän)

Alkuun Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen kertoi, miten Kuopiossa hyvän elämän kaupungissa kylä- ja asukasyhdistykset huomioidaan. Osallisuutta on kokeiltu monenlaisissa asioissa esim. kaavoituksessa ja kumppanuuspöytääkin on järjestetty Karttulassa. Osallistava budjetointi on noussut esille ja katsotaan, saadaanko sellaista myös Kuopioon. Osallistuva budjetointi voisi olla keino, jolla asukkaat saisivat aidosti kokemuksen, että voivat vaikuttaa Kuopion kaupungin budjetin käyttöön, nostettiin esille osallistujan toimesta illan aikana.

Pitäjäraadit ovat liitoskunta alueilla ja Lähiohjelman teko lähtenyt käyntiin Lähidemokratia jaostossa kantakaupungin alueelle. Tilaisuudessa nostettiin esille entiset maalaiskunnan alueet Etelä-Kuopion ja Länsirannan kylät ja asuinalueet, jotka eivät ole tulossa niin lähiöohjelman kuin pitäjäraatien piiriin. Tähän osallistujat toivoivat muutosta pikaisesti.

Kuulimme etäyhteydellä Oulun Tuirasta, miten he ovat asuinaluettaan kehittäneet ja millaista toimintaa järjestävät esim. Tuirakas asukastuvan kautta. Tuirassa on uutena järjestetty korttelitapahtumia, on menty sinne missä ihmiset ovat. Tätä voisi kokeilla Kuopiossakin.  Lisäksi on järjestetty kulttuuri- ja turvallisuuskävelyitä. 

Meidän Kuopio festivaalista kertoi kulttuurisuunnittelija Nina Venäläinen, joka innosti kaupunginosia ja kyliä mukaan elokuussa 2022 järjestettävään festivaaliin. Tuotantotukea on saatavissa ja ideoita voi jo vapaasti heitellä Ninan suuntaan. Joukkorahoitusta oli kokeiltu nyt ensimmäistä kertaa Kuopiossa, jossa kaupunki sitoutui maksamaan tietyn summan, jos toimija saisi kerättyä itse määrittelemän summan mesenaatin kautta. Wanhan Haapaniemen kirpputori ja ravintolapäivä tässä onnistuikin ja siellä tämän syksyn tapahtuma kokosi yhteen ainakin 1000 osallistujaa.

Sirpa Niemi kertoi Kuopion kaupungin yleisavustuksista, jota tänä vuonna on saanut 41 kylä- ja asukasyhdistystä yhteensä 31 850 €. Yleisavustuksen hakuaika on 30.11.2021 saakka. Talkooavustuksen käyttöön ja hakemiseen johdatteli Jari Savinainen.  Talkooavustus on hyvin käytettyä ja paljon on kohteita saatu avustuksella kunnostettua. Eli muistakaa hyödyntää talkooavustusta asuin- ja elinympäristön kehittämiseen, jotka edistävät asukkaiden yhteistä hyvää. Ja talkootyötä tarvitaan tottakai mukaan.