Vuoden Kylä laitetaan hakuun aina alkuvuonna

Länsi-Vesannolta Arto Huttunen (vas.), Anu Hytönen ja Aila Riikonen, Kerkonkoskelta Minna Vauhkonen ja Johanna Koponen sekä Länsi-Maaningan Viitosista Anna-Liisa Pekkarinen ja Anu Jokisaari.

Aina kalenterivuoden alussa Pohjois-Savon Kylät ry hakee yhdessä Pohjois-Savon Liiton kanssa Pohjois-Savon Vuoden Kylää.

Saapuneet hakemukset maakunnan Vuoden Kyläksi käsitellään Pohjois-Savon Kylät ry:n hallituksessa. Lopullisen vahvistuksen valinnalle antaa Pohjois-Savon Liiton maakuntahallitus. Vuoden kylän valinnan Pohjois-Savossa ovat yhdessä tehneet Pohjois-Savon Kylät ry ja Pohjois-Savon liitto jo vuodesta 1993 alkaen. 

Pohjois-Savon Vuoden Kylä julkaistaan Maakuntavaltuuston kokouksessa kesäkuussa.

Pohjois-Savon Vuoden Kylän valinnan tarkoituksena on nostaa esille maakunnan kylätoimintaa ja kylien aikaansaannoksia, sekä tuoda kylätoiminnalle ja maaseudun kehittämiselle myönteistä julkisuutta.

Pohjois-Savon Vuoden Kyläksi valittu kylä on maakunnan ehdokas valtakunnalliseen Vuoden kylä -kilpailuun seuraavana vuonna.

Pohjois-Savon Vuoden Kylä 2023 on Kerkonkoski


Pohjois-Savon Vuoden Kyläksi 2023 on nimetty Kerkonkoski. Se on 400 asukkaan kylä Rautalammilla. Kylä sijaitsee Suonenjoen ja Vesannon välisen tie 545 varrella. Kylän keskustan läpi virtaa Kerkonjoki, joka yhdistää toisiinsa Kiesimäjärven ja Niiniveden.

Kylää on kehitetty niin talkoilla kuin kehittämishankkeessa. Kerkolle kylään -hankkeessa on kehitetty Kerkonkosken kylän näkyvyyttä sekä asuinpaikkana että kylämatkailun vierailukohteena. Toukokuussa 2022 alkanut hanke on saanut Leader-tukea Kehittämisyhdistys Mansikka ry:stä.

Uusi Visitkerkonkoski.fi-sivusto suorastaan kutsuu kylään ja sivuilla näkyy kylän omaleimaisuus. Kylällä tehdään tapahtumia innolla ja suurella sydämellä. Työtä ja tiedotusta tehdään kylän kuin yhteistyötahojen kanssa, unohtamatta kuntaa ja alueen yrittäjiä. Rakkaus omaa kylää ja kyläläisiä kohtaan näkyy Kerkonkoskella.

Pohjois-Savon Vuoden Kylä valittiin nyt 37. kertaa. Valinnan tekevät Pohjois-Savon maakuntahallitus ja Pohjois-Savon Kylät ry. Vuoden kylä saa palkinnoksi Kuikka-viirin, kunniakirjan ja 1000 euron palkintorahan. Maakunnallisen kilpailun voittaja osallistuu Suomen Kylät ry:n järjestämään valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kilpailuun vuonna 2024.

Maakuntahallitus palkitsi kaksi kylää kunniamaininnoilla

Kuopiolainen Länsi-Maaningan Viitoset uutena viiden kylän (Leinolanlahti, Kurolanlahti, Varpasmaa, Petsamo ja Pulkonkoski) yhdistävänä kylätoimijana on tuonut alueelle uutta eloa ja paljon tapahtumia. Tarkoituksena on laajemmalla yhteistyöllä saada elinvoimaa alueella ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Länsi-Vesanto, jota kutsutaan myös Vesijärveksi ja Horontaipaleeksi, on pitänyt ansiokkaasti huolta seurantalostaan ja uimarannastaan, tehnyt hankkeita ja hakenut rahoituksia ennakkoluulottomasti toiminnan kehittämiseksi. Kylällä on huomioitu turvallisuusasiat, tehty ekotekoja ja mahdollistettu toimintaa kaikenikäisille.


Vuoden Kylän valintaprosessi

”Onko teidän kylänne elinvoimainen ja suuntaa tulevaisuuteen? Toimintaa tehdään suunnitelmallisesti yhteistyössä muiden kanssa ja avoimesti tiedottaen? Kylällä on tekemisen meininki ja tehdään itse -ei odoteta valmista.” Jos tunnistitte tästä oman kylänne, ilmoittakaa siitä meille! Etsinnässä on kylä, jossa nämä tuntomerkit täsmäävät.

Ehdotuksia otetaan vastaan aina kalenterivuoden alussa. 

Pohjois-Savon Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä ja kaupunginosia, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä.

Vuoden Kylän valinnassa painotetaan kylän kehittämisen suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä ja uutta luovaa toimintaa sekä tulevaisuuteen suuntautumista. Erityisesti otetaan huomioon kylän kehittäminen laaja-alaisesti, miten on järjestetty kunnan ja kylän välinen suhde, lähipalvelujen tuottaminen ja tuotteistaminen, työllistäminen, avoin tiedottaminen, yhteistyön sujuminen sekä elinkeinojen edistäminen. Samoja teemoja painotetaan Valtakunnallisen Vuoden Kylän valinnassa.


Pohjois-Savon Vuoden Kylää haetaan seuraavan kerran alkuvuodesta 2024. 

Wikipedia: 

Suomen valtakunnallinen Vuoden kylä on valittu vuodesta 1985 lähtien. Valinnan suorittaa  Suomen Kylät ry.

Alkuvuosina Vuoden kylä valittiin koko maasta tulleiden ehdotusten joukosta ja kunakin vuonna oli tietty teema. 1990-luvulla valintaa muutettiin siten, että kukin maakunta antaa ehdokkaansa valtakunnalliselle raadille eikä enää ole nimetty hakuvaiheessa teemaa. Lähes kaikki ehdokkaat ovat nykyään oman maakuntansa Vuoden Kyliä.

Pohjois-Savon Vuoden Kylät

(1987-)


VuosiKyläPaikkakunta
2023KerkonkoskiRautalampi
2023

Kunniamaininta

Länsi-Maaningan Viitoset

Kuopio
2023

Kunniamaininta

Länsi-Vesanto

Vesanto
2022LempyySuonenjoki
2022Kunniamaininta KurkimäkiKuopio
2022Kunniamaininta KolmisoppiSiilinjärvi
2021TimolaLeppävirta
2021

Kunniamaininta

Lukkarila


Lapinlahti

2021

Kunniamaininta 

Pohjoismäki


Sonkajärvi

2020Korpijoki-OhenmäkiKiuruvesi
2020Kunniamaininta Vieremän Pohjoiskylät Vieremä
2020Kunniamaininta Niemisjärven kyläKuopio
2019

Tuovilanlahti,

Kunniamaininta Valtakunnallinen Vuoden Kylä -kilpailussa 2019

Maaninka, Kuopio
2019Kunniamaininta PalonurmiNilsiä, Kuopio
2019Kunniamaininta Ala-LuostaRautavaara 
2018KotalahtiLeppävirta
2018Kunniamaininta TuovilanlahtiMaaninka/ Kuopio
2017MuuruvesiJuankoski/Kuopio
2016Jyrkkä Sonkajärvi
2015PöljäSiilinjärvi
2015Kunniamaininta KerkonkoskiRautalampi
2014Kauppilanmäki Vieremä
2013Etelä-TuusniemiTuusniemi
2013 

Soinilansalmi, 

Valtakunnan Vuoden Kylä 2013

Leppävirta
2012PaisuaSonkajärvi
2011SorsakoskiLeppävirta
2010TalluskyläTervo
2009Kumpusen kyläSiilinjärvi
2008Iisalmen PohjoiskylätIisalmi
2007Lastukosken kylätLastukoski
2006Pohjois-Pielaveden kylätPielavesi
2005Etelä-Kuopion kylätKuopio
2004SyvänniemiKarttula
2003Haajainen-Konolanmäki (kyläpari)Vieremä
2002Harjurannan kyläKangaslampi
2001Nerkoon kyläLapinlahti
2000Koillis-Tuusnimen kylätTuusniemi
1999Kinahmi-KonttimäkiNilsiä
1998KinnulanlahtiMaaninka
1997SoinilansalmiLeppävirta
1996MuuruvesiJuankoski
1995 KerkonkoskiRautalampi
1994PajulahtiNilsiä
1993PuutosmäkiVehmersalmi
1992VaajasalmiRautalampi
1991RovevaaraKaavi
1990Pohjois-KeiteleKeitele
1989LuikonlahtiKaavi
1988HamulaKeitele
1987Ylä-LuostaRautavaara