Oma kylätaide -hanke 2023

Pohjois-Savon Kylät ry:n Oma kylätaide-hankkeen erilaisia logoja

 Oma kylätaide -hanke 2023


Oma kylätaide-hanke käynnistyi 1.2.2023. Pohjois-Savon Kylät ry on saanut Taiteen edistämiskeskukselta rahoituksen Oma kylätaide -hankkeeseen vuodelle 2023. Hankkeessa toteutetaan Pohjois-Savon harvaanasutun maaseudun kylille erilaisia Oma kylätaide-tapahtumia toukokuu-lokakuun välisenä aikana. Hankkeen on kirjoittanut yhdistyksen kyläasiamies Merja Kaija. 

Hankkeen yksi tärkeä painopiste on, että kyläläiset pääsevät suunnittelemaan yhdessä Oma kylätaide-tapahtumaan yhteyteen oman kylätaidenäyttelyn, jonne kyläläiset voivat tuoda kylätalolle tai muulle vastaaville yhteisille sisätiloille esille omia tärkeäksi kokemiaan taide-esineitä. Teos voi olla pieni patsas, käsityö, lahjaksi saatu taulu, esine tai jonkin muu merkityksellinen esine tai kuva. Taidenäyttelyn suunnitellussa ja pystyttämisessä auttaa hankkeen kylätaidekoordinaattori Eeva Mölkänen. Jokainen taidenäyttely tulee olemaan uniikki ja kyläläisten itsensä näköinen. Taidenäyttelyt saavat toteutukseltaan olla luovan vapaita. 

Hankkeen tavoitteena on saada innostettua kyläläiset yhteen Oma kylätaide -tapahtumaan. Tapahtuman kesto voi olla kestoltaan päivän. Taidenäyttelyn kesto voidaan sopia yhdessä erikseen. Taidenäyttelyllä halutaan lisätä kylän yhteisöllisyyttä ja osallisuutta taiteen avulla eri ikäisille osallistujille harvaanasutun maaseudun alueilla. Taidenäyttelyyn osallistuminen ja sen rakentaminen voi olla uutta ja luovan innostavaa. Teosten yhteyteen kirjoitetaan omat pienet tarinat, jotka saavat varmasti hyviä keskusteluita aikaan tapahtumassa. Hanke antaa mahdollisuuden taiteen ja kulttuurin nauttimisen maaseudulla kylien keskuudessa.

Mikäli kylä ei löytäisi mieluisia omia teoksia taidenäyttelyyn, ne voidaan tehdä tapahtumassa taidetyöpajassa. Tekeminen voi painottua yhteistaideteokseen tai voi kokeilla eri taidetekniikoita. Se voi olla esimerkiksi maalaamista, piirtämistä,  kollaasitekniikkaa eri materiaaleista, massatyöskentelyä tai voimme hyödyntää luonnon omia antimia ja tehdä ympäristötaideteoksen yksilötyönä tai yhdessä. Taidepajan luomuksista saadaan hieno ja monipuolinen taidenäyttely kaikkien iloksi.

Hankealueen kylät voivat hakea mukaan Oma kylätaide-tapahtumaan sähköisen hakulomakkeen avulla. Mukaan Oma kylätaide- tapahtumaan voi hakea yksin tai yhdessä lähikylän kanssa. Pohjois-Savon Kylät ry valitsee mukaan kylät ja jakaa käytettävissä olevan hankebudjetin kylille mahdollisimman tasapuolisesti. Voimme järjestää tapahtuman ainoastaan 12 kylällä.

Etusijalla ovat kylät, joissa ei aiemmin ole ollut hanketoimintaa kauttamme. Poikkeuksena on, jos teette yhteistyötä jonkun toisen lähikylän kanssa, voimme mahdollistaa hankkeen toimet useammallekin kylälle. Oma kylätaide -tapahtuman oheen on mahdollista saada oheisohjelmaa resurssien ja mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi musiikkia, esiintyviä taiteilijoita ja erilaisia taidetyöpajoja.

 

Mitä osallistuminen vaatii kylältä:

 1. Hakemista mukaan sähköisen hakulomakkeen avulla 21.2.2023 mennessä.
 2. Osallistumista muutamaan suunnittelutapaamiseen kylän valituksi pääsyn jälkeen kylätaidekoordinaattorin kanssa.
 3. Kylätalon tai yhteisen sisätilan, jossa Oma kylätaide -tapahtuma voidaan järjestää.
 4. Halua innostaa kyläläiset osallistumaan Oma kylätaide -tapahtuman järjestämiseen.

Lisäksi on mahdollista:

 1. Kylä / yhdistys voi järjestää tapahtuman yhteydessä oman kahvion, arpajaiset tai jotain muuta yhteisöllistä toimintaa eri ikäisille osallistujille.
 2. Oma kylätaide -näyttelyn yhteyteen voidaan tilanteen mukaan järjestää musiikkia, esittävää taidetta tai taidetyöpajoja.

Mitä tarjoamme Oma kylätaide-hankkeen puolelta:

 • Kylätaidekoordinaattorin suunnittelun avuksi.
 • Voimme kustantaa tilavuokraa, taidenäyttely/työpaja- tarvikkeita, esiintyjiä, kuljetuksia, jokaisen kylän kanssa sovitusti.
 • Tiedotus ja viestintä apua.
 • Ehdotuksia eri taiteen alojen taiteilijoista. 


Hankkeen logossa on epäsymmetrinen pyörehkö kehys pienien talojen ja hankkeen nimen ympärillä. Väreinä kehyksessä on violettia ja sammaleen vihreää. Taloissa on väreinä hankkeen brändivärit violetti, sammaleen vihreä, harmaa, musta ja valkoinen. Hankkeen logon kuvassa ja nimen ilmeessä halusin tuoda esiin kylien yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Tulevien tapahtumien luovuutta ja iloa. Väreissä halusin herättää katsojassa mielenkiintoa ja rentoutta. Vihreä väri kuvastaa maaseudun kaunista luontoa.
Hankkeen logon kuvassa ja nimen ilmeessä halusin tuoda esiin kylien yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Tulevien tapahtumien luovuutta ja iloa. Väreissä halusin herättää katsojassa mielenkiintoa ja rentoutta. Vihreä väri kuvastaa maaseudun kaunista luontoa.