Oma kylätaide -hanke

Pohjois-Savon Kylät ry sai Taiteen edistämiskeskukselta rahoituksen Oma kylätaide -hankkeeseen vuodelle 2023. 

Oma kylätaide -hanke käynnistyi 1.2.2023, ja sen oli tarkoitus kestää 30.10.2023 saakka. Koska syyskuulle suunniteltu tapahtuma peruuntui, haettiin ja saatiin jatkoaikaa aina vuoden 2024 loppuun asti.

Vuonna 2024 toteutetaan seuraavat tapahtumat:

 1. 10.2.2024 Vehmersalmen Räsälässä.
 2. 13.7.2024 Iltamat Sonkajärven Mansikkavirralla
 3. 11.8.2024 Kuopion Syvänniemellä
 4. 17.8.2024 Siilinjärven Kolmisopella
Hankkeen logossa on epäsymmetrinen pyörehkö kehys pienien talojen ja hankkeen nimen ympärillä. Väreinä kehyksessä on violettia ja sammaleen vihreää. Taloissa on väreinä hankkeen brändivärit violetti, sammaleen vihreä, harmaa, musta ja valkoinen. Hankkeen logon kuvassa ja nimen ilmeessä halusin tuoda esiin kylien yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Tulevien tapahtumien luovuutta ja iloa. Väreissä halusin herättää katsojassa mielenkiintoa ja rentoutta. Vihreä väri kuvastaa maaseudun kaunista luontoa.
Hankkeen logon kuvassa ja nimen ilmeessä haluttiin tuoda esiin kylien yhteisöllisyyttä ja osallisuutta ja tulevien tapahtumien luovuutta ja iloa.

Oma kylätaide -tapahtuma ja taidenäyttely

Hankkeen yksi tärkeä painopiste on, että kyläläiset pääsevät suunnittelemaan yhdessä Oma kylätaide -tapahtumaan yhteyteen oman kylätaidenäyttelyn, jonne kyläläiset voivat tuoda kylätalolle tai muulle vastaaville yhteisille sisätiloille esille omia tärkeäksi kokemiaan taide-esineitä. Teos voi olla pieni patsas, käsityö, lahjaksi saatu taulu, esine tai jonkin muu merkityksellinen esine tai kuva. Taidenäyttelyn suunnitellussa ja pystyttämisessä auttaa hankkeen kylätaidekoordinaattori. Jokainen taidenäyttely tulee olemaan uniikki ja kyläläisten itsensä näköinen. Taidenäyttelyt saavat toteutukseltaan olla luovan vapaita. 

Oma kylätaide -tapahtuman kesto voi olla vaikka vain yksi päivä, mutta taidenäyttelyn kesto voidaan sopia yhdessä erikseen. Taidenäyttelyllä halutaan lisätä kylän yhteisöllisyyttä ja osallisuutta taiteen avulla eri ikäisille osallistujille harvaanasutun maaseudun alueilla. Taidenäyttelyyn osallistuminen ja sen rakentaminen voi olla uutta ja luovan innostavaa. Teosten yhteyteen kirjoitetaan omat pienet tarinat, jotka saavat varmasti hyviä keskusteluita aikaan tapahtumassa. Hanke antaa mahdollisuuden taiteen ja kulttuurin nauttimisen maaseudulla kylien keskuudessa.

Mikäli kylä ei löytäisi mieluisia omia teoksia taidenäyttelyyn, ne voidaan tehdä tapahtumassa taidetyöpajassa. Tekeminen voi painottua yhteistaideteokseen tai voi kokeilla eri taidetekniikoita. Se voi olla esimerkiksi maalaamista, piirtämistä,  kollaasitekniikkaa eri materiaaleista, massatyöskentelyä tai voimme hyödyntää luonnon omia antimia ja tehdä ympäristötaideteoksen yksilötyönä tai yhdessä. Taidepajan luomuksista saadaan hieno ja monipuolinen taidenäyttely kaikkien iloksi.


Miten kylät pääsevät mukaan hankkeeseen?

Hankealueen kylillä oli mahdolisuus hakea mukaan Oma kylätaide -tapahtumaan sähköisen hakulomakkeen avulla yksin tai yhdessä lähikylän kanssa. 

Pohjois-Savon Kylät ry valitsi mukaan kylät ja jakaa käytettävissä olevan hankebudjetin kylille mahdollisimman tasapuolisesti. Voimme järjestää tapahtuman ainoastaan 12 kylällä.

Etusijalla olivat kylät, joissa ei aiemmin ole ollut hanketoimintaa kauttamme. Mikäli kylä on ollut mukana aiemmissa hankkeissamme, mutta tekee nyt yhteistyötä jonkun toisen lähikylän kanssa, voimme mahdollistaa hankkeen toimet useammallekin kylälle. Oma kylätaide -tapahtuman oheen on mahdollista saada oheisohjelmaa resurssien ja mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi musiikkia, esiintyviä taiteilijoita ja erilaisia taidetyöpajoja.

 

Mitä osallistuminen vaatii kylältä:

 1. Hakemista mukaan sähköisen hakulomakkeen avulla 21.2.2023 mennessä.
 2. Osallistumista muutamaan suunnittelutapaamiseen kylän valituksi pääsyn jälkeen kylätaidekoordinaattorin kanssa.
 3. Kylätalon tai yhteisen sisätilan, jossa Oma kylätaide -tapahtuma voidaan järjestää.
 4. Halua innostaa kyläläiset osallistumaan Oma kylätaide -tapahtuman järjestämiseen.

Lisäksi on mahdollista:

 1. Kylä / yhdistys voi järjestää tapahtuman yhteydessä oman kahvion, arpajaiset tai jotain muuta yhteisöllistä toimintaa eri ikäisille osallistujille.
 2. Oma kylätaide -näyttelyn yhteyteen voidaan tilanteen mukaan järjestää musiikkia, esittävää taidetta tai taidetyöpajoja.

Mitä tarjoamme Oma kylätaide -hankkeen puolelta:

 • Kylätaidekoordinaattorin suunnittelun avuksi.
 • Voimme kustantaa tilavuokraa, taidenäyttely-/työpajatarvikkeita, esiintyjiä, kuljetuksia, jokaisen kylän kanssa sovitusti.
 • Tiedotus- ja viestintäapua.
 • Ehdotuksia eri taiteen alojen taiteilijoista.