Oma kylätaide -hanke Pohjois-Savoon

2.11.2022

Pohjois-Savon Kyliä onnisti uuden hankkeen saamisessa. Saimme rahoitusta harvaanasutun maaseudun kylien Oma kylätaide-tapahtumien järjestämiseen vuodelle 2023. Voimme järjestää tapahtumia ainakin 12 kylällä Pohjois-Savossa harvaanasutulla maaseudulla. Kylien tulee sijaita harvaanasutulla maaseudulla, karttaan voi tutustua kotisivujemme uutisen kautta.

Mistä on kyse?

Hankkeessa pidetään Pohjois-Savon harvaanasutun maaseudun kylillä ja siellä sijaitsevilla kylätaloilla Oma kylätaide -tapahtumia, joissa kyläläiset tuovat kylätalolle tai vastaavalle yhteiselle tilalle esille omasta kodistaan tärkeäksi kokemiaan taide-esineitä. Taide-esineitä voivat olla: patsaat, itse tehty taide, lahjaksi saatu taulu tai esine tai vaikkapa jokin itselle tärkeä vanha esine. Kyläläiset siis kokoavat omista kodeistaan löytyvistä esineistä / teoksista kylätaidenäyttelyn. Jokainen näyttely tulee siis olemaan oman kylänsä näköinen. Oma kylätaide-tapahtuman yhteyteen voidaan lisäksi järjestää taidetyöpaja, missä kaiken ikäiset kyläläiset pääsevät kokeilemaan vaikka yhteisötaideteoksen maalaamista, luontoaiheisen taidekollaasiin tekoa, ympäristötaideteoksen tai vaikka keramiikkatöiden tekoa. Mikäli kylä ei innostu taidetyöpajasta, toisena vaihtoehtona on hankkia muusikko tai esiintyvä taiteilija paikalle luomaan tunnelmaa kyläläisille.

Mitä hyötyä kylille?

Tarkoitus on, että Oma kylätaide -tapahtuma kokoaa kyläläiset yhteen. Toki kaikki eivät välttämättä halua tuoda teoksia tai esineitä esille, mutta he voivat tulla tapahtumaan kävijöinä. Tarkoitus tapahtumalla on lisätä kylän yhteisöllisyyttä ja yhteistä tekemistä.

Lisätietoja hankkeesta kyläasiamies Merja Kaijalta. Laitamme hankkeesta lisätietoa loppuvuoden 2022 aikana.

Ja tästä linkistä pääset tarkastelemaan harvaanasuttujen alueiden aluetta. Karttaa voi zoomata ja katsoa osuuko oma kylä hama-alueelle.

Avustukset kohdennetaan harvaan asutun alueen kulttuuritoimintaan. Aluemääritelmä pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ylläpitämään paikkatietopohjaiseen kaupunki-maaseutu-luokitukseen. Lähtökohtaisesti alueet sijaitsevat kaukana isoista keskuksista ja alueen asutusrakenne on hajanaista. Eri alueiden sijoittumista luokittelussa voi tarkastella täällä.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠