Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry:llä 1.2.2014-30.10.2023

3.10.2023

Haikeana, mutta erinomaisista yhteisistä työvuosista iloisena joudumme kertomaan, että kyläasiamies Merja Kaija on päättänyt siirtyä toisiin työtehtäviin. 

"Kiitos kylätoiminnan vuosista kylätoimijat ja yhteistyökumppanit.

Olen tässä pari kuukautta ollut jo toisissa töissä ja kyläasiamiestyöstä ”virkavapaalla”.  Nyt on kuitenkin aika suunnata uusiin tuuliin, mitä ne sitten tulevaisuudessa tuovatkaan tullessaan. 

Olen irtisanonut itseni kyläasiamiehen työstä ja työsuhteeni Pohjois-Savon Kylät ry:llä päättyy lokakuun lopussa. 

Olen tehnyt kyläasiamiestyötä rakkaudella ja suurella sydämellä ja toivon, että se on välittynyt myös teille.

Tästä työstä olen saanut valtavasti oppia, uusia kokemuksia, tavannut huikeita kylätoimijoita ja saanut olla mukana teidän onnenhetkissänne, mutta myös auttamassa vaikeissa hetkissä. Harva järjestötyö on niin monipuolista kuin kylätyö on. On tehty toimintaa ikäihmisille, lapsille ja kaikille siltä väliltä. On haettu hankkeita ja selvitetty avustuksia, mietitty verotuksen kiemuroita, tuulivoimapuistoja ja maaseudun elävänä pitämistä. On etsitty tietoa kuka kylätalon omistaa ja yritetty etsiä maallemuuttajille koteja, selvitetty teostomaksuja tai leikkipuiston turvallisuusasiakirjoja. On tehty tapahtumia, koulutuksia, jaettu tietoa, käyty opintoretkillä ja haettu uusia ideoita kylätoiminnan tueksi. Välillä on annettu radiohaastatteluja viiden minuutin varoitusajalla, toisiaan kirjoitettu kolumneja tai loppuraportteja ja välillä exceleitä mihin rahat riittävät, ketä ja mihin voidaan palkata ja onko omarahoitus kunnossa ja väliaikaisrahoitusta riittävästi. Toki omat haasteensa työ on myös antanut minulle, mutta on niistä aina yritetty selvitä. Välillä paremmin ja välillä huonommin.            

Pohjois-Savon Kylät ry:n loppuvuosi hoidetaan samoilla järjestelyillä kuin tähän saakka. Kylätoimintaa ja Oma kylätaide -hanketta tekee Sari Vainikainen, virkistyspäiviä kylien kanssa toteuttaa Mira Koponen ja Jorma Kokkonen auttaa toimistolla ja hoitaa laskut ja tiliöintejä.              

Kylätoimintaa tehdään valtionavustuksella, joten kyläasiamiehen työpaikka laitetaan hakuun loppuvuoden aikana, mutta se millä työajalla ja millaisella sisällöllä paikkaan tekijää haetaan, kerrotaan myöhemmin työpaikkailmoituksen muodossa.                

Kylätoimijoille toivon sitä, että jaksatte ahertaa oman kylän parissa teidän kylänne näköistä toimintaa. Jos tekemistä on välillä liikaa, on muistettu kuitenkin oma jaksaminen, myös vapaaehtoistyössä. Jokainen pienikin teko oman kylän ja kylän yhteisöllisyyden eteen on tärkeä. Kyliä ei voi laittaa samaan muottiin vaan jokaisella on omat erikoisuutensa ja omat vahvuutensa, joiden eteen toivon teidän jatkossakin toimivan.          

Koska olette kuitenkin tulleet tärkeiksi, niin olisi vielä hienoa kerran tavata teitä. Kutsuna ilmoitan, että läksiäiset kylätyöstäni pidetään Pohjois-Savon Kylät ry:n Syyskokouksen jälkeen 18.11.2023. Lisätietoa löydät kotisivuiltamme ja Sähköisestä Kyläkirjeestämme.       

Kyllähän teitä hieman ikävä tulee, mutta eteenpäin on vielä mentävä.    

Merja, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry:llä 1.2.2014-30.10.2023"