Maaseututreffit ja kyläkummit kylille

21.6.2023

MAASEUTUTREFFIT

Aktion Österbotten, Suomen Kylät ry ja Töitä Suomesta Oy toteuttaa 28. - 29.9.2023  osana Kestävän kehityksen viikkoa noin vuorokauden kestävän leirin Nuorisokeskus Marttisella Virroilla. 
Leiri on tarkoitettu kaikille maaseudun kehittämisestä kiinnostuneille. Toiveemme onkin, että saamme paikalle ihmisiä eri puolilta Suomea, erilaisista ympäristöistä ja erilaisilla näkökulmilla. 

Leirin teemana on maaseudun brändi; miltä haluamme sen näyttävän ja miten voisimme kehittää sitä toivomaamme suuntaan. Toisena kantavana teemana meillä on kestävä kehitys.
Ulkopuoliseksi puhujaksi olemme varanneet paljon positiivista palautetta saaneen Mikko Kalliolan, Aava & Bangin luovan johtajan. Tulemme työskentelemään yhdessä myös erilaisissa työpajoissa.

Tarjolla siis verkostoitumista, uusia näkökantoja ja inspiraatiota!

Tässä vielä lyhyesti tapahtumasta:

o   paikkana Nuorisokeskus Marttinen Virroilla (Pirkanmaa) Nuorisokeskus Marttinen

o   saapuminen torstaina klo 11–12, päätös perjantaina klo 14–15

o   maaseudun brändityö pääaiheena, myös kestävästä kehityksestä keskustellaan

o   Ohjelmassa Mikko Kalliolan alustus (Aava & Bangin luova johtaja), työpajailua, verkostoitumista ja rentoa yhdessäoloa esimerkiksi saunomisen merkeissä

o   majoitus 8 hengen hirsihuviloissa kahden hengen huoneissa Hirsihuvilat | Nuorisokeskus Marttinen (lisätietoja huonekaverista yms. kysellään osallistujavalintojen jälkeen)

o   matkustus Marttiselle omakustanteisesti

o   osallistumismaksu 30 € / hlö (sis. majoitus, ruokailut, sauna, ohjelma). Tapahtumaa tukevat Keskitien säätiö, MTK:n säätiö ja Maaseutuverkostoyksikkö 😊

o   Enimmäismäärä leirin osallistujille on 40 henkilöä. Mikäli ilmoittautumisia tulee enemmän kuin paikkoja on, pyrimme valitsemaan halukkaiden joukosta taustoiltaan mahdollisimman monipuolisen ja innostuneen porukan!  

Kannattaa ehdottomasti hakea mukaan!! Se tapahtuu tästä linkistä: Form (hsforms.com)

 

KYLÄKUMMITOIMINTA

Ympäri Suomen pikkuhiljaa jalkautuva kyläkummitoiminta on saanut nyt toiminnan käynnistämisen tueksi oppaan. kylakummi_esite.pdf (suomenkylat.fi)

Opas on myös tämän viestin liitteenä. Mikäli haluatte painattaa tätä omaan käyttöön, liitteenä oleva tiedosto on sopiva lähetettäväksi painoon. 

Kyläkummien tarkoitus on toimia kylälle muuttaville henkilöille, muuttoa suunnitteleville sekä kesä- tai monipaikkaisille asukkaille tukihenkilönä, jolta voi kysyä neuvoa arkisissa asioissa. Kyläkummi on myös toimija, joka ottaa uuden muuttajan vastaan kylälle ja toivottaa hänet tervetulleeksi konkreettisesti käymällä hänen luonaan kylässä, ja viemällä itse tehdyn muistamisen hänelle. Parhaimmillaan kyläkummi toimii uuden asukkaan linkkinä kyläyhteisöön, jolloin muuttaja kotiutuu uuteen asuinpaikkaansa nopeammin, tutustuu muihin kyläläisiin ja pääsee näin osaksi kyläyhteisöä.

Kyläkummitoiminnan käynnistäminen kylässä tai kunnassa voi olla esimerkiksi osa laajempaa hanketta! Näin on tehty Etelä-Pohjanmaalla Landemia -hankkeessa ja Hämeessä Polku kylään -hankkeessa.


LANDEMIAN TUTKIMUSTULOKSIA

Hienoa työtä maallemuuton edistämisen parissa tehnyt Landemia -hanke on päättymässä. Hankkeen päätöstilaisuus pidettiin viime viikolla ja siellä kuultiin esim. Luonnonvarakeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettujen kyselyjen tuloksia. Suosittelen tutustumaan! Täältä löytyy päätöstilaisuuden materiaaleja ja tallenne:

Tutkimustulokset: https://www.luke.fi/fi/projektit/landemia

Tallenne: https://www.youtube.com/watch?v=ruL0zJlBj8w