Koulutusta tarjolla Siilinjärvellä kevätkaudella 2021: Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutuksesta osaamista iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden vähentämiseen

5.11.2020

Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutuksesta osaamista iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden vähentämiseen – Siilinjärvellä kevätkaudella 2021

Ystäväpiiri-ohjaajakoulutus järjestetään keväällä 2021 Siilinjärvellä (koronatilanteen sen turvallisesti salliessa). 

Iäkkäiden ihmisten kokema yksinäisyys on erityisesti tässä ajassa noussut esiin hyvinvointia heikentävänä haasteena, johon on tarpeen tarttua. Ystäväpiiri-toiminnan tavoitteena on lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä ja auttaa löytämään uusia ystäviä vertaistukeen perustuvassa pienryhmässä. 

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutuksessa opiskellaan toimivan ryhmämallin ohjaamisen elementit. Ystäväpiiri-toimintaa on valtakunnallisesti toteutettu lähes 15 vuoden ajan, ja Ystäväpiiri-ryhmiin on tähän mennessä osallistunut jo yli 10 000 ikääntyvää ihmistä. Koulutettuja Ystäväpiiri-ohjaajia on yli 1000. 

Koulutuksen lähiopetuspäivät Siilinjärvellä ovat 2.-3.2., 2.3., 13.4. ja 18.5.2021, ja ne pidetään Yrityskeskus Innocumissa osoitteessa Isoharjantie 6, 71800 Siilinjärvi. 

Osallistujat ohjaavat koulutukseen sisältyen parityönä iäkkäiden ihmisten Ystäväpiiri-ryhmää kolmen kuukauden ajan taustayhteisössään. Lähiopetuspäiviin osallistutaan Siilinjärvellä, mutta koulutukseen kuuluvan Ystäväpiiri-ryhmän ohjaamisen voi toteuttaa ohjaajaparin kanssa omassa yhteisössä, omalla paikkakunnalla. Koulutukseen hakeudutaan ja osallistutaan yhdessä ohjaajaparin kanssa.


Ystäväpiiri-koulutuksen haku on parhaillaan avoinna ja päättyy 10.1.2021: Mukaan haetaan täyttämällä ilmoittautumislomake nettisivuillamme tai ottamalla yhteyttä Itä-Suomen alueohjaaja Minna Partaseen. Paikat täytetään hakujärjestyksessä, ja koulutukseen hakeutuneet ohjaajaparit haastatellaan.


Tukea ja välineitä ryhmänohjaukseen

Ystäväpiiri-koulutus soveltuu hyvin mm. sosiaali-, terveys-, opetus- ja kulttuurialan toimijoille, järjestöissä työskenteleville sekä laajalle joukolle vapaaehtoistoimijoita. Osallistumisen tärkein kriteeri on motivaatio ryhmänohjaamiseen ja iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden lievittämiseen. Koulutus maksaa 100 €/henkilö, vapaaehtoistoimijoille koulutus on maksuton.


Tutkitusti vaikuttava ryhmätoimintamalli

Tutkimuksessa Ystäväpiiri-ryhmään osallistuminen paransi ikääntyvien osallistujien hyvinvointia sekä vähensi heidän sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöään. Yksinäisyys on uusimmissa kansainvälisissä ja kansallisissa tutkimuksissa todettu suureksi terveys- ja hyvinvointiriskiksi, johon on keskeistä kiinnittää huomiota. Yksinäisyyttä koetaan niin kotona kuin palvelutalossa asuvien keskuudessa. Ystäväpiiri-koulutus on keskeinen väline iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden kokemuksellisuuden tunnistamiseen ja ymmärtämiseen sekä kokemusten vähentämiseen. Ystäväpiiri-mallia hyödynnetään mm. järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa sekä kuntien vanhuspalveluissa: ryhmiä käynnistyy vuosittain noin 40 paikkakunnalla.

Voit lukea lisää Ystäväpiiri-toiminnastamme täältä ja tutustua videoihimme

Kerron mielelläni lisää. Välitäthän tietoa eteenpäin tahoillasi ja verkostoissasi.


Ystäväpiiri-koulutusterveisin,

Minna Partanen


Alueohjaaja, Itä-Suomi

Vanhustyön keskusliitto

Ystäväpiiri-toiminta

Puh. 050 360 1209

minna.partanen@vtkl.fi

twitter.com/PartanenMinna

www.vtkl.fi