Avoimet Kylät -päivä toteutetaan tänä vuonna verkossa

9.4.2020

Tänä vuonna Avoimet Kylät toteutetaan koronavirustilanteen takia ainoastaan verkossa. Kylien materiaalia julkaistaan 13.6. verkossa, ja sen valmistelussa Pohjois-Savon Kylät ry on osallistuvien kylien tukena ja apuna.

Päätös tapahtuman siirtämisestä verkkoon tehtiin 7.4. Työstämme ohjeita ja materiaaleja, ja tiedotamme niistä mahdollisimman pian Facebookissa ja kotisivuillamme. Lisätietoja voi kysyä kyläkoordinaattorilta: sari.vainikainen@pohjois-savonkylat.fi.TIEDOTE / SUOMEN KYLÄT RY (8.4.2020)

Suomen Kylät ry:n hallitus päätti 7.4. kokouksessaan, että Avoimet Kylät -päivä toteutetaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi verkossa diginä. Avoimet kylät -päivä 13.6.2020 tulee olemaan vuoden suurin verkossa toteutettava maaseututapahtuma.

Käytännössä Avoimet Kylät -päivä toteutetaan sovitusti 13.6.2020, mutta toteutuksessa siihen osallistuvat kylät käyttävät materiaalin julkaisuun erilaisia verkkopalveluita. Kyliin ei siis tulla paikan päälle, vaan tutustuminen tapahtuu vain verkossa.

Kaikki materiaali julkaistaan verkkoon yhden päivän aikana, jotta kylille saadaan maksimaalinen näkyvyys tapahtumasta somessa, mutta myös perinteisessä mediassa. Kylä voi julkaista Avoimet Kylät -päivänä esimerkiksi aiemmin kuvattuja videoita, vanhoja kuvia kuvagalleriana tai esimerkiksi kylähistoriikin verkkolyhennelmän. Sisältö on melko vapaa, kunhan aineisto on digitaalisena ja siihen on olemassa julkaisuluvat tekijältä.

Avoimet Kylät verkossa -päivän pääasiallinen julkaisukanava on Facebook, jonne tapahtumaan osallistuvat kylät julkaisevat materiaalinsa omille sivustoilleen. Tavoitteena on myös, että kylät innostuvat luomaan pysyvän kanavan tiedonvälitykseen ja kylien markkinointiin. Muitakin kylän käytössä olevia kanavia voi käyttää päivän toteutuksessa, mikäli sellaisia on jo olemassa.

Kylien omiin kanaviinsa lataamat materiaalit linkataan valtakunnalliselle Avoimet Kylät -kanavalle Facebookiin. Kaikki materiaali pyritään linkkaamaan myös Avoimet Kylät -karttasovellukseen, jolloin eri kylien sisältöön pääsee helposti tutustumaan linkeistä.

Avoimet Kylät -päivän yhtenä teemana on ulkoilu. Tavoitteena on esitellä kylien ulkoilu- ja liikuntapaikkoja verkossa, jotta ihmiset tietävät millaisia ulkoilumahdollisuuksia kyliltä löytyy.

Päivän tavoitteena on näyttää kylien digiosaamista ja sopeutumiskykyä poikkeusoloissa. Avoimet Kylät -päivän verkkototeutukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä, joten päivään odotetaan kaikkien aikojen suurinta kylien yhteismäärää.

Päivästä ja sen toteutustavasta tiedotetaan mediaa virallisesti huhtikuun aikana. Ohjeistusta tarkennetaan ja toteutusta kehitetään vielä siihen asti. Tavoitteena on saada tapahtumalle ja kylien verkkotempaukselle valtakunnallista näkyvyyttä.