Pohjois-Savossa vuoden 2014 kyläksi on valittu Kauppilanmäki, Vieremältä.

12.06.2014 09:30

Pohjois-Savon Kylät ry ja Pohjois-Savon Liitto ovat valinneet Kauppilanmäen Vieremältä vuoden 2014 pohjoissavolaiseksi kyläksi. 

Pohjois-Savossa vuoden 2014 kyläksi on valittu Kauppilanmäki, Vieremältä.

Kauppilanmäen kyläyhdistys ry toimii seitsemän kylän alueella, joista yksi kylä sijaitsee Sonkajärven puolella. Toiminta-alueen Vieremän kunnan puolella asukkaita on n.340. Kauppilanmäen kyläyhdistyksen toiminta on viime vuosina ollut tavoitteellista kylätoiminnan ja yhteisöllisyyden sekä paikalliskulttuurin esille tuomista. Näistä esimerkkinä on vuoteen 2020 ulottuva kyläsuunnitelma sekä vuosittain julkaistava kylälehti Kapula. Kauppilanmäkeläisten ansiota ovat myös Vieremän yhdistysten aamukahvitilaisuudet, joissa pohditaan paikallisvaikuttamisen mahdollisuuksia yhdessä kunnan virkamiesten kanssa.

Kyläyhdistys on ansiokkaasti ylläpitänyt kulttuurihistoriallisesti arvokasta Kauppilanmäen entistä koulua, joka toimii kyläläisten kokoontumistilana kyläkeskuksena. Hankerahalla kyläyhdistys kunnosti kylätalon varastorakennuksen saunaksi ja teki kylänraitille pysäkkikatoksia koulukkaille. Myös Gasthaus Puomilan uimarannan rakennusten kunnostusta on tehty talkoilla ja laitettu kukkaistutuksia ohikulkijoiden iloksi. Kesällä kyläyhdistys aikoo palkata pitkäaikaistyöttömän kyläavustajaksi. Kyläyhdistys on lisäksi ollut aktiivisesti mukana Ylä-Savon Veturin Kylä-lähtee hankkeessa. Vuosittain järjestetään lisäksi paljon tapahtumia sekä Kauppilanmäessä on pitkät perinteet yhteistoiminnalle.

Pohjois-Savon Kylä ry toimii Pohjois-Savon maakunnan alueella maakunnallisena kyläyhdistyksenä, jonka tehtäviin on kuulunut perustamisesta lähtien olla mukana valitsemassa vuoden pohjoissavolaista kylää yhdessä Pohjois-Savon Liiton kanssa. Vuoden 2014 kilpailuun tuli kolme ehdokasta, Kauppilanmäki Vieremältä, Jyrkän kylä Sonkajärveltä ja Murtolahti Nilsiän alueelta Kuopiosta. Pohjois-Savon Kylät ry valitsi ehdokkaaksi vuoden 2014 pohjoissavolaiseksi kyläksi että vuoden kylä kilpailuun Kauppilanmäen kylän Vieremältä. 

Lisätietoa mm. www.yla-savo.fi/kauppilanmaki, sihteeri/varapj Minna Partanen 050-521 2971 tai minna.partanen@hotmail.com

Kyläasiamies

Merja Kaija

puh. 045 1791070

pohjoissavonkylat@gmail.com