Sonkajärvi vuoden kylämyönteisin kunta Pohjois-Savossa

12.06.2013 00:00

Pohjois-Savon Kylät ry:n hallitus valitsi kokouksessaan 11.6. Sonkajärven vuoden kylämyönteisimmäksi kunnaksi vuodelle 2013 Pohjois-Savossa. Palkinnon luovutus tapahtuu Eukonkantokisan avajaisten yhteydessä Sonkajärvellä lauantaina 6.7.2013. Sonkajärvi on Pohjois-Savon ehdokas valtakunnallisessa kylämyönteisimmän kunnan arvioinnissa, jonka tekevät Kuntaliitto ja Suomen Kylätoiminta ry. Tulos julkistetaan syyskuussa Kuntamarkkinoilla.

Vuoden kylämyönteisimmän kunnan valinnassa tärkeimpinä perusteluina pidettiin:

  1. Kunta on myynyt kyläkouluja edullisesti kyläyhdistyksille kylien yhteisiksi toimitiloiksi.
  2. Kunnassa toimii kyläasiamies.
  3. Kunnassa on kyläparlamentti, joka saa kokoustaa kunnantalolla ja joka saa pienen avustuksen toimintaansa. Kyläparlamentin kokouksiin on aktiivisesti osallistunut myös kunnan virkamiehiä, mitä kautta virkamiesten ja kyläläisten välinen vuoropuhelu on tiivistynyt.
  4. Kunnanvaltuusto ei hyväksynyt esitystä yhdistyksien avustusten lakkauttamisesta.

Sonkajärven kunta on jo useamman vuoden ajan kehittänyt monilla toimenpiteillä sivukylien toimintamahdollisuuksia uusilla hankkeilla ja kannustanut kyliä omiin hankkeisiin sekä ollut välirahoittajana kylien hankkeissa. Sonkajärven kunta on myynyt viisi suljettua koulua nimellisellä hinnalla kyläyhdistyksille. Kylät ovat saaneet avustuksia kyläyhdistysten toimintaan sekä erilaisiin kylien kehittämishankkeisiin.

Kunnan kyläparlamentti kokoontuu noin puolentoista kuukauden välein. Siihen kuuluu  kaksi henkilöä joka kylältä, kunnan luottamushenkilöitä ja kyläasiamies, yhteensä noin 30 henkilöä. Kyläparlamentti on toiminut aktiivisesti ja siellä kunnan puolesta kunnansihteeri on joka kokouksessa kertomassa kunnan ajankohtaisista asioista luoden avoimuutta kunnan ja kylien välille. Kyläparlamentti ottaa kantaa merkittäviin asioihin kunnassa esim. sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottamiseen.

Kunnassa Sukevan alueella toimii aluelautakunta, joka on yksi kunnan lautakunnista ja sillä on merkittävä budjetti ja oma päätäntävalta siihen. Sonkajärven kyläparlamentti ja aluelautakunta otettiin malliesimerkiksi lähidemokratian toteutumisesta Valtionvarainministeriön Alueellista Demokratiaa julkaisuun.

Kunnanjohtaja  Simo Mäkinen kertoi valinnan  aiheuttavan paineita olla arvonimen arvoinen myös jatkossa.

Maakunnallinen kyläyhdistys Pohjois-Savon Kylät ry ja Suomen Kuntaliitto olivat pyytäneet esityksiä kyläyhdistyksiltä ja Leader-toimintaryhmiltä Vuoden kylämyönteisimmäksi kunnaksi. Valitun esityksen takana oli Ylä-Savon Veturi-toimintaryhmä.

Lisätietoja: Pohjois-Savon Kylät ry: puheenjohtaja Minna Makkonen, p. 0400 544 204 tai kyläasiamies Jarkko Pitkänen, p. 0500 269 299.
Sonkajärven kunta: kyläasiamies Pirjo Rönkö, p. 040 675 0001.