Raija Ikonen Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi Lokaalissa

03.09.2012 00:00

Viikonloppuna Joensuussa vietetyssä LOKAALI-juhlaseminaarissa leppävirtalainen pankinjohtaja/eläkeläinen Raija Ikonen valittiin Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi. Ikonen on toiminut kylätoiminnan kehittäjänä yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän oli mukana perustamassa Soinilansalmen ja Näädänmaan kylätoimikuntia vuonna 1980. Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi valitaan henkilö, joka on ollut pitkäaikaisesti kehittämässä valtakunnallista ja alueellista toimintaa.

Raija Ikonen (s. 1944) on innokkuudellaan ja tarmokkuudellaan kehittänyt maaseudun elinvoimaisuutta paikallisesti sekä valtakunnallisesti. Hänen roolinsa kylätoiminnan kehittämisessä on ollut pitkäaikainen ja tuloksiltaan vaikuttava. Ikonen on toiminut useiden vuosien ajan Mansikka ry:n hallituksessa, Näädänmaan kyläseurassa ja Soinilansalmen kyläyhdistyksessä. Suomen Kylätoiminta ry:n hallituksen jäsen Ikonen on ollut vuosina 2009-2010.

Ikonen on vaikuttanut kylätoiminnan tulevaisuuteen paikallisella, maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Hän on aktiivisesti hoitanut maaseudun kehittämistehtäviä, jotka Ikonen on kokenut tärkeiä ja mielekkäinä. Ikosen kohdalla toteutuu elinikäinen oppiminen. Yhteisöllisyyteen sekä oman alueen ja kylän kehittämiseen liittyvät asiat ovat hänen sydäntään lähellä. Ikosen ansiosta Leppävirran kunnan ja kylien välinen vuoropuhelu sekä yhteistyö ovat vahvistuneet. Nykyisin Ikonen toimii kylän kalastuskuntien ja tiehoitokuntien sihteerinä ja rahastonhoitajana. Lisäksi hän hoitaa tilintarkastajan tehtäviä erilaisissa yhdistyksissä ja yrityksissä.

Ikonen seuraa aktiivisesti ja innokkaasti kylätoiminnan kehityssuuntia. Hän pyrkii kaikin tavoin vaikuttamaan siihen, että kylät otetaan paremmin huomioon aluekehitystyössä. Kylätoiminnan puolestapuhujana Ikonen on vertaansa vailla.

 

Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2012, kunniamaininnan saaneet kylät, Vuoden Maaseutukasvo 2012, Vuoden Maaseututoimija 2012 ja Kylätoiminnan tiennäyttäjät palkittiin 2.9.2012 paikalliskehittäjien valtakunnallisessa LOKAALI-juhlaseminaarissa Joensuussa:
- Vuoden Kylä 2012: Kitinoja (Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaa)
- Kunniamaininta Vuoden Kylä 2012: Letku (Tammela, Häme)
- Kunniamaininta Vuoden Kylä 2012: Tykköö (Jämijärvi, Satakunta)
- Vuoden Maaseutukasvo 2012: Kari Väänänen (Kemijärvi, Lappi)
- Vuoden Maaseututoimija 2012: Olav Jern (Vaasa, Pohjanmaa)
- Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Esko Vähätiitto (Kärsämäki, Pohjois-Pohjanmaa)
- Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Raija Ikonen (Leppävirta, Pohjois-Savo)
- Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Raimo Yrjänheikki (Ylitornio, Lappi)

Katso tiedote kaikista palkituista

Katso kuvat Lokaalista