Sonkajärven Paisuasta Pohjois-Savon Vuoden Kylä

28.05.2012 00:00

Pohjois-Savon liiton maakuntahallitus nimesi Sonkajärven Paisuan maakunnan Vuoden Kyläksi Pohjois-Savon Kylät ry:n esityksestä. Valinnan perusteluina on, että Paisuan kylätoiminta on ollut vuosikymmeniä aktiivista, monipuolista, suunnitelmallista ja ennakkoluulotonta perinteitä kunnioittaen sekä katse suunnattuna tulevaisuuteen.

Yhteistyö muiden kylien kanssa toteutuu mm. Sonkajärven kyläparlamentissa, missä on otettu kantaa moniin julkisia palveluja koskeviin kysymyksiin. Kyläsuunnitelma on tehty vuonna 1997 ja sitä on päivitetty säännöllisesti.

Yhteisin ponnistuksin ylläpidettäviä kokoontumispaikkoja on Paisuassa kaksi; kyläseuran omistama ja kunnostama kylätalona toimiva entinen koulu sekä maa- ja kotitalousseuran Ahteela-seurantalo. Kylätalon kunnostus on ollut kyläläisille suuri ponnistus. Se palvelee laajemminkin Sonkajärven, Lapinlahden ja Iisalmen seudun asukkaita. Yhteishenkeä vahvistavat monipuoliset tapahtumat. Paisuan Tuajamateatterin viriäminen ja esitysten kehittyminen pitkiksi näytelmiksi on tuottanut kulttuurielämyksiä laajalti ympäristöön. Teatteri sai Sonkajärven kulttuuripalkinnon v. 2010. Uusin näytelmä Munakukkulalta b(Rysseliin) oli äskettäin ensi-illassa. Tuoreita tapahtumia ovat myös vastikään avattu kesäkahvila ja koulutarvikenäyttely.

Vuodesta 1987 alkaen Pohjois-Savossa on valittu Vuoden Kylä. Tittelin on saanut 26 pohjoissavolaista kylää 19 eri paikkakunnalta. Nyt palkinto tuli ensi kertaa Sonkajärvelle. Paisuan kylän edustajat vastaanottavat palkinnot eli kunniakirjan ja maakuntalintu kuikkaa kuvaavan metallisen tuuliviirin Pohjois-Savon maakuntavaltuuston kevätkokouksessa Kuopiossa 11. kesäkuuta. Pohjois-Savon Kylät ry:n syyskokous pidetään Paisuassa marraskuussa, jolloin yhdistys luovuttaa omat huomionosoituksensa Vuoden Kylälle.