Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry etsii uusia työleirikohteita kesälle 2012

18.11.2011 12:00

Kansainvälisillä työleireillä vapaaehtoiset tekevät talkoohengellä ja porukalla töitä, jotka eivät edellytä ammatillista osaamista. Leirikohteeksi käy yleishyödyllistä toimintaa ylläpitävä taho, jonka toiminta hyödyttää jotain laajempaa yhteisöä, esim. kyläyhdistys.

Ilman KVT:n työleiriä Faces - festivaalia ei järjestettäisi, Rihun biodynaamisen tilan pellot jäisivät kitkemättä, Food not Bombs - kampanja ei jakaisi kasvisruokaa kesäisessä Helsingissä ja Siuntion vastaanottokeskuksen nuoret turvapaikanhakijat eivät pääsisi kokemaan suomalaista mattolaiturikokemusta.
 
Suomessa kansainvälisiä työleirejä järjestetään 10 - 15 vuosittain, ja niille osallistuu yhteensä noin sata ulkomaista vapaaehtoista. Vapaaehtoiset tekevät talkoohengellä ja porukalla töitä, jotka eivät edellytä ammatillista osaamista, kuten yksinkertaisia rakennus - ja raivaustöitä, leikkivät lasten kanssa tai pitävät seuraa vanhuksille. Työleiri on myös globaalia kohtaamista ja yhteishenkeä: parhaimmillaan työleirit elävöittävät yhteisöjä ja luovat kohtaamismahdollisuuksia sellaisille ihmisille, jotka muuten eivät tapaisi. Työleiri voi olla tapa toteuttaa projekti, jolle muuten olisi vaikea löytää tekijöitä.
 
Leirikohteeksi käy yleishyödyllistä toimintaa ylläpitävä taho, jonka toiminta hyödyttää jotain laajempaa yhteisöä. Työleiri kestää kymmenestä päivästä kolmeen viikkoon ja niille osallistuu 6 - 20 vapaaehtoista eri maista. Viime vuonna leirejä järjestivät mm. Hummovaaran kyläyhdistys, Siuntion vastaanottokeskus, Livonsaaren yhteisökylä ja  Maailma kylässä - festivaali .
 
Leiri - isännältä odotamme mahdollisuutta järjestää leiriläisille majoitus, ruokailu ja työnohjausta tehtäviin. KVT järjestää leirille ohjaajat ja vapaaehtoiset, ja tukee leiri - isäntää neuvomalla käytännön asioiden järjestämisessä leirin suhteen. Suurin osa leireistä järjestetään kesällä.

Silja Westermarck Siuntion vastaanottokeskuksesta kommentoi: " Leirin järjestäminen oli hauskaa  ja helppoa. Kokeneet leirinvetäjät jakoivat ja suunnittelivat työt hyvin, innostivat leiriläisiä ja tukivat lapsia. Me loimme olosuhteet leirille , ja kaikki sopimukset pitivät. Saimme toteutettua sekä tavoitteet lasten arjen elävöittämisen suhteen että kiinteistön huoltoon ja puutarhaan liittyneet tavoitteet.  Meillä on jo yksi kurkku!"
 
Lisätietoa kansainvälisen työleirin järjestämisestä löytyy KVT:n sivuilta:  www.kvtfinland.org
 
KVT:n toimisto/ järjestösihteeri Salla Kuuluvainen
 09 7568 3333
 leirit@kvtfinland.org
 

MIKÄ ON KVT?
 
Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry (KVT) on rauhanjärjestö, jonka tarkoitus on ruohonjuuritason toiminnalla edistää rauhaa, tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja ympäristönsuojelua. Pääasiallinen toimintamme on kansainvälisten työleirien järjestäminen Suomessa sekä vapaaehtoisten välittäminen ulkomaisille leireille. KVT on osa kansainvälistä Service Civil International - järjestöä, jolla on 40 jäsenjärjestöä ja 100 partnerijärjestöä eri puolilla maailmaa.