Pohjois-Savon Vuoden Kylä 2018 Kotalahti, Leppävirralta

11.06.2018 10:00

Pohjois-Savon Vuoden Kyläksi 2018 valikoitui 15 ehdotetun kylän joukosta Kotalahden kylä Leppävirralta. Kotalahdessa on panostettu viime aikona paljon kylän toimintojen eteen ja jäsenmääräkin kyläyhdistyksessä on huikea 300 jäsentä. 

Kunniamaininnan 2018 sai Tuovilanlahden kylä asiokkaasta työstä kylämatkailun edistämisessä. 

Onnea kylille ja kannattaa poiketa palkituilla kylille katsomassa toimintaa. 

Kuvassa Kotalahden Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veijo Tidenberg, varapuheenjohtaja Auve Toivanen ja sihteeri Terttu Herranen. 
Kuvaaja Jari Sihvonen, Pohjois-Savon Liitto

 

Pohjois-Savon Vuoden Kylä 2018 Kotalahti

Kotalahden kyläyhdistyksen valinnassa korostui esimerkillinen työ oman kylän kehittämisessä sekä erilaisten rahoituksen hyödyntämisessä kylän kohteiden kunnostamiseen sekä uusien kohteiden avaamiseen. Kyläläisten käytössä on Kotalahti-talo ja hyvät tilat auttavat siinä, että kylällä voidaan järjestää erilaista toimintaa. Kotalahti-talolla vuonna 2017 oli 28 eri käyttäjäryhmää ja yli 140 erilaista tapahtumaa mm. kansalaisopisto, 4H-kerho. Kyläyhdistyksen tavoitteena on ollut luoda hyvät olosuhteet kylän asukkaiden, ennen kaikkea nuorison ja muun aktiiviväestön liikunnan harrastamiselle. Kotalahdesta löytyy mm. Frisbeegolf rata ja kuntotupa sekä uusimpana on kunnostettu jääkiekkokaukalo. Luontokohteita kylä ei ole unohtanut, vaan kyläläiset puuhasivat avustuksien ja talkootyön avulla Sorsaveden Koholahden rantautumispaikan, jonka avajaisia juhlittiin kesällä 2017.  Kulttuuri ei ole unohdettu ja kyläläiset tekevät vuosittain teatteriretkiä lähialueille sekä kylän konsertit vetävät Kotalahti talon väkeä täyteen. Kotalahden Kyläyhdistys on pystynyt kasvattamaan omaa jäsenmääräänsä ja jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 301.

Kyläturvallisuutta on kohennettu hankkimalla varavoimala sekä sydäniskuri. Tiedotustoiminta on kylällä hyvin hallussa, kylä osaa viestiä omasta toiminnastaan niin kyläläisille kuin ulospain kuntaan ja koko maakuntaan päin. Kotalahden kyläyhdistyksen tulevaisuus näyttää valoisalta, uusia toimijoita on saatu mukaan, vauvoja syntyy kylälle ja uusia tapahtumia kaavaillaan lisää, kun Kotalahti-talon kunnostus saadaan päätökseen.  Ja talkootyötä kylällä on tehty huimat 2557 tuntia viime vuonna, jossa tuskin kaikki tunnit ovat vieläkään mukana. 

Kunniamaininta 2018 Tuovilanlahti

Pohjois-Savon Kylät ry halusi lisäksi tänä vuonna antaa kunniamaininnan Tuovilanlahden kylälle pitkäjänteisen kylämatkailun kehittämisestä. Kylällä käy tuhansia matkailijoita kylän eri kohteissa vuoden aikana. Tuovilanlahti sai yhteensä 59 ehdotusta Pohjois-Savon Vuoden Kyläksi 2018 ja ehdotuksia tuli ympäri Suomen, joka kertaa kylän suosiosta pitkin Suomea. Tuovilanlahdessa on useina kesinä peräkkäin avattu uusia kohteita matkailijoille mm. Aholan kiinteistö ja kotiseutunäyttely sekä viime vuonna Kalapuron kohde ja Mustalähde, vaikka parhaiten kylä tunnetaankin Korkeakoskesta ja sen keväisistä kuohuista. Tuovilanlahden kylä jatkaa tulevaisuudessa matkailun kehittämistä ympärivuotiseksi yhdessä kylän yrittäjien kanssa. Lisäksi toimintaa ja tapahtumia kehitetään niin kylän asukkaille kuin ympäristökylien asukkaille toiveiden mukaisesti.

Pohjois-Savon Vuoden Kylän valinta jo vuodesta 1987

Pohjois-Savon Vuoden Kylä on valittu vuodesta 1987. Vuodesta 1993 Pohjois-Savon Liitto ja Pohjois-Savon Kylät ry ovat tehneet valinnan yhteistyössä. Pohjois-Savon Vuoden Kylä saa kunniakirjan ja Kuikka-viirin Pohjois-Savon Liitolta ja vuonna 2018 ensimmäistä kertaa Pohjois-Savon Kylät ry antaa valitulle kylällä 300 € muistamisen rahana kylätoiminnan hyväksi. Kunniamaininnan saava kylä saa kunniakirjan Pohjois-Savon Kylät ry:ltä.

Lisätiedot: 
Lisätietoja Pohjois-Savon Kylät ry
Merja Kaija (kyläasiamies)
Auvo Hirvonen (puheenjohtaja)
044 0678373 auvohir@gmail.com
 
Kotalahden kyläyhdistys ry yhteystiedot
Veijo Tidenberg 0400 253 529 (puheenjohtaja)
Terttu Herranen 0400 438 318 (sihteeri)
 
Tuovilanlahden kylä yhteystiedot
Jukka Mykkänen, 040 5563615 jukka.mykkanen@hotmail.com (puheenjohtaja)
Jouni Piirainen, 0440 541440, jouni.piirainen6@luukku.com (sihteeri)
Mervi Rönkä, 044 5509364 (taloudenhoitaja)