Kuopiossa Wauto tuo nuorisopalvelua sinne, mistä nuorisotalot puuttuvat

09.12.2017 12:30

Pyörien päälle nostettu nuorisotila Wauto on tavoittanut kolmen ensimmäisen toimintakuukautensa aikana Kuopion alueella jo 1700 nuorta.

 
Aseman Lapset ry:n Walkers-auto, eli Wauto, on matkailuautosta nuorten kohtaamispaikaksi muutettu menopeli, jonka toiminnasta vastaa Kuopiossa kaupungin nuorisopalvelut. Wauto toimii Kuopiossa erityisesti haja-asutus- ja kuntaliitosalueilla. Kaikkiaan Wautoja on tällä hetkellä kolme ja ne ovat liikenteessä eri puolilla Suomea.

Wauto on liikkunut Kuopion viher- ja kantakaupungin alueilla vuoroviikoin. Säännöllisesti Wauto on liikkunut Maaningan, Nilsiän, Juankosken sekä Etelä-Kuopion alueen kylillä. Lisäksi Wautolla on tehty kouluvierailuja sekä osallistuttu erilaisiin tapahtumiin.

Kuopion kaupungin nuorisopalvelussa toiminnasta vastaavat Wauton käyttöön koulutetut nuorisonohjaajat. Tämä tarkoittaa sitä, että Wauton mukana on aina vähintään yksi vastuussa oleva nuorisonohjaaja. Mukaan toimintaan on tulossa myös vapaaehtoisia ohjaajia.

Nilsiän ja Juankosken alueilla toimiva nuorisotyöntekijä Marja Heikkinen kertoo, että pienessä, turvallisessa tilassa toimiminen on erilaista kuin isommilla nuorisotaloilla.
– Pienessä tilassa juttu alkaa nopeasti viritä ja esiin tulee monenlaisia nuorten mielissä liikkuvia asioita ja ohjaajilla on oltava valmius kuunnella. –  Wauto onkin vähän niin kuin nuorisotyön saunanlauteet, nauraa Heikkinen.
 – Aseman Lapset ry:n ideologian mukaisesti aikuiset eivät ole Wautossa aktivoimassa, vaan kuuntelemassa, kertoo Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela Aseman Lapset ry:stä. Tärkeintä on, että jokainen kävijä tulee kohdattua ihmisenä.

Pohjois-Savon Kylien Kehittyvät Kylät – palveluita tuottamassa hanke on ollut mukana Kuopion Wauton yhteistyöryhmässä heti suunnittelun alkutaipaleelta saakka syksystä 2016 alkaen tuoden tietoa hankkeessa mukana olevien, erityisesti liitoskuntien alueen kylien tilanteesta. Kehittyvät Kylät on toiminut myös linkkinä saattaen näiden kylien aikuisia aktiivitoimijoita saman pöydän ääreen Kuopion nuorisopalvelun Wauto-vastaavien kanssa suunnittelemaan paikallista toimintaa.
– Wauto tuo mahdollisuuden myös kaupunkialueelta kaukana asuville nuorille päästä ammattimaisten nuorisopalveluiden piiriin. Käytännössä nuorisotaloille pääsy kymmenien kilometrien päähän on monelle mahdotonta, koska julkista liikennettä ei varsinkaan ilta-aikaan ole ja vanhempien mahdollisuudet omalla autolla kuljettamiseen voivat olla rajalliset, toteaa kyläkoordinaattori Tuula Palojärvi Kehittyvät Kylät -hankkeesta. – Kylillä aikuiset toimijat ovat ottaneet Wauton ilomielin vastaan ja kylätalojen pihapiirit ja sisätilat on annettu mieluusti toiminnan käyttöön, hän jatkaa.

Wauto liikkuu Kuopion alueella vielä kevätkauden, jonka jälkeen se siirtyy muualle Suomeen. Nyt on kuitenkin hyvä tilaisuus testata toimintaa ja sen eri muotoja. Jo tähän mennessä on tullut selväksi, että tarvetta on ja toiminnassa mukana olevien harras toive onkin, että Kuopioon saataisi hankittua oma auto ja sitä kautta toimintamuoto vakiinnutettua jatkuvaksi.