Suomen Kylätoiminta on nyt Suomen Kylät ry

04.12.2017 10:31

Suomen Kylätoiminta on nyt Suomen Kylät ry

Suomen Kylätoiminta ry:n syyskokous on hyväksynyt esityksen vaihtaa järjestön nimeksi Suomen Kylät ry. Nimenvaihdoksen myötä yhdistys käynnistää laajan brändityön, jonka tavoitteena on päivittää kylätoiminnan imago 2020-luvulle.

Suomen Kylätoiminta on nyt Suomen Kylät ry

Suomen Kylätoiminta ry:n syyskokous on hyväksynyt esityksen vaihtaa järjestön nimeksi Suomen Kylät ry. Nimenvaihdoksen myötä yhdistys käynnistää laajan brändityön, jonka tavoitteena on päivittää kylätoiminnan imago 2020-luvulle.

- Nyt aluepolitiikalla on huono kaiku, ja esimerkiksi maaseudun puolustaminen kääntyy herkästi kyläpolitikoinniksi. Me haluamme tuoda keskusteluun näkökulman, jonka mukaan paikallisuus yhdistää kaikkia alueesta riippumatta. Kaikkihan asuvat paikallisyhteisöissä, siis kylillä tai kortteleissa, tiivistää yhdistyksen puheenjohtajana jatkava Petri Rinne.

Euroopan mittakaavassa järjestö, jossa toimivat kylä-, Leader- ja kaupunginosayhdistykset, on verrattain harvinainen. Vastaavaa laaja-alaista paikalliskehittäjien yhteistyötä löytyy ainoastaan Latviasta. Tavoitteena onkin yhdistää erilaisten alueiden paikalliskehittäjät siten, että kaikki hyötyvät.

- Kylätoimijoita yhdistää se, että toiminta ei kysy ihmisen ominaisuuksia tai mielenkiintoja. Nimenvaihdoksen myötä haluamme tuoda toimintaamme yhä useamman ulottuville ja korostaa, että kyliä on kaikkialla siellä, missä ihmisiäkin on. Haluamme olla Suomen suurin paikalliskehitysjärjestö, Rinne linjaa.

Keskeisessä osassa tulevan vuoden toiminnassa on kylätoiminnan laatutyö, jonka tavoitteena on tasata toiminnan alueellisia eroja ja jakaa jo nyt olemassa olevia hyviä käytäntöjä toimijoiden kesken. Laatutyön lisäksi vuoden 2018 asialistalla ovat järjestön verkkosivujen uudistaminen ja yhtenäisen jäsenrekisteripalvelun tarjoaminen jäsenyhdistyksille. Järjestön uusi nimi otetaan käyttöön välittömästi, ja visuaalinen ilme uudistetaan tulevana vuonna.

Syyskokous valitsi Rinteen jatkokaudelle yksimielisesti. Sytyn hallitukseen kuuluu 10 jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä, joiden toimikausi on kaksi vuotta. Syyskokouksessa hallituksen jäseniksi erovuoroisten tilalle valittiin:

Maakunnalliset rekisteröidyt kyläyhdistykset ja rekisteröidyt kylä- ja kaupunginosayhdistykset:

Merja Kaija (Pohjois-Savon Kylät ry), varajäsen Sami Tantarinmäki (Varsinais-Suomen Kylät ry)

Rekisteröidyt kehittämisyhdistykset (Leader-ryhmät):

Eliisa Vesisenaho (Pirkan Helmi ry), varajäsen Riitta Bagge (Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry)

Maarit Teuri (Ykkösakseli ry), varajäsen Gina Forsström (Silmu ry)

Anne Vänttinen (Rajupusu Leader ry), vuosi 2018

Valtakunnalliset ja maakunnalliset rekisteröidyt järjestöt ja muut oikeuskelpoiset yhteisöt:

Taina Väre (Suomen Kuntaliitto), varajäsen Pirjo Tulikukka (Helsingin kaupunginosayhdistykset HELKA ry)

Ruotsinkieliset jäsenyhteisöt:

Mathias Högbacka (Aktion Österbotten rf.), varajäsen Mari Pennanen (Svenska Studieförbundet)

Vuonna 2018 hallituksessa jatkavat:

Esa Aunola (Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry), varajäsen Markku Väisänen (Kainuun Nuotta ry)

Esa Erkkilä (Keskipohjalaiset Kylä ry), varajäsen Eila Puhakainen (Järvi-Suomen Kylät ry)

Anne Vänttisen varajäsenenä Meri Niemi-Huhdanpää (Aisapari ry)

Asko Peltola (Etelä-Pohjanmaan liitto), varajäsen Seppo Mustonen (Eläkeliitto)

Marko Mäki-Hakola (MTK), varajäsen Timo Reko (Maaseudun Sivistysliitto)