Voiko luonnon tehdä saavutettavammaksi digillä?

29.08.2017 09:11

Kolmen pohjoissavolaisen luontokohteen, Leppävirran Orinoron, Varkauden Harjurannan ja Sonkajärven Jyrkän kanssa on kuluneen kesän aikana toteutettu projekti, jossa alueen luontopolku on digitalisoitu mobiilireitiksi.

Suomi on täynnä luontopolkuja ja käyntikohteita, jotka jäävät lähialueidenkin asukkailta löytämättä: sijainteja ja tarinoita ei ole viety nettiin ja aikanaan pystytetyt opasteet ovat hävinneet.

Kolmen pohjoissavolaisen luontokohteen, Leppävirran Orinoron, Varkauden Harjurannan ja Sonkajärven Jyrkän kanssa on kuluneen kesän aikana toteutettu projekti, jossa alueen luontopolku on digitalisoitu mobiilireitiksi. Mobiilireitin tavoitteena on tehdä luontokohteet näkyvämmäksi, lisätä digitaalisuuden kautta niiden käyttöä ja tunnettuutta, luoda alueelle mahdollisuuksia digitaalisen markkinoinnin edistämiseen sekä monipuolistaa kohteiden käyttöä: sen lisäksi että kävijän sijainteja hyödyntävä mobiiliapps aktivoituu kulkijan ollessa reitin varren kohteilla, myös luontoseikkailuiden tekeminen kotisohvalta mahdollistuu upeiden kuvamateriaalien ja tarinoiden myötä.

Kokeilun käynnistämisessä erityisen aktiivisessa roolissa olivat Mustinmäen kylän asukkaat Leppävirralla, jotka pohtivat, miten luontokohteeseen liittyvää varainhankintaa tai alueen yritysten liiketoimintaa voitaisiin aktivoida ja tukea. Kylän tukena on ollut Pohjois-Savon Kylät ry:n Kehittyvät Kylät – palveluita tuottamassa hanke. Siihenkin vastaus löydettiin digitaalisilta markkinoilta: mitä digitaalisesti saavutettavampi kohde on, sitä todennäköisemmin se ohjaa myös uusia kävijöitä alueelle, jotka samalla käyttävät alueen palveluita.

Digitaalisen reittikokeilun eMaaseutu-hankkeen kustantamana toteutti Retkipaikka, joka on tällä hetkellä Suomen suosituin vapaa-ajan luonnossa liikkumiseen liittyvä palveluntarjoaja. Miljoona eri kävijää vuodessa tavoittava Retkipaikka tunnetaan aktiivisena sometoimijana, luontobloggauksista, Metsien kätkemä -tv-sarjasta sekä erilaisista nettisivutuotannoista. Kännykkää aktivoivat mobiilireitit Pohjois-Savossa ovat Retkipaikallekin uusi aluevaltaus.
- Tämä on erinomainen avaus ja uskon, että mobiiliopastuksella autamme lähivuosina merkittävästi koko suomalaista matkailusektoria. On kaikkien etu, että matkailijat löytävät kohteet ja palvelut.

Reitit on nyt julkaistu osoitteessa http://retkipaikka.fi/vapaa/pohjois-savon-mobiilireittiopas/. Kulkijaa aktivoiva mobiiliopas on puolestaan ladattavissa puhelimeen sovelluskaupoista.

Mobiilireitit ovat yleisön käytettävissä kuuden kuukauden ajan, jonka jälkeen luontokohteiden ylläpitäjät / kunnat tekevät itsenäisen päätöksen palvelun jatkosta.

 

Luontokohteiden mobiilireitti-pilotin Pohjois-Savossa tuottaa Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke, jonka tehtävänä edistää digityökalujen käyttöä maakunnassamme. Hanketta rahoittaa Pohjois-Savon liitto Euroopan unionin aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon kehittämisrahastosta.