Jyrkkä Pohjois-Savon Vuoden kylä 2016

01.07.2016 10:00

Pienellä kylällä voi olla paljon toimintaa ja tapahtumia. Näin ainakin Jyrkän kylällä, joka valittiin Pohjois-Savon Vuoden kyläksi 2016. Aktiivinen kyläyhdistyksen joukko on vuodesta toiseen jaksanut tehty tapahtumia, talkoita, järjestää retkiä ja muistaa uusia kuin vanhojakin kyläläisiä.Jyrkän kylä on ansainnut omalla aktiivisuudellaan ja kylän yhteishengellä vuoden kylän palkinnon. Alla kuvassa Jyrkän kyläyhdistyksen aktiivit hakemass Pohjois-Savon Vuoden kylän 2016 palkintoa Pohjois-Savon Liiton maakuntavasltuuston kokouksessa. 

Pienellä kylällä voi olla paljon toimintaa ja tapahtumia. Näin ainakin Jyrkän kylällä, joka valittiin Pohjois-Savon Vuoden kyläksi 2016. Pienten kylien, jotka sijaitsevat harvaan asutulla maaseudulla pitää saada arvostusta ja esiin nostamista, ei vaan niiden joilta löytyy kylätalot tai suuria hankkeita, Kaija toteaa.  Jyrkän kylältä on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä Väike-Maarje kylään Virossa, aiemmin käytiin kylävierailuille, nyt on pidetty muuten yhteyttä kertovat Jyrkkäläiset.

Aktiivinen kyläyhdistyksen joukko on vuodesta toiseen jaksanut tehty tapahtumia, talkoita, järjestää retkiä ja muistaa uusia kuin vanhojakin kyläläisiä. Jyrkän kylän kauneus ja huolehtiminen omasta kylästä, ovat yksi merkittävä tekijä, jonka kyläasiamies Merja Kaija haluaa nostaa esiin, kun valintaa Pohjois-Savon Vuoden kyläksi tehtiin. Kylän keskipisteenä on Jyrkkäkosken ruukki, joka on kunnostettu Sonkajärven kunnan ja Museoviraston toimesta 1996-1998. Kunnostetun masuunin yhteydessä on Ruukintupa, joka palvelee asukkaita, kesäasukkaita, lomalaisia ja matkailijoita kesäaikaan.

Jyrkän kylä on ansainnut omalla aktiivisuudellaan ja kylän yhteishengellä vuoden kylän palkinnon. Jyrkän kyläyhdistyksen toiminta on ollut monipuolista, määrätietoista ja kehittävää. Kylän toiminta on tähdännyt koko ajan kylän tunnetuksi tekemiseen ja tässä Jyrkän kylä on onnistunut. Kylä on pieni, mutta Jyrkän kylän asukkaat ovat erittäin aktiivisia toimijoita ja kylällä järjestetään vuosittain jo perinteeksi muodostuneita tapahtumia sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Jyrkän kylällä on tehty kaikki se, mitä kylä pystyy tekemään. Heillä ei ole omaa kylätaloa, mutta tapahtumia ja toimintaa järjestetään ja kylän raitti pidetään kunnossa. Jyrkän kylällä asuu noin 100 henkeä ja tapahtumissa kävijöitä on moninkertainen määrä asukkaisiin nähden. Kyläläiset pitävät pihat kauniina ja kyläläiset huolehtivat myös yleisistä alueista, joista matkailijat ja paikalliset pääsevät nauttimaan. Lisäksi kylän väki toivottaa kylällä muuttavat uudet asukkaat tervetulleeksi ja muistavat myös nykyisiä kyläläisiä täysien kymmen vuosien kohdalla. Kylältä löytyy oma tonttisuunnitelma, maisemanhoitosuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma ja tietenkin päivitetty kyläsuunnitelma.

Kyläasiamies Merja Kaija kertoo, Jyrkkä on aktiivinen kylä, josta löytyy perinteistä talkoohenkeä ja intoa lähteä mukaan niin kylän kuin kunnan alueen tapahtumiin. Jyrkällä on edustus kyläparlamentissa ja he ovat ymmärtäneet yhteistyön merkityksen niin kunnan, muiden yhdistysten kuin yritysten suuntaan.

Pohjois-Savon Kylät ry:lle tuli 17 ehdotusta vuoden kyläksi. Ehdotukset tulivat 14 kunnan alueelta ja niitä oli kaikkiaan 53. Jyrkän kylä on valittu Pohjois-Savon vuoden kyläksi 2016. Maakuntavaltuuston kokouksessa 13.6.2016 palkittiin Jyrkän kylä Pohjois-Savon vuoden kyläksi Pohjois-Savon Kylät ry:n ehdotuksesta.

Jyrkkä lähtee ehdolle valtakunnalliseen Vuoden kylä -kisaan, joka palkitaan syyskuussa valtakunnallisessa paikallistoimijoiden juhlassa Lokaalissa Heinolassa Päijät-Hämeessä.

Tutustu tästä Jyrkän kyläyhdistyksen toimintaan(nettisivut) ja facebook sivut. 

Jyrkän kyläyhdistys

Närhi Eila, puheenjohtaja  Jyrkäntie 1854, 74380 Jyrkkä, 044-7322101

Ollikainen Tuula, sihteeri  Herralantie 10 C, 74380 Jyrkkä, 0400-386680

 

Pohjois-Savon Kylät ry

Merja Kaija, kyläasiamies

045-1791070

merja.kaija@pohjois-savonkylat.fi