Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2015 palkitut ja kylätoiminnan tiennäyttäjät

10.09.2015 00:00

VUODEN KYLÄ 2015 JA KYLÄTOIMINNAN TIENNÄYTTÄJÄT PALKITTIIN LOKAALISSA RAAHESSA,  6.9.2015


Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2015 ja kunnianmaininnan saavat kylät palkittiin nyt jo 31. kerran paikalliskehittäjien valtakunnallisessa LOKAALI - juhlaseminaarissa Raahessa. Suomen Kylätoiminta ry nimeää juhlaseminaarissa myös Kylätoiminnan Tiennäyttäjät, Vuoden Maaseututoimijan ja Vuoden Maaseutukasvon. Pitkäaikaisesta kehittämistyöstä jaettavat palkinnot puhuvat koko Suomen yhteiskuntaa palvelevasta työstä.


VUODEN KYLÄ 2015 JA KYLÄTOIMINNAN TIENNÄYTTÄJÄT PALKITTIIN LOKAALISSA RAAHESSA,  6.9.2015


Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2015 ja kunnianmaininnan saavat kylät palkittiin nyt jo 31. kerran paikalliskehittäjien valtakunnallisessa LOKAALI - juhlaseminaarissa Raahessa. Suomen Kylätoiminta ry nimeää juhlaseminaarissa myös Kylätoiminnan Tiennäyttäjät, Vuoden Maaseututoimijan ja Vuoden Maaseutukasvon. Pitkäaikaisesta kehittämistyöstä jaettavat palkinnot puhuvat koko Suomen yhteiskuntaa palvelevasta työstä.


- Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Jukka Mattsson (Urjalan as., Urjala., Pirkanmaa)
- Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Alpo Murtoniemi (Rautio, Kalajoki, Pohjois-Pohjanmaa)
- Kylätoiminnan Tiennäyttäjä: Merja Zetterman (Salonkylä, Loppi, Kanta-Häme)
- Vuoden Maaseututoimija 2015: Veli-Matti Karppinen (Nakertaja, Kajaani, Kainuu)
- Vuoden Maaseutukasvo 2015: Hannu Katajamäki (Vaasa, Pohjanmaa)
- 1. Kunniamaininta Vuoden Kylä 2015: Älvbyarna - Jokikylät (Mustasaari, Pohjanmaa)
- 2. Kunniamaininta Vuoden Kylä 2015: Kaurila (Tohmajärvi, Pohjois-Karjala)
- Vuoden Kylä 2015: Alpua (Raahe, Pohjois-Pohjanmaa)

Valintaperusteet 


Jukka Mattsson Urjalasta on valittu Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi


Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi valitaan henkilö, joka on ollut pitkäaikaisesti kehittämässä valtakunnallista ja alueellista toimintaa. Ylilääkäri Jukka Mattsson Urjalan aseman kylältä on nimetty Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi. Mattsson on Urjalan asemalla syntynyt ja siellä lapsuutensa elänyt mies, jonka opiskelut veivät maailmalle. Jukka on tullut mukaan kylätoimintaan muutettuaan takaisin syn-nyinseudulleen vuonna 1995, missä hän on toiminut Huhdin kyläyhdistyksen hallituksen jäsenenä, varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana.
Vahva kiintymys omaan kotiseutuun ja aktiivinen osallistuminen urheilumaailmaan ovat vaikuttaneet hänen intoonsa ja pyyteettömyyteensä hoitaa ja kehittää oman kylänsä asioita. Jukan talkoohenkisyydestä ja hyvän tekemisestä lähimmäiselle on monella paljon oppimista.


Jukka on idearikas ja jaksaa puuhata paljon. Hän tekee itse aina eniten ja raskaimmat työt; häneltä sujuu niin työnjohto kuin itse tekeminenkin. Ja sen minkä hän lupaa, hän myös tekee. Tämä näkyy niissä lukemattomissa kehittämishankkeissa, joita hän on laittanut liikkeelle omassa kylässä, kuten ympäristö- ja maisemointi, ulkoilureitit, eri urheilutapahtumat, leikkipuistot ja frisbeegolf- kenttä. Lasten ja nuorten elinympäristöstä huolehtiminen ja kehittäminen tulevaisuuteen kurkottaen on Jukalle sydämenasia.
Urjalan asema on ollut onnekas saadessaan Jukan kaltaisen tiennäyttäjän kyläänsä. Hän on esimerkkinä koko kunnan lapsille ja nuorille. Jokainen Suomen kylä tarvitsee oman Jukkansa.


Yhteystiedot: Ylilääkäri (eläk.) Jukka Mattsson, puh. 040 737 6486, jukka.mattsson@fimnet.fi
Lisätietoja: Pirkanmaan kyläasiamies Marja Vehnämaa, marja.vehnamaa@pirkankylat.fi
_______________________________________________________________________________________
Alpo Murtoniemi Kalajoelta on valittu Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi
Nuorisosihteeri (eläk.) Alpo Murtoniemen ansiot kylätoiminnan ja oman kylän parissa vuosikymmenien ajan toivat hänelle tunnustuksen Kylätoiminnan Tiennäyttäjänä. Murtoniemi on pitkän linjan kyläkehittäjä, joka uskaltaa laittaa itsensä likoon vaikeissakin paikoissa.
Alpo Murtoniemi on eläkkeellä oleva kunnan nuorisosihteeri, mutta myös oman kyläyhdistyksen perustajajäseniä ja puheenjohtaja vuodesta 1989 lähtien. Hänen innostava ja aktiivinen ote on vienyt kylän ja kylätoiminnan kehittämistä harppauksin eteenpäin. Alpon luottamustehtävät niin Kalajoen kunnassa kuin monissa järjestöissä ja yhdistyksissä ovat varsin moninaisia.
Hän on ollut useita vuosia idearikas oman kylänsä kehittämiseen liittyvien Leader-hankkeiden suunnittelija, alullepanija ja toteuttaja. Hän on ideoinut ja edistänyt asuinalueensa kehittämistä monessa roolissa täydellä sydämellä ja tarmolla. Pitkäjänteinen yhteistyö Rieska-Leader kehittämisyhdistyksen kanssa kantaa nyt hedelmää. Raution kyläyhdistys ja sen toiminta edustavatkin nykyään pohjoispohjalaista kylätoimintaa parhaimmillaan.
Yhteystiedot: Nuorisosihteeri (eläk.) Alpo Murtoniemi, puh. 040 487 1818, alpo.murtoniemi@kotinet.com
Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa, kirsti.oulasmaa@rieskaleader.fi ja
kyläasiamies Esa Aunola esa.aunola@luukku.com
_______________________________________________________________________________________
Yrittäjä Merja Zetterman Lopelta on valittu Kylätoiminnan Tiennäyttäjäksi
Loppilainen Merja Zetterman on todellinen pitkänlinja kehittäjä ja tiennäyttäjä kahdelta kylältä. Merja on syntynyt Vojakkalassa Lopella ja avioitumisen jälkeen muuttanut Salonkylään. Hän on ottanut merkittävän roolin ja vastuun niin synnyin- kuin uuden kotikylänsä kyläyhdistyksen hallituksessa, joissa hän on toiminut yli 40 vuotta.
Merja Zetterman aloitti 70-luvulla jo 15-vuotiaana talkootyöt Vojakkalan Valpas ry:n omistaman tanssilavan kahviossa. Talkootyöt kesätanssien pyörittämisessä jatkuvat edelleen, nyt myös järjestysmiehen roolissa. Hän on hoitanut kaiken muun ohella vuodesta 1976 lähtien Valpas ry:n kirjanpidon ja rahaliikenteen. Vastuu on ollut valtava, sillä Merjan aikana Valpas on hankkinut merkittävän kiinteistöomaisuuden ja hoitanut useita rakentamis- ja kunnossapitoprojekteja. Valpas ry on vastannut vuosikymmenet kylää koskevista useista kehittämishankkeista. Merja on ottanut vastuulleen myös työllistämistoimintaan liittyvät hankkeet.
Salonkylään muutettuaan, hän on toiminut Salonkylän pienviljelijäyhdistyksen tilintarkastajana, rahastonhoitajana ja hallituksen jäsenenä vuodesta 1992 alkaen. Vuonna 2013 Merja oli mukana perustamassa Salonkylän kyläyhdistystä, kun pienviljelijäyhdistys muutettiin kyläyhdistykseksi. Merja on todellinen tahtonainen, joka ei itsestään isommin numeroa tee. Hänen toimintansa on kylän elinvoimaisuuden vahvistajana kultaakin arvokkaampaa.
Yhteystiedot: Yrittäjä Merja Zetterman, puh. 040 762 4488, merja.zetterman@gmail.com
Lisätietoja: Hämeen kyläasiamies Elina Leppänen, elina.leppanen@hameenkylat.net
_______________________________________________________________________________________
Veli-Matti Karppinen Nakertajalta on Vuoden Maaseututoimija 2015
Suomen Kylätoiminta ry antaa Maaseututoimija tunnustuksen henkilölle, joka on pitkäjänteisesti ja ansioituneesti kehittänyt maaseutua. Vuoden Maaseututoimijaksi 2015 on nimetty Kainuun Nuotta ry:n toiminnanjohtaja, monitoimiosaaja ja Valtakunnallinen Kylähullu nro 9 Veli-Matti Karppinen.
Hän on hulluna luovuuteen ja yhteisöllisyyteen. Kylätoiminta-aatteen läpi lyömä vireä persoona, jolle mikään haaste ei ole pelottava. Veli-Matti on syntyperäinen kainuulainen Paltaniemestä ja asuu nyt Kajaanin Nakertajalla. Veli-Matilla on vuosien varrella ollut ja on nykyäänkin useita luottamustehtäviä: Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistyksen puheenjohtaja, Kajaanin kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu sekä hän on ollut mukana lukuisissa Kajaanin ja maakunnan luottamustehtävissä 22 vuoden ajan. Hän on maakunnallisen Foorumin ja Kajaanin kansalaisfoorumin perustajajäsen. SVUL:n toiminta on tullut tutuksi paikallisella ja kansallisella tasolla 80- ja -90-luvuilla. Lisäksi hän on ollut mukana muussa kulttuuritoiminnassa alueellisesti ja kansallisesti. Veli-Matti on ollut apuna yli sadan erilaisen järjestön ja yhdistyksen perustamisessa.
Merkittävä panos on tapahtunut maakuntatason kylätoiminnassa. Hän on toiminut maakunnallisen kyläyhdistyksen Kainuun Nuotta ry:n puheenjohtajana vuosina 1995 - 2004 sekä toiminnanjohtajan siitä eteenpäin, Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 1990 lähtien, GrowNow kehitysyhtiön sekä Osuuskunta Rajan Nuotan toimitusjohtajana ja Osuuskunta Nakertajan Ahjon hallituksen puheenjohtajana.
Tämä Kylähullu on ollut suunnittelemassa, käynnistämässä, toteuttamassa ja osittain koordinoimassa n. 130 kansallista tai kansainvälistä maaseudun kehittämishanketta. Hän on toiminut kouluttajana vuodesta 1990 alkaen yritysten perustamisen, liiketoimintasuunnittelun ja yhteisöllisen yrittämisen alueilla. Erilaista jälkeä on kyllä syntynyt: 40 osuuskunnan lisäksi lukuisa määrä osakeyhtiöitä ja kymmenen kommadiittiyhtiötä.
Yhteystiedot: Toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppinen, puh. 040 585 3645, veli-matti.karppinen@kajaani.net
Lisätietoja: Nakertajan kyläyhdistyksen toiminnanjohtaja Mauri Saastamoinen, mauri.saastamoinen@nakertaja.net
_______________________________________________________________________________________
Professori Hannu Katajamäki on valittu Vuoden Maaseutukasvoksi 2015
Vuoden maaseutukasvo -tunnustus annetaan henkilölle, joka on ollut julkisuudessa myönteisesti esillä kylätoimintaan ja maaseutuun liittyvissä asioissa, vahvistanut toimillaan tai esimerkillään maaseudun ja kylien kehittämisen profiilia sekä myönteistä julkisuuskuvaa ja tehnyt näin suomalaista maaseutuelämää tunnetuksi. Suomen Kylätoiminta ry myönsi Vuoden maaseutukasvo 2015 tunnustuspalkinnon nyt neljännen kerran ja sen saa professori, Vaasan yliopiston dekaani Hannu Katajamäki.
Hannu Katajamäki ei enemmän esittelyjä kaipaa - hän on niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti tunnettu maaseudun puolustaja. Hän on tullut tutuksi lukemattomilla luentomatkalla monille kyläläisille suorapuheisena ja selkokielisenä esitelmöitsijänä. Hänen työnsä kansallisena ja kansainvälisenä maaseutututkijana on uraa uurtavaa. Hannu Katajamäki on Suomen maaseutuprofessoriverkoston ensimmäinen professori.
Hannu tunnetaan miehenä, jolla on sekä sana ja erityisesti kynä hallussa. Hän on yksi niistä maaseudun kehittäjistä ja tutkijoista, joka kirjoittaa aktiivisesti ja hänellä on monia kolumneja eri lehdissä ja aikakausikirjoissa. Hannu on aina puolustanut pientä ihmistä ja korostanut läheisyyden ekonomiaa mosaiikkimaisen maaseudun peruspilarina. Suomalainen maaseutu tarvitsee Hannun kaltaisia innostajia, jotka antavat maaseudulle kannustavaa ja myönteistä julkisuutta.
Yhteystiedot: Professori, dekaani Hannu Katajamäki, puh. 040 864 9608, hannu.katajamaki@uva.fi
Lisätietoja: Aktion Österbottenin kyläasiamies Karl-Gustav Byskatta, karl-gustav@aktion.fi
______________________________________________________________________________________
1. Kunniamaininta: Älvbyarna - Jokikylät
Älvbyarna Mustasaarelta (Korsholm) Pohjanmaalta on saanut 1. kunniamaininnan Vuoden Kylä 2015 -valinnassa. Jokikylät on kaksikielinen yhteisö, joka koostuu kuudesta eri kylästä. Alueella tehdään tiivistä yhteistyötä useiden eri yhdistysten kanssa. Voima Jokikylissä piilee yhteistyössä eikä vastakkainasettelussa ja kilpailussa.
Jokikylien arvomaailmaan kuuluu vahvasti yhteisöllisyys, luonnonmukaisuus, yrittäjyys, hyvinvointi, uusiutuvat energiamuodot ja omavaraisuus. Jokikylissä on aktiivista nuorekasta toimintaa ja siellä tartutaan tarmokkaasti asioihin, jotka kylällä koetaan tärkeiksi ja arvokkaiksi. Toiminta kylissä on monipuolista ja tavoitteellista. Kylän nuorisoseurantaloa on kunnostettu jo kahden vuoden ajan kyläläisten omilla joka maanantaisilla talkoilla. Kylä toimi nopeasti ja tarttui myös kyläkoulun lakkauttamisuhkaan. Kyläkoulun lakkauttaminen sai takaoven, joka mahdollistaa nyt koulun toiminnan jatkumisen. Kyläläiset loivat strategian, jonka toteuttamisen avulla kyläkoulun toiminnan toivotaan jatkuvan kylässä.
Aktiivista ja aktivoivaa toimintaa on kylässä runsaasti, jota pyritään toteuttamaan vauvasta vaariin. Jokavuotisten Sadonkorjuujuhlien ja Hyvinvointipäivän avulla kootaan kyläläiset yhteiseen tapahtumaan ja tehdään kylän toimintaa tutuksi myös muille. Tapahtuma tarjoaa myös paikallisille mikro- ja pienyrittäjille mahdollisuuden omien tuotteidensa ja palvelujensa myynnille.
Kylä tunnetaan alueella ja sillä on hyvät ja aktiiviset suhteet kuntaan. Kylätoiminta alueella inspiroi myös muita alueen kyliä omaan toimintaansa. Jokikylä on aikaansaava ja inspiroiva nykyaikainen kylä!
Jokikylissä on noin 600 asukasta ja lähin suuri kaupunki Vaasa on 17 km päässä.
Yhteystiedot:
Karl-Gustav Byskatta, puh. 0400 388 530, karl-gustav@aktion.fi
Kylän kotisivut: www.alvbyarna.weebly.com/
_______________________________________________________________________________________
2. Kunniamaininta: Kaurila
Kaurila Tohmajärveltä Pohjois-Karjalasta on saanut 2. kunniamaininnan Vuoden Kylä 2015 -valinnassa. Kyläyhdistys on kehittänyt kylää suunnitelmallisesti yli 15 vuoden ajan. Kaurilan visio kylän toiminnasta on ”hyvän elämän kylä”.
Pieni kylä, jolla on kokoonsa nähden mahtavat näytöt kylätoiminnasta. Kyläsuunnitelmia on laadittu aktiivisesti ja nyt onkin käytössä jo kolmas kyläsuunnitelma. Suunnitelman teemoja toimeenpannaan Leader kehittämishankkeiden avulla ja yhteistyössä Tohmajärven kunnan kanssa. Vanhan kyläkoulun hankinta kylän toimintakeskukseksi käynnisti mahtavan kehittämisboomin 2000-luvun alussa. Siitä asti kylätaloa on kehitetty ja sen on ollut aktiivisen toiminnan keskiössä. Kylässä tehdään aktiivista ympäristö- ja maisemanhoitoa hankkeilla ja talkootyöllä. Kylässä on vahva historian kaiku ja sitä hyödynnetäänkin kylän kehittämisessä. Kylä on käyttänyt erityisesti paikallis- ja sotahistoriaa vahvuutenaan ja työstänyt sekä tuotteistanut siitä näyttelyitä, tapahtumia ja ohjelmapaketteja.
Kylä on onnistunut hyvin monissa tärkeissä tavoitteissaan ja aloitteissaan. Kylä auttaa myös kuntaa pitkäaikaistyöttömien työllistämisessä. Kylän aloite jätevesihuollon rakentamiseksi on toteutunut. Kylämatkailua kehitetään hanketyönä. Kylälle on muuttanut useita lapsiperheitä. Kylässä on laajaa tapahtumatuotantoa, joka hyödyttää koko seutua.
Kaurilan kylässä on noin 180 asukasta ja lähin kaupunki Kitee sijaitsee 35 km päässä.
Yhteystiedot: Reino Löppönen, puh. 050 517 7854, reino.lopponen@gmail.com
Lisätietoja: Pohjois-Karjalan kyläasiamies Tuomo Eronen, puh. 040 037 9225, info@kylat.fi
Kylän kotisivut:www.kaurila.fi
_______________________________________________________________________________________
Vuoden Kylä 2015 on Alpua -
Suomen Kylätoiminta ry on valinnut Vuoden Kyläksi 2015 Alpuan kylän Raahesta Pohjois-Pohjanmaalta. Alpua tunnetaan aktiivisena, nykyaikaisena ja uskaliaana kylänä. Alpuan voimannäytöt kylän toiminnasta ovat erittäin vahvat!
Kylässä on hyvät mekanismit lähidemokratiaan. Kylä oli aktiivisesti mukana maaseutuvaikutuksia pohtineen työryhmän toiminnassa. Suuri osa vaikuttamisesta tapahtuu kuntaliitoksen myötä perustetussa aluelautakunnassa, jossa kylästä on edustaja. Kylän hankesalkku on suuri ja hankerahojen käyttö merkittävää.
Alpuan kylä on ollut kuntapalveluita menettävä osapuolena, mutta kylä on parhaansa mukaan uudelleenjärjestänyt jo osan tarvittavista palveluista. Alpualle on perustettu Alpuan kehitys ry. Alpua on ostanut koulukiinteistön, jota se hallinnoi ja parhaillaan kehittää siitä kylän monipuolista palvelukeskusta. Päivähoito hoidetaan yksityisessä päiväkodissa. Uusi kyläkauppa on avattu sekä myös postipalvelut ovat palanneet alueelle. Palveluita on avautunut kyläyhdistyksen, yritysten ja Alpuan kehitys ry:n avustuksella. Lisäksi kylällä ja koululla toimii useita harrastusryhmiä. Kylällä on myös omavarainen energiayksikkö, joka tuottaa energiaa myös valtakunnan verkkoon myytäväksi. Kylän erikoisuutena on yksityisen sektorin ja kylän yhteistyöllä hankittu sähköauto, joka on myös kylän yhdistysten käytössä. Aktiivisessa kylässä on paljon kyläläisiä ja kylää hyödyttävää toimintaa ja tapahtumia, joita järjestetään yksin ja yhdessä muiden järjestöjen kanssa.
Kokoajan kehittyvä ja toimintaansa laajentava Alpuan kylä on ansainnut paikkansa Vuoden 2015 kylänä. Näyttöä ja intoa kylän kehittämiseen on vaikka kuinka paljon. Tämä kylä on sellainen, joka innostaa muitakin kyliä. Tällaista mallia ja kylätoimintaa Suomeen tarvitaan!
Kylän asukasluku on noin 450 ja lähin kaupunki Oulainen on 28 km päässä.
Yhteystiedot:
Timo Rankinen, puh. 050 551 3489, rankintv@suomi24.fi
Pohjois-Pohjanmaan kyläasiamies Esa Aunola, puh. 040 551 3986, esa.aunola@ppkylat.fi
Kylän kotisivut: www.alpuanseutu.fi