Mistä löytyy Pohjois-Savon Vuoden kylä 2015?

28.01.2015 10:11

Mistä löytyy Pohjois-Savon Vuoden kylä 2015? 

Kylää haetaan ehdotusten perusteella koko Pohjois-Savon alueelta 1.2.-15.3.2015 välisenä aikana. Ehdottajana voi toimia kuka vain, myös itse kylä. Ehdotukset postitse tai netistä täytettävän lomakkeen kautta. Ehdotusten perusteella pyydetään kyliltä tarvottaessa lisätietoja valinnan tueksi. 

Vuoden Kyläksi Pohjois-Savosta ei voida esittää kuitenkaan kylää, joka on saanut tittelin viimeisen 6 vuoden aikana. Näitä ovat: Kauppilanmäki (Vieremä), Etelä-Tuusniemi (Tuusniemi), Paisua (Sonkajärvi), Sorsakoski (Leppävirta), Talluskylä (Tervo) ja Kumpusen Kylä (Siilinjärvi).  

 

Mistä löytyy Pohjois-Savon Vuoden Kylä 2015?

Pohjois-Savon Vuoden Kylää 2015 haetaan ehdotusten perusteella koko Pohjois-Savon alueelta. Aiemmin kylät ovat voineet vain itse hakea Vuoden Kylä -titteliä, mutta nyt Vuoden Kylää voivat ehdottaa muutkin. Ehdotuksia Vuoden Kylästä otetaan vastaan nettisivujen lomakkeen kautta sekä postitse 1.2.–15.3.2015 välisenä aikana.

Saapuneiden ehdotusten perusteella Pohjois-Savon Kylät ry:n hallituksesta koostuva raati päättää valittavan kylän, jota ehdotetaan Pohjois-Savon Liitolle valittavaksi Pohjois-Savon Vuoden kyläksi 2015. Raati pyytää kyliltä tarvittaessa lisätietoja ehdotetun kylän toiminnasta valinnan tueksi.

Voittajakylä ilmoitetaan Valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kilpailuun, jonka järjestää vuosittain Suomen Kylätoiminta ry. Kylä voi olla myös kaupunginosayhdistys. Toiminnan tulee olla aktiivista, monipuolista, luovaa ja kylää kehittävää. Maakuntien tekemien ehdotusten joukosta Suomen Kylätoiminta ry valitsee aktiivisimman esimerkin, Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2014 oli Vuolenkoski, Iitti ja 2013 Soinilansalmi, Leppävirta. Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Valtakunnallinen Vuoden Kylä valitaan vuosittain ja palkitaan juhlallisessa paikallistoimijoiden Lokaali-tapahtumassa syyskuussa, vuonna 2015 Raahessa.

Vuoden Kyläksi Pohjois-Savosta ei voida esittää kuitenkaan kylää, joka on saanut tittelin viimeisen 6 vuoden aikana. Näitä ovat: Kauppilanmäki (Vieremä), Etelä-Tuusniemi (Tuusniemi), Paisua (Sonkajärvi), Sorsakoski (Leppävirta), Talluskylä (Tervo) ja Kumpusen Kylä (Siilinjärvi). Myöskään Valtakunnan Vuoden Kylää 2013 Soinilansalmea (Leppävirta) ei voi esittää. Mikäli esittää tätä aiemmin palkittua kylää, tulee toiminnan olla kehittynyt edellisestä valinnasta. Linkki kaikki valitut Pohjois-Savon Vuoden Kylät vuodesta 1987 alkaen.

Kuka ansaitsee Kylätoiminnan tiennäyttäjä -palkinnon?

Etsimme kylätoiminnassa erityisen ansioituneita henkilöitä. Kylätoiminnan tiennäyttäjiä on ollut pitkäaikaisella panoksellaan kehittämässä valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa. Kylätoiminnan tiennäyttäjiä on nimetty aina vuodesta 1999 lähtien.

Kuka on Vuoden Maaseututoimija?

Valtakunnalliseksi Maaseututoimijaksi etsitään henkilöä, joka on saavuttanut erinomaisia tuloksia erityisesti kylätoiminnassa, Leader-toiminnassa tai muussa paikallisessa kehittämistyössä. Valinta ei ole sidottu nimettävän henkilön taustaorganisaatioon, ainoastaan valintaehtojen täyttymiseen. Tässä valinnassa ei painoteta pitkää toiminta-aikaa, vaan valittavan henkilön hyviä tuloksia, innostavuutta ja innovatiivisuutta.

 

Suomen XIII virallisen kylähullun paikka on auki. Hakuaika päättyy 16.4.2015. Valtakunnallinen kylähullujen kilta hakee kylähullua, joka ennakkoluulottomasti, vahvalla tahtotilalla ja itsensä ”peliin” laittaneena on aikaan saanut merkittävää, konkreettista jälkeä. Lisätietoja www.kylahullu.net

Anna äänesi kuulua, jotta saamme Pohjois-Savon parhaimmat kylät ja henkilöt esiin! 

Puheenjohtaja

Minna Makkonen

0400 544 204

makkonen.minna@gmail.com

Kyläasiamies

Merja Kaija

0451791070

pohjoissavonkylat@gmail.com

Koulutie 2 a 2, 71800 Siilinjärvi

Postitse ehdotukset: Pohjois-Savon Kylät ry, Vuolen Kylä ehdotus, Koulutie 2 a 2, 71800 Siilinjärvi