Sähköinen kyläkirje 1/2017

Julkaistu 28.02.2017

Sähköinen Kyläkirje 1/2017

Kylät juhlivat yhdessä 100 –v. Suomea - Avoimet Kylät 10.6.2017 –
Kylät ilmoittautukaa mukaan
Ehdota Pohjois-Savon Vuoden kylää 2017
Kylät sydämellä-hanke käynnistynyt Ylä-Savossa
Kylät sydämellä -hankkeen tulevia tilaisuuksia​
Radio kylässä - kylät radiossa alkaa Ylä-Savossa
Sähköisten palvelujen kokeiluhanke Ylä-Savossa eli digitYS on käynnistynyt
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu – Tutustu Vapepaan ja tule mukaan
Haluatko lisää tietoa sote – ja maakuntauudistuksesta, nettisivut avattu
Highway Savon viestintäkoulutukset keväällä 2017
Maaseutuparlamentti 2017 - Landsbygsparlamentet 2017 Leppävirralla 1.-3.9.2017 

Kylät tulkaa mukaan Avoimet Kylät 10.6.2017 päivään - Kylät juhlivat yhdessä 100 –v. Suomea

Valtakunnallinen Avoimet Kylät järjestetään kesällä 2017 jo kolmatta kertaa. Kutsumme nyt jokaisen kylän juhlistamaan satavuotiaan Suomen itsenäisyyttä. Juhlia voi järjestämällä oman näköistään toimintaa Avoimet Kylät – päivänä! Juhlinnan lisäksi tapahtumalla lisätään kylätoiminnan näkyvyyttä, markkinoidaan kyliä vierailu- ja asuinpaikkana ja madalletaan kynnystä tutustua lähikyliin.   Ilmoita kyläsi mukaan 31.3.2017 mennessä.

Linkki ilmoittautumiseen tästä. (avautuu uuteen ikkunaan)

www.avoimetkylat.fi

Lisätietoja antaa Pohjois-Savon Kylät ry:n kyläasiamies Merja Kaijalta 045 1791070 tai merja.kaija@pohjois-savonkylat.fi 

Ehdota Pohjois-Savon Vuoden kylää 2017

Kylä tai asuinalue, jossa asukkaiden tarpeet huomioidaan, tehdään yhdessä ja toiminta on suunnitelmallista. Pohjois-Savon Vuoden kylää 2017 haetaan ehdotusten pohjalta 15.3.2017 asti. Kylää voi ehdottaa kuka vain, myös kylän toimijat itse.

Mikä kylä ansaitsee tänä vuonna Pohjois-Savon Vuoden kylä nimityksen?

Pohjois-Savon Vuoden kylää 2017 haetaan vapaamuotoisten ehdotusten pohjalta Pohjois-Savon alueelta. 

Ehdotuksia voit tehdä nettilomakkeella tästä linkistä  tai vapaamuotoisesti postilla:  Pohjois-Savon Kylät ry, Vuoden kylä 2017, Isoharjantie 6, 71800 Siilinjärvi.

Kylät sydämellä-hanke käynnistynyt Ylä-Savossa

Kaksivuotinen (12/2016–12/2018) Kylät sydämellä-hanke on käynnistynyt ja on jatkoa Lähipalveluja maaseudun kylille ja toimintaa kylätaloille-esiselvityshankkeelle. Hanke on Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän yhteinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on kehittää uusia palvelutuotantomalleja ja näin saada maaseudun kylille lisää lähipalveluja ja toimintaa. Kehitystyö tapahtuu yhteistyössä kuntatoimijoiden, kylien ja kyläläisten, yhdistysten ja yritysten kanssa esimerkiksi niin, että kylätaloilla järjestetään palvelupäiviä, joissa on saatavilla tarpeen mukaan erilaisia palveluita mm. kampaajasta ja hierojasta kahvioon. Palveluita voidaan tuoda kylille myös esimerkiksi kirjastoauton mukana tai etäyhteyden kautta.

Myös uusia yrittäjiä etsitään tarjoamaan palveluita haja-asutusalueilla. Palvelujen löytämistä ja tarjoamista helpotetaan rakentamalla sähköinen palveluportaali, josta kylillä tarjolla olevia palveluita voivat etsiä kyläläiset, lomailijat tai kauempana asuvat omaiset.

Hankkeessa parannetaan myös kylien yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä sekä kehitetään ja monipuolistetaan toimintaa kylätaloilla. Kylätiedottamista parannetaan aloittamalla kyläradiotoiminta, jossa koulutetaan kyläreporttereita tekemään omilta kyliltään ohjelmaa, joka lähetetään radiossa. Lisäksi luodaan alueen kylille yhtenäinen tiedotepohja ja kehitetään tiedottamista monikanavaiseksi niin, että tieto kylätoiminnasta saavuttaisi mahdollisimman monet. Myös kylien turvallisuussuunnitelmat yhtenäistetään ja saatetaan sähköiseen muotoon, helposti kaikkien saataville.

Onko sinulla ideoita, haluatko olla mukana kehittämässä toimintaa kylillä? Ota yhteyttä!

Kylät sydämellä -hankkeen tulevia tilaisuuksia

Sonkajärvellä Mansikkavirran kylätalolla ( Madesalmentie 595) pidetään lauantaina  25. maaliskuuta klo 10-14 terveys-  ja turvallisuuspäivä. Tarjolla mm. jalkahoitoa ja hierontaa sekä SPR:n terveyspisteessä verenpaineen ja kolesterolin mittausta. Lisäksi esitellään palovaroittimia ja testataan sammuttimia. Kyläyhdistys myy kahvia ja ruokaa.

Kiuruveden kaupungintalon kahviossa 14.3. klo 18:30-20:30 Kylät sydämellä-hankkeen Kiuruveden kylien palvelutarvekyselyn ja lähipalvelujen tuottajille suunnatun kyselyn vastausten pohjalta työpaja, jossa pohditaan lähipalveluiden kehittämistä ja tuottamista sekä kylätalojen käyttöä. Mukana myös Kehittyvät kylät-hanke ja Ylä-Savon Veturi ry kertomassa ajankohtaisista asioista.

Vieremällä 13.3. klo 9.00  yhdistysten aamukahvitilaisuus, jossa on Kylät sydämellä-hankkeen esittely

Radio kylässä - kylät radiossa alkaa Ylä-Savossa

Kylät sydämellä-hanke ja Radio Sandels käynnistävät kyläradiotoiminnan Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän alueilla. Koulutamme kyläreporttereita tekemään juttuja ja ohjelmaa omilta kyliltään.Tervetuloa mukaan tutustumaan kyläradion tekemiseen

Vieremällä 13.3. klo 18:30 Kunnantalo, Valtuustosali
Sonkajärvellä 15.3. klo 18:30 Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone
Iisalmessa 20.3. klo 18:30 Y-Paja, Riistakatu 5
Kiuruvedellä 23.3. klo 18:30 Kaupungintalo, Vieraskabinetti

Mukana myös Maaria Tikkanen Ylä Savon Veturi ry:stä kertomassa ajankohtaisista asioista.

Lisätietoa Kylät sydämellä - hankkeesta ja kyläradiotoiminnasta 
Hanketyöntekijä Satu Peltonen puh. 040 660 2114, satu.peltonen@vierema.fi

Osallistu oikeesti! Yleisötilaisuus kylien ja kaupunginosien asukkaille

To 2.3.2017 klo 18-20.00
Paikka: Harjurannan Kylätupa (Harjurannantie 588, Varkaus)

Kaikille avoin tilaisuus kylien ja kaupunginosien asioista kiinnostuneille. Palvelurakenne on muutoksessa ja lähiaikojen suurimmat uudistukset astuvat voimaan maakunta- ja sote-uudistuksen myötä. Varkauden Maaseutuohjelma tulee syksyllä 2017 valtuustokäsittelyyn, mitä se merkitsee asukkaiden kannalta ja kuinka siihen voi vaikuttaa? Illan tavoitteena on luoda keskustelua sekä uutta mallia, jolla eri asuinalueiden asukkaat voivat kehittää toimintaansa sekä pitää yhteyttä Varkauden kaupunkiin. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Avaa tarkempi ohjelma tästä.

Sähköisten palvelujen kokeiluhanke Ylä-Savossa eli digitYS on käynnistynyt

Ylä-Savossa alkanut digitYS- hanke auttaa niin digitaitojen kehittämisessä sekä opastaa ja auttaa käyttämään digitaalisia palveluita. Neuvoa saa ilmaisten sähköisten palveluiden hyödyntämisessä.

Lue digitYS-hankkeesta tästä lisää.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu – Tutustu Vapepaan ja tule mukaan

Vapepan tapahtumista ja koulutuksista saa infoa osoitteesta https://vapepa.fi ja siellä heti etusivulla avautuvassa tapahtumakalenterissa. Hakemalla esim. maakunnittain löytyy osumia sen mukaan kuin tapahtumia on ilmoitettu pidettäväksi.  Tässä muutamia tiedossa olevia koulutuksia Pohjois-Savon osalta:

Vapepan peruskurssi 25.3.2017  Keiteleellä
https://vapepa.fi/tapahtuma/vapepan-peruskurssi-keiteleella/
Etsinnän peruskurssi 9.9.2017 Suonenjoella
Etsinnän peruskurssi 23.-24.9.2017 Keiteleellä
https://vapepa.fi/tapahtuma/etsinnan-peruskurssi-keiteleella/
 
Lisätietoa Vapepa:n toiminnasta Pohjois-Savossa:
Mika Korppinen Valmiuspäällikkö, Suomen Punainen Risti, Savo-Karjalan piiri

Haluatko lisää tietoa sote – ja maakuntauudistuksesta, nettisivut avattu

Pohjois-Savon sote- ja maakuntauudistuksen verkkosivusto on avattu osoitteessa www.pohjoissavo2019.fi. Sivusto tarjoaa tietoa uudistuksen taustoista, etenemisestä ja tulevaisuudesta. Sivusto toimii uudistusta koskevana tiedonlähteenä henkilöstölle, kansalaisille, medialle sekä kaikille uudistuksesta kiinnostuneille.

Maakuntauudistus koskettaa Pohjois-Savossa yli 250 000 asukasta ja 13 000 työntekijää. Valtaosa heistä työskentelee sosiaali- ja terveyspalveluissa.Pohjois-Savo on asukasluvultaan maan kuudenneksi suurin maakunta. Vuoden 2019 alusta alkaen Joroinen liittyy osaksi Pohjois-Savoa, mikä on jo huomioitu valmistelutyössä.

Nyt käynnissä oleva esivalmisteluvaihe kestää kesään 2017 saakka. Uuden maakunnan toiminnan ja hallinnon valmistelusta vastaa väliaikaishallinto 1.7.2017 alkaen. Uuden maakunnan toiminta käynnistyy 1.1.2019.

Seuraa ilmoittelua, anna palautetta ja lähetä kehittämisehdotuksia!

HighwaySavo järjestää keväällä viestintäkoulutuksia hanke- ja someviestintään liittyen. Ilmoittaudu mukaan!

Hankeviestinnän työpaja 1.3. klo 16-18 Suonenjoki, Ainonkatu 2 (Mansikka ry:n toimisto)
Some-painotteinen viestintäkoulutus 2.3.   klo 17.30-19.30 Siilinjärvi, Isoharjantie 6 (Yrityskeskus Innocum, Synergia 2. krs)
Some-painotteinen viestintäkoulutus 14.3. klo 16-18 Leppävirta, Savonkatu 39 (Leppävirran kunnantalo huone 164)
Some- ja hankeviestintäkoulutus 5.4. klo 13-16 Kuopio, Technopolis (Mikrokatu 2) Kouluttajana myös Sonja Kärkkäinen, verkkoviestinnän suunnittelija, Savonia AMK.

Kohderyhmä: Maaseuturahaston hankkeita toteuttaville ja niitä suunnitteleville toimijoille. Esimerkiksi Leader-hankkeita aloittaville toimijoille.

Ilmoittautumiset: Paikkoja on rajoitetusti, joten sitovat ilmoittautumiset edeltävän viikon perjantaina sähköpostitse osoitteeseen hannakaisa.markkanen(at)mansikkary.fi. Ilmoita samalla yhteystietosi ja mahdolliset ruokarajoitteesi. Kerro myös, onko sinulla jokin hankeviestintään tai tiedottamiseen liittyvä kysymys. Koulutuksessa tarjotaan kahvi / tee ja suolainen kahvileipä. 

Lisätiedot: Hannakaisa Markkanen, hannakaisa.markkanen(at)mansikkary.fi tai p. 050 527 9943

Joko seuraat HighwaySavoa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa?

Maaseutuparlamentti 2017 - Landsbygsparlamentet 2017 Leppävirralla 1.-3.9.2017 

Muista varata kalenteriisi tuleva Valtakunnallinen Maaseutuparlamentti. Maaseutu lähellä – 25. valtakunnallinen maaseutututkijatapaaminen, Leppävirralla jo 31.8.2017. 

Maaseutuparlamentin löydät Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Alla olevaa kuvaa klikkaamalla pääset Leppävirran kunnan sivuille, jossa kootusti infoa tulevasta Maaseutuparlamentista.