Sähköinen kyläkirje 5/2016

Julkaistu 12.08.2016

Pohjois-Savon Kylät ry

Jyrkkä Pohjois-Savon Vuoden kylä 2016
Kylätoimijoille syksylle 2016 koulutuksia ja tapahtumia
Virtuaaliharrastuksia kylille – kokeillaan harrastamista sähköisesti!
Mitäs jos tehtäisiin video? Videokoulutusta yhdistystoimijoille Kuopiossa lokamarraskuussa!
Yhdistysrekisteri ajan tasalle – rekisteristä poisto uhkaa 40 000 yhdistystä
Lokaali lähestyy ja Heinolassa jyrää!
Kylämatkailuseminaari Ilmiö, Syvänniemi
Maa- ja kotitalousnaiset valitsevat Vuoden maisemateon myös vuonna 2016!
Tukikoirahankkeen infotilaisuuksia Pohjois-Savossa
Leader-toiminnan 20-vuotisjuhlavuosi
Innostusta Yrittäjyyteen - selvitystyö Kalakukko-alueen maatilayrittäjille
Tehokkuutta hajauttamalla tulevaisuuden maakuntahallinnossa? -seminaari 13.9.2016
Valtakunnallinen Demokratiapäivä Helsinki ja verkossa
Pienkouluseminaari Tampere
Kumppanuuspäivä 2016 Helsinki
Osta tilalta 10.9.: ilmoita jo maatilasi mukaan!
Makumatka maalle -teemapäivä maaseutumatkailuyrityksissä 17.9.2016
Olvi säätiön syksyn hakuaika 1.7.-30.9.2016
Kansan Sivistysrahaston apurahojen hakuaika on muuttunut!

Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka toimii koko Pohjois-Savon alueella. Toimimme kylä- ja asukastoiminnan yhteenliittymänä, kehittäjänä sekä etujen valvojana. Autamme ja neuvomme kylä- ja asukastoimijoita, ylläpidämme kylärekisteriä ja kylätalorekisteriä. Viestimme ja tiedotamme ajankohtaisista asioista toimijoille, teemme kannanottoja ja lausuntoja sekä luomme verkostoja ja pidämme yhteyttä ruohonjuuritasolta valtakunnantasolle saakka. Jäseninä voivat olla yksittäiset henkilöt, yhdistykset tai voit olla myös kannattajajäsen.

Pohjois-Savon Kylät ry, kyläasiamies Merja Kaija 045-1791070 merja.kaija@pohjois-savonkylat.fi

Jyrkkä Pohjois-Savon Vuoden kylä 2016

Pienellä kylällä voi olla paljon toimintaa ja tapahtumia. Näin ainakin Jyrkän kylällä, joka valittiin Pohjois-Savon Vuoden kyläksi 2016. Aktiivinen kyläyhdistyksen joukko on vuodesta toiseen jaksanut tehty tapahtumia, talkoita, järjestää retkiä ja muistaa uusia kuin vanhojakin kyläläisiä. Jyrkän kylä on ansainnut omalla aktiivisuudellaan ja kylän yhteishengellä vuoden kylän palkinnon Pohjois-Savossa vuonna 2016.

Pohjois-Savon Kylät ry:lle tuli 17 ehdotusta vuoden kyläksi. Ehdotukset tulivat 14 kunnan alueelta ja niitä oli kaikkiaan 53. Jyrkän kylä on valittu Pohjois-Savon vuoden kyläksi 2016. Maakuntavaltuuston kokouksessa 13.6.2016 palkittiin Jyrkän kylä Pohjois-Savon vuoden kyläksi Pohjois-Savon Kylät ry:n ehdotuksesta.

Jyrkkä lähtee ehdolle valtakunnalliseen Vuoden kylä -kisaan, joka palkitaan syyskuussa valtakunnallisessa paikallistoimijoiden juhlassa Lokaalissa Heinolassa Päijät-Hämeessä.

Tutustu tästä Jyrkän kyläyhdistyksen toimintaan(nettisivut) ja facebook sivuihin. Jyrkän Ruukilla toimii Ruukintupa, jonka sivut löytyvät täältä (kotisivut) ja (facebook).

Kylätoimijoille syksylle 2016 koulutuksia ja tapahtumia, laita päivät jo ylös!

Kyläpäälliköille ja muille kylien tapahtumia järjestäville Tapahtuman turvallisuuskoulutus, 13.10.2016 klo 18-20.30, Pohjois-Savon Pelastuslaitoksen Kuopion paloaseman koulutustiloissa. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan myöhemmin.

Kylien syyspäivä ja Pohjois-Savon Kylät ry:n syyskokous 12.11.2016. Tarkempi kutsu ja ohjelma julkaistaan myöhemmin. 

Syyskokoukselle ja kylien syyspäivälle paikka haussa

Kylät, kuka haluaisi toimia tämän vuoden Kylien syyspäivän ja Pohjois-Savon Kylät ry:n syyskokouksen isäntänä lauantaina 12.11.2016. Tarve olisi siis tilalle, jossa voi kokoustaa ja paikka olisi helposti saavutettavissa eri suunnasta tuleville kylien toimijoille. Tilasta olisi hyvä löytyä tykki ja valkokangas. Kahvit tilaisimme kylältä ja kylä pääsee kertomaan omasta toiminnastaan muille. Osallistujamäärä vahvistuu myöhemmin. Ilmianna itsesi kyläasiamiehelle, teemme päätöksen ensi viikolla paikasta. Merja Kaija 0451791070 merja.kaija@pohjois-savonkylat.fi

Virtuaaliharrastuksia kylille – kokeillaan harrastamista sähköisesti!

Lauantaina 19.11. klo 10 – 14 järjestetään maakunnallinen, virtuaaliharrastamisen kokeilu Pohjois-Savossa. Päivän aikana lähetetään Kuopion kansalaisopistolta käsin neljä erisisältöistä, ohjattua harrastustuntia kylille videovälitteisesti, teemoina mm. ruoka ja viini, jumppa, draamapedagogiikka sekä muistikoulu. Päivään osallistuminen on kylille ja kyläläisille ilmaista. Haluaako teidän kylänne mukaan kokeiluun? Lue tiedote (linkki pdf-tiedotteeseen) ja hakekaa mukaan ilmoittautumislomakkeella http://tinyurl.com/harraste . Mukaan valitaan 20 tapahtumapaikkaa. Osallistuminen edellyttää tiettyjä teknisiä valmiuksia sekä yhteyshenkilöä, joka voi olla kylän tapahtumapaikalla koko tapahtuman ajan.

Mitäs jos tehtäisiin video? Videokoulutusta tarjolla yhdistystoimijoille Kuopiossa lokamarraskuussa! Tarjolla videokoulutusta yhdistystoimijoille Kuopiossa!

Osa I: ’Mitäs jos tehtäisiin video’, keskiviikkona 26.10.2016 klo 14-17 Humakin Kuopion kampuksella (Pohjois-Savon opisto, Kansanopistotie 32)

Koulutuksen sisältö:
* vinkkejä videoiden käyttöön yhdistysviestinnässä
* mikä on Periscope-sovellus?
* esimerkkejä kiinnostavasta ja ketterästä videoiden hyödyntämisestä
* tarinoiden ja ihmisten merkitys
* videot vaikuttamisen välineenä

Lisätietoja ja ilmoittautuminen https://www.lyyti.fi/reg_2016/videotyhdistysviestinnassa

Osa II: Videotyöpaja, torstaina 17.11.2016 klo 9-15 Humakin Kuopion kampuksella (Pohjois-Savon opisto, Kansanopistotie 32)

Videotyöpaja: Kuinka teet helposti ja nopeasti muutaman minuutin videoklipin?
* Moviemaker (PC)- ja iMovie (Mac) -editointiohjelmat
* omat kännykät, kannettavat, järjestelmä- ja videokamerat mukaan
* kuvausharjoitteet, editoinnin perusteet (leikkaus, äänien lisääminen, tekstitykset)
* päivän aikana tuotetaan pienryhmissä 2-3 minuutin mittaiset videot
Koulutukseen riittää atk-perustaidot.
 
Molemmat koulutukset ovat maksuttomia ja avoimia kaikille yhdistystoimijoille. Videotyöpajassa lounas on omakustanteinen.
Koulutuksen järjestävät Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry ja Järjestöjalostamo -hanke.

Yhdistysrekisteri ajan tasalle – rekisteristä poisto uhkaa 40 000 yhdistystä

Yhdistysrekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa rekisteristä toimintansa lopettaneita yhdistyksiä. Poistouhan alla on noin 40 000 yhdistystä eri puolilta Suomea. Näiltä yhdistyksiltä ei ole tullut ilmoitusta yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen.

Mikäli poistomenettelyssä mukana oleva yhdistys jatkaa toimintaansa, siitä tulee ilmoittaa kirjallisesti PRH:lle 12.1.2017 mennessä. Ne yhdistykset, joilta ei kehotuksesta huolimatta saada ilmoitusta, poistetaan tammikuussa 2017 yhdistysrekisteristä.

PRH:n käynnistämä poistomenettely perustuu heinäkuussa 2016 voimaan tulleeseen yhdistyslakiin. Lain yhtenä tavoitteena on lisätä yhdistysrekisterin ajantasaisuutta ja mahdollistaa toimimattomien yhdistysten poistaminen rekisteristä.

Lue lisää linkistä, jonka kautta löydät linkin poistettavista yhdistyksistä ja ohjeet mikäli yhdistys toimii ja poisto olisi turha.

https://www.prh.fi/fi/uutislistaus/2016/P_9242.html

Lokaali lähestyy ja Heinolassa jyrää!

Muistathan olevasi lämpimästi tervetullut paikallistoimijoiden valtakunnalliseen tapaamiseen, Lokaaliin. Maaseutua suurella sydämellä kehittävät kokoontuvat Heinolaan 10.-11.9. vaihtamaan ajatuksia, retkeilemään ja juhlimaan.

Lokaalin järjestelyissä on paikallisesti tohina ja täpinä päällä. Päijät-Hämeen Kylät, Päijänne-Leader ja Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistys (Etpähä) kumppaneineen ovat yhdistäneet näyttävästi voimansa. Tarjolla on houkutteleva retkivalikoima, vilkas kylätori, ohjelmallista illanviettoa ja tietysti sunnuntaina pääjuhla.

Ilmoittaudu heti! Nyt! Oitis! Ja viipyilemättä, jotta voidaan parantaa maailmaa isolla porukalla.

Tänne et halua jättää tulematta! Ilmoittaudu ensimmäiseen kylämatkailun ILMIÖ-seminaariin nyt

Kylämatkailusta tehdään ILMIÖ 21.9. Syvänniemen kylässä Kuopiossa maaseutuhotelli Eevantalossa. Ilmoittaudu pian mukaan!
Kuulet kylämatkailun viimeisimmät suuntaukset, saat inspiraatiota onnistumisista ja tapaat kylämatkailun tärkeimmät toimijat.
Kontaktitakuu: Tästä tilaisuudesta et joudu lähtemään ilman uusia kontakteja tai kehitysideoita juuri sinulle.
Päivä on tarkoitettu kylien ja maaseudun matkailuyrittäjille ja sellaisiksi aikoville, kuntien matkailusta ja elinkeinoista vastaaville virkamiehille, hankevetäjille ja muille matkailun kehittäjille.
Ohjelmassa 21.9. klo 10.-16
• Räväköistä otteistaan tunnettu Petra Karjalainen kertoo, miten Pulsan asema nousi vuodessa vierailijoiden lemmikiksi ja kävijämäärä rikkoi 10 000 rajan!
• Jämäkästi kylämatkailun asemaa ja matkailutoimijoiden yhteistyön merkitystä pohtivat Rural Finlandin vetäjä Raija Ruusunen ja YTT Simo Palviainen Entra Oy:stä.
• Esittelyssä Kylään.fi-sivusto ja sen verkostotoiminta
Hinta 77 € (sis. alv.) Ilmoittaudu 5.9. mennessä: www.entra.fi/ilmioseminaari 

Tapahtuman järjestää Matkailu- ja ympäristövalmennus Entra Oy

Maa- ja kotitalousnaiset valitsevat Vuoden maisemateko myös vuonna 2016!

Kertokaa, millaisia maisematekoja teidän alueellanne on tehty. Osallistukaa kilpailuun ja kuvailkaa sanoin ja valokuvin, miksi juuri teidän maisematekonne on vuoden maisemateko! Viime vuonna kilpailu sai suuren suosion. Ehdotuksia saatiin kaikkiaan 45 ja näistä valittiin 16 alueellista voittajaa. Maisemateot olivat hyvin monipuolisia ja niistä näkyi, kuinka hienoa työtä ihmiset tekevät kulttuurimaiseman eteen. Vuoden 2016 maisemateoksi valittiin Köyliön Kankaanpään Kuninkaanlähteen puhdistustyö. 

Kilpailussa etsitään pientä tai suurta maisematekoa, joka on muuttanut maisemaa paremmaksi. Maisemateko voi olla näkymien aukaisemista, raivaamista, rakennusten tai rakennelmien kunnostamista, luonnon monimuotoisuuden lisäämistä, rantojen hoitoa, kylämaiseman parantamista ja muita mitä monimuotoisimpia tekoja. Kilpailun avulla haluamme nostaa esille maakuntien ahkerat yhdistykset, talkoolaiset ja muut toimijat, jotka huolehtivat kulttuurimaisemastamme. Tunnustuksen saaja voi olla yksittäinen henkilö, paikallinen yhdistys, talkooporukka tai muu taho.Alueelliset maisemateot valitaan loka-marraskuussa ja valtakunnallinen valinta julkistetaan joulukuussa.

Tehkää näin
•Ottakaa maisemasta valokuvia ennen ja jälkeen maisemateon
•Kuvailkaa maisemateon tulokset. Kertokaa, mitä teitte ja ketkä teon tekivät. Kertokaa, miksi juuri teidän tekonne olisi vuoden maisemateon arvoinen.
•Lähettäkää kuvailu syyskuun loppuun mennessä oman piirikeskuksenne maisema-asiantuntijalle.
 
Maisemateko ilmoitukset oman piirikeskuksen maisema-asiantuntijalle,
Pohjois-Savo Sinikka Jokela, puh. 0400 571 643 sinikka.jokela@maajakotitalousnaiset.fi

Tukikoirahankkeen infotilaisuuksia Pohjois-Savossa

Seuraava Tukikoirahankkeen infotilaisuudet pidetään la 20.8.2016 klo 10.00 -16.00 Leppävirralla Sport & Spa Hotel Vesileppiksellä (Vokkolantie, 79100 Leppävirta) ja la 27.8.2016 klo 10.00 -16.00 Kuopiossa Hotelli Jahtihovissa (Snellmaninkatu 23, 70100 Kuopio).  Kahvitarjoilu.

Infotilaisuuksien tarkemmat ohjelmat löydät   http://www.tukikoirahanke.fi/

Sähköisten kuntapalvelujen benchmarkausmatka Varkauteen 31.8.

Varkaus on ollut etulinjassa sähköisten palvelujen kehittämisessä ja käyttöönotossa Pohjois-Savossa. Varkauden tietohallinnon johtoryhmä suunnittelee ja toteuttaa sähköisten palvelujen käyttöönottoja sekä käyttöönottokokeiluja kaikilla kaupungin toimialoilla. Varkaus onkin mainittu Helsingin ja Lahden lisäksi yhtenä Suomena Smart Citynä: tällä hetkellä kaupungissa on käytössä mm. sähköiset kaivuu- ja sijoitusluvat, tapahtumaluvat, käynnissä etälääkärikokeilu sekä Suomi.fi –pilotti päivähoitoon hakeutumisessa, digitaalisia omahoitopalveluja sekä sähköinen kysely- ja palautejärjestelmä kuntalaisille. Parhaillaan kaupunkiin kehitetään verkkokauppaa, joka mahdollistaisi niin harrastelippujen kuin tilavarauksien tekemiset ja maksamiset.

Jotta myös muut maakuntamme kunnat pääsisivät Varkauden völjyyn palvelujen sähköistämisessä, Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu –hanke järjestää benchmarkausmatkan kuntien edustajille Varkauteen 31.8. klo 9.30 alkaen. Päivän aikana on mahdollisuus tutustua sähköistettyihin palveluihin sekä vastuuhenkilöihin: tavoitteena on löytää käyttökelpoisia toimintatapoja myös muihin kuntiin sekä löytää yhteyshenkilöitä, joilta saada vertaistukea.

Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu järjestää tarvittaessa päivään kuljetuksen akselilla Iisalmi – Kuopio – Varkaus sekä video-osallistumisen etäosallistujille. Ilmoittaudu ja ilmoita kyydin tai etäyhteyden tarpeesta. Päivä on kaikille avoin ja maksuton.

Minna Jaakkola, viestintäpäällikkö Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu 020 746 4646

Leader-toiminnan 20-vuotisjuhlavuosi

Leader-toiminnan valtakunnallisella juhlaviikolla, elokuun lopussa Kalakukko ry:n työntekijät Sanna Happonen ja Jaana Paananen vierailevat Leader-rahoitetuissa kylä- ja hankekohteissa mm. Tuusniemellä, Karttulassa, Juankoskella ja Siilinjärvellä. Aktiivinen Pöljän kyläyhdistys ry ja Innovatiivinen Tmi Verbaan Siilinjärven Pöljältä olivat ensimmäisiä hakijoita, kun rahoituksen haku toukokuussa 2015 käynnistyi. Samoihin aikoihin aktivoituvat mm. Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys ry Villa Rysseli käyttökuntoon -investointihankkeella ja useat muut kylät. Syksyllä lukuisa joukko - 31 eri tyyppistä yhdistystoimijaa lähti mukaan Vauhtia välineillä, laatua laitteilla ja parannusta pieninvestoinnein -teemahankkeeseen sekä Voimoo nuorista -hankkeeseen. Tällä ohjelmakaudella Kalakukko on jo myöntänyt Leader-rahoitusta kaikkiaan 62 hakijalle ja näihin hankkeisiin sidottu yhteensä n. 1,2 M€ ja jäljellä käytettävissä on lähes saman verran euroja. Toivomme alueelta erityisesti yrittäjien ja kylätoimijoiden yhteisiä ideoita ja rohkeita avauksia, jotka mahdollistaisivat monialayrittäjyyden ja uudentyyppisen palveluntuotannon kehittämistä kylillä.

Hyvä kyläkirjeen lukija – Leader rahoitus on teitä, maaseudun yrittäjiä ja asukkaita varten. Olkaa rohkeasti yhteydessä meihin Kalakukkoon tai Pohjois-Savon kylät ry:hyn, teemme heidän kanssaan tiiviisti yhteistyötä ja tiedonvaihtoa kylien elinvoimaisuuden eteen.

Yhteistyöterveisin Jaana Paananen, toiminnanjohtaja Kehittämisyhdistys Kalakukko ry

Innostusta Yrittäjyyteen - selvitystyö Kalakukko-alueen maatilayrittäjille

Yrittäjyyden ja elinkeinotoiminnan kehittäminen ovat keskeisessä roolissa Kalakukko ry:n ja kuntien strategioissa. Myös Kalakukon sidosryhmät esittivät tarpeen innostaa ja aktivoida yrittäjyyttä alueellamme. Kalakukko ry on käynnistänyt yhdessä Savonia YAMK Luonnonvara-alan kanssa Innostusta Yrittäjyyteen – selvitystyön maatilayrittäjille. Selvitystyössä tähtäämme eteenpäin tehtäviin toimenpiteisiin yrityksissä ja mietimme yhdessä yrittäjien kanssa yrityksen tulevaisuuden eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Tavoitteena on maaseudun monialayrittäjyyden ja uusien työpaikkojen lisääminen sekä positiivisen ilmapiirin ja yrittäjyysmyönteisen asenteen vahvistaminen kaikilla tahoilla. Tiedote kokonaisuudessaan luettavissa liitteenä.

Jaana Paananen, tj                                              Marjo Valtanen, opinnäytetyön tekijä
Kehittämisyhdistys Kalakukko ry                          Savonia YAMK, luonnonvara-ala

Pienkouluseminaari Tampere

Keskustelu pienkouluista jatkuu ja 26.–27.9. järjestetään Tampereella neljäs valtakunnallinen aluehallintovirastojen AVI:en järjestämä seminaari. Seminaarin yksi päätavoitteista on antaa tutkimustietoa yhdysluokka- ja yhteisöpedagogiikasta. Yhdysluokillahan on monenlaisia etuja ja niitä muodostetaan jo muihinkin kuin pieniin kouluihin.

Ohjelma ja ilmoittautuminen tämän linkin takaa.

Tehokkuutta hajauttamalla tulevaisuuden maakuntahallinnossa? -seminaari 13.9.2016

Miten maakuntahallinnon uudistus vaikuttaa harvaan asutun maaseudun palveluihin ja siellä jo aiemmin kehitettyihin toimiviin palvelukäytäntöihin? Kokemus osoittaa, että erilaisten politiikkatoimenpiteiden vaikutukset ovat voimakkaimmat harvaan asutulla maaseudulla. Seminaarissa halutaan nostaa harvaan asutun maaseudun olosuhteet keskiöön ja keskustella uudistuksen vaikutuksista alueen ihmisten hyvinvointiin.

Paikka: NewCo juhlasali, Ensi Linja 1, 00530 Helsinki
Ajankohta: tiistai 13.9.2016 klo 9:30-14.30

Päivän ohjelman löydät täältä. 
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun verkosto ja  Elämänlaatuverkosto.

Valtakunnallinen Demokratiapäivä Helsinki ja verkossa

Valtakunnallinen Demokratiapäivä järjestetään neljättä kertaa tiistaina 18.10.2016 Helsingissä. Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille kuntien luottamushenkilöille ja viranhaltijoille, valtionhallinnon edustajille sekä kansalaisyhteiskunnan edustajille

Aamupäivän ohjelmaa luentosalista voi seurata myös etäyhteyden välityksellä. Etäosallistumisohjeet lähetetään ilmoittautuneille lokakuussa ilmoittautumisajan päätyttyä.Viikolla 42 vietetään myös valtakunnallista demokratiaviikkoa. 

Tapahtuman tarkempi ohjelma PDF löytyy tämän linkin takaa.

Kumppanuuspäivä 2016 Helsinki

19.10.2016 kello 9.30-15.30 Kuntatalo, Helsinki

Kumppanuuspäivä kokoaa ihmisiä järjestöistä, kunnista, yrityksistä, valtionhallinnosta, politiikan, tutkimuksen ja kehittämisen parista keskustelemaan siitä, mitä kumppanuus on nyt ja miten sitä pitäisi tulevaisuudessa rakentaa. Eri sektorien yhteispeliä tarvitaan aiempaa enemmän, kun julkinen talous tiukkenee eivätkä totutut tavat toimia enää riitä. Yhteisen aamupäivän aikana kuullaan puheenvuoroja sekä Suomesta että Ruotsista. Iltapäivän kumppanuuspöydissä on lyhyitä asiantuntija-alustuksia, yhteistä työskentelyä ja verkostoitumista.

Tarkempi ohjelma 

Osta tilalta 10.9.: ilmoita jo maatilasi mukaan!

Kuluttajat voivat tulla ostoksille tiloille, tavata tuottajia, keskustella ja kysyä tuotannosta sekä tutustua tilan toimintaan. Tila voi mahdollisuuksiensa mukaan tarjota kävijöille tilaisuuden tutustua tilan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin. Kampanjapäivän kotisivulla voit hakea osallistuvia tiloja tai ryhtyä myyjäksi. Voit myydä oman tilasi tuotteita ja puutarhasi satoa. Osta tilalta -päivä on tarkoitettu lähinnä raaka-aineiden ja ruokatuotteiden myymiseen, ei ruoka-annosten myymiseen. Pohjois-Savosta on jo tiloja mukana, mutta mukaan mahtuu vielä ja käykää tiloilla ostoksilla 10.9.2016. https://ostatilalta.fi/

Makumatka maalle -teemapäivää vietetään maaseutumatkailuyrityksissä kautta Suomen 17.9.2016.

Maaseutumatkailuyritykset kokoavat herkulliset kattaukset syksyn sadosta ja kotimaisista, lähellä tuotetuista raaka-aineista. Lisäksi tarjolla on erilaisia elämyksiä aktiviteettien, opastettujen ohjelmien ja retkien, ruuanlaiton tai avoimien ovien merkeissä. Lisätietoa tapahtumasta ja tapahtumaan osallistuvista yrityksistä tulossa.

Teemapäivän järjestävät Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät Ry ja Lomalaidun Ry. Lue lisää facebookista.

Olvi säätiön syksyn hakuaika 1.7.-30.9.2016

OLVI-säätiön sääntöjen mukaisesti säätiö myöntää avustuksia ja apurahoja lasten ja vanhusten hyväksi tapahtuvaan toimintaan, vähävaraisten lahjakkaiden nuorten opintoihin, kotiseututyöhön sekä kala- ja maatalouden kehittämiseen.

Lasten ja vanhusten hyväksi tapahtuvan toiminnan samoin kuin vähävaraisten, lahjakkaiden nuorten opintoapurahat myönnetään hakemusten perusteella harkinnanvaraisesti. Näin menetellään myös kotiseututyöhön samoin kuin kala- ja maatalouden kehittämiseen tähtäävien apuraha-anomusten osalta.

Säätiöllä on kaksi apurahan hakuaikaa vuosittain: keväthaku 1.1. - 31.3.ja  syyshaku 1.7. - 30.9.

Säätiön hallitus tekee päätökset apurahoista keväthaussa kesäkuussa ja syyshaussa joulukuussa. Kaikki päätökset ilmoitetaan saajille sähköisen apurahajärjestelmän kautta. Säätiö vastaanottaa hakemuksia ainoastaan verkkopalvelun kautta. www.olvisaatio.fi

Kansan Sivistysrahaston apurahojen hakuaika on muuttunut!

Vuoden 2017 apurahojen hakuaika on 1.8.-31.8.2016 Säätiö tukee työväen ja työväenliikkeen sivistyksellisiä hankkeita sekä yhteiskunnallisesti painottunutta tutkimusta, kulttuuria, opiskelua ja kansainvälistä solidaarisuustyötä. Rahasto jakaa yleis-, erikois- ja maakuntarahastoistaan apurahoja yksityisille henkilöille, työryhmille ja yhteisöille. Kansan Sivistysrahaston kotisivuilla olevassa hakusovelluksessa tehdyt hakemukset tulee postittaa KSR:n toimistoon 31.8.2016 mennessä. Viimeisen hakupäivän kotimaan postileimalla lähetetty apurahahakemus otetaan käsittelyyn. Lisätiedot ja hakulomake löytyvät säätiön kotisivuilta, joilla julkistetaan jaetut apurahat joulukuun loppuun mennessä.

Apurahamme rahoitetaan merkkipäiväkeräysten, muistamispalvelujen, lahjoitusten ja pääomamarkkinoiden tuotoilla.
Kansan Sivistysrahasto, Säästöpankinranta 2 A 8. krs, 00530 Helsinki 09 5868 530

Sähköinen Kyläkirje

Sähköinen kyläkirje kokoaa tietoa kylä- ja asukastoimijoille sekä kylä- ja asukastoiminnasta kiinnostuneille. Sähköinen kyläkirje toimitetaan Pohjois-Savon Kylät ry:n kokoaman kylärekisterin perusteella sekä sähköisen kyläkirjeen tilanneille. Lisäksi Sähköisen Kyläkirjeen voi tilata omaan sähköpostiin nettisivujemme kautta. Sähköistä kyläkirjettä saa välittää eteenpäin omassa organisaatiossa.

Pohjois-Savon Kylät ry
Kyläasiamies Merja Kaija, 0451791070
merja.kaija@pohjois-savonkylat.fi (uusi sähköposti, joka on käytössä kyläasiamiehellä)
pohjoissavonkylat@gmail.com (jää käyttöön edelleen)
Toimisto: Innocum, Isoharjantie 6, 71800 Siilinjärvi