Sähköinen Kyläkirje 3/2016

Julkaistu 26.04.2016
Avoimet Kylät ilmoita kyläsi nyt, jos et ole sitä vielä tehnyt
Metalliromunkeräys Pohjois-Savossa maakunnan kattavasti Kuusakoski Oy:n toimesta, kylät lähtekää mukaan keräystalkoisiin!
Tukikoirien kasvatus - hanke tilaisuuksia Pohjois-Savossa
Digikahvila Konnuslahdessa 29.4.2016
Ylä-Savon Veturi teemahanke
Lähipalveluja maaseudun kylille ja toimintaa kyläntaloille -esiselvityshanke Kyläpajat Iisalmi, Sonkajärvi ja Vieremä
Järjestöfoorumi Kuopiossa 27.4.2016
Kuopiolaiset liikunta-, kulttuuri- ja nuorisojärjestö- ym. toimijat! Tulkaa tekemään mielekästä toimintaan Kisa Kesän –merkeissä.
Pohjois-Savon Suomi 100 -aluetuen haku käyntiin
Iisalmen kaupungin oma Suomi100 työryhmä tiedoksi Iisalmen alueen toimijoille
Kyselytunti kylien tulevaisuudesta Facebookissa
 
Lähetämme Kehittyvät Kylät- palveluita hankkeen esittelytilaisuuksissa mukana olleille Sähköinen Kyläkirjeen 3/2016. Mikäli jo olet saanut meiltä Sähköisen kyläkirjeen, voit poistaa tämän, Jatkossa saatte Sähköiset kyläkirjeet normaalin kyläkirjeen jakelun mukana. Kirjeen alareunasta, voi peruuttaa uutiskirjeen tilauksen. 
 
Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry
 
Sähköinen kyläkirje ilmestynyt 26.4.2016

Avoimet Kylät 11.6.2016

Valtakunnallista Avoimet Kylät-päivää vietetään lauantaina 11.6.2016! Nyt on viimeinen mahdollisuus ilmoittaa oma kylä mukaan tai täydentää kylän tietoa mukana olosta.  Nostetaan kylät yhdessä esille! Jokainen kylä tekee omanlaista toimintaa ja omanlaisen tapahtuman! Tapahtuma voi olla pieni tai suuri, tehty yhden tai useamman toimijan voimin.

Kylän tapahtumatiedot heti kyläasiamies Merja Kaijalle pohjoissavonkylat@gmail.com

Lisää tietoa, lataa esite tai tästä linkki nettisivuille, josta löydät tietoa. 

Vuoden 2014 ja 2015 Avoimet Kylät –tapahtumista tietoa
http://www.pohjois-savonkylat.fi/ —> Avoimet Kylät

Metalliromunkeräys Pohjois-Savossa maakunnan kattavasti Kuusakoski Oy:n toimesta, kylät nyt mahdollisuus lähteä mukaan!

Tulevana keväänä ja kesänä Kuusakoski Oy järjestää koko maakunnan kattavan metalliromukeräyksen Pohjois-Savossa. Kuusakoski Oy kääntyykin nyt kylien puoleen keräyksen järjestämiseksi.  Liitteenä ovat ohjeet kuinka päästä mukaan, mutta tässä lyhyesti. Avatkaa liitteet ja lukekaa kaikki ohjeet huolella ja ilmoittautukaa mukaan, jos metalliromua kylältänne löytyy. 

  1. Tehkää päätös, että kyläyhdistyksen lähtee mukaan keräykseen
  2. Ilmoittautukaa mukaan 31.5.2016 mennessä joko puhelimelle 020 7817512 tai sähköpostilla aija.puustinen@kuusakoski.com tai postittamalla lomake. Keräyspaikalla on oltava maanomistajan lupa, eikä se saa olla haitaksi esim. liikenteelle ja rekalla on päästävä hakemaan kerätty metalliromu. Keräyskasa ei saa olla sähkölinjan läheisyydessä. Kuusakoski Oy toimittaa ohje- ja opastetaulut. Keräysaika 2-4 viikkoa, rajatkaa aika itse.
  3. Romuajoneuvot kerätään erikseen.
  4. Kerättävä materiaali: romumetalli, ajoneuvon renkaat, ajoneuvojen akut (erillinen laatikko toimitetaan) Tänä vuonna ei SER-romun keräystä.
  5. Kuusakoski Oy maksaa noudetusta metallista punnitusten perusteella, hyvitykset alkavat 5000 kg metallierästä. (katso maksettavat korvaukset liitteestä tarkemmin)
  6. Lisätiedot keräyksen järjestämisestä, noudoista sekä hinnoittelusta antaa asiakaspäällikkö Arto Naukkarinen puh. 0207817510 tai arto.naukkarinen@kuusakoski.fi
Liitteet

Tukikoira –hankkeen tilaisuuksia Pohjois-Savossa Honkamäessä Iisalmessa, Kasurilassa Siilinjärvellä ja Sorsakoskella, Leppävirralla

Onko teidän kylällä henkilöitä, jotka olisivat kiinnostuneet tukikoirien kasvatuksesta? Vinkkaa heille hankkeesta ja kerro, että tilaisuuksista saa lisätietoa. Tervetuloa mukaan kuulemaan lisää hankkeesta alueella järjestettäviin tilaisuuksiin.

torstaina 12.5.2016 klo 18.00 Honkamäen seurantalo,  Kainuuntie 1222 a, 74170 Iisalmi
tiistaina 31.5.2016 klo 18.00 Kasurilan kylätalo, Kasurilanmäentie 52, Siilinjärvi
tiistaina 7.6.2016 klo 18.00 Seurala, Sorsakoski, Sorsakoskentie 12, 79130 Sorsakoski

Pohjois-Savon ja Etelä-Savon alueella on alkanut uusi ja innovatiivinen EU:n ja valtionrahoittama Tukikoira-hanke. Hankkeen vaikutuksesta alueelle voi tulevaisuudessa syntyä jopa 10-15 uutta yritystä.  Hanke tarjoaa uuden merkittävän näkökulman yhteiskunnan kulujen säästötalkoisiin vaikuttamalla ihmisen päivittäiseen toimintakykyyn tukikoirien avulla.

Tutkimukset ja käytännön viitteet osoittavat, että koirat lisäävät koiranomistajan fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia vähentäen mm. vanhuksien ja kroonisesti sairaiden tarvetta yhteiskunnan kustantamaan tukeen sekä lisäten heidän sosiaalisia suhteitaan.

Hankkeen kohderyhmänä ovat koirien kasvatuksesta ja koirien käytöstä yksilön fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin tukena kiinnostuneet ihmiset. Hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa.

Hankkeen toteutuksesta vastaa Fysiologisten hoitomuotojen tutkimussäätiö, rahoituksen myöntäjänä on Etelä-Savon ELY-keskus ja hankkeen projektipäällikkönä toimii Pekka Hynninen.

Lisätietoja hankkeesta antavat: projektipäällikkö Pekka Hynninen 050-5932362 ja projektisihteeri Eveliina Rajala 044-9782217. 

Lataa hankkeen esite tästä. 

http://www.tukikoirahanke.fi/

 

Digikahvila Konnuslahdessa Kyläkauppa K-Extra Pentti Kaulamo

Jos sinulla on ongelmia tietokoneen, tabletin tai älypuhelin kanssa, tule käymään Digikahvilassa niin ratkotaan ongelmat yhdessä!  Esittelyssä sähköisiä palveluita ja videoyhteys kunnanjohtajaan ja Osuuspankkiin.

Digikahvilassa vierailee myös elinkeinoasiamies Anu Häiväläinen sekä Pohjois-Savon Kylät ry:n Kehittyvät Kylät –palveluita tuottamassa-hankkeen kyläkoordinaattori Tuula Palojärvi.

Kahvitarjoilu, tervetuloa.

Tilaisuuden järjestää Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu-hanke

Lataa tilaisuuden esite tästä.

Ylä-Savon Veturin teemahanke-haku

Ylä-Savon Veturin uusi teemahanke ETY- Elinvoimaa ja Toimintaa Yhteisöille on saanut aloitusluvan.

Yleishyödylliset yläsavolaiset yhteisöt voivat hakea hankkeesta tukea av-laitteisiin ja ilmalämpöpumppuihin. Liitteenä on ETY-esite ja hakulomake. Lisäohjeistusta saatte tarvittaessa Minnalta Veturilta. Lisätietoa on luettavissa Veturin kotisivuilta  http://www.ylasavonveturi.fi/fi/omat-hankkeet/ety-av-laitteet-ja-ilmalampopumput/

Lähipalveluja maaseudun kylille ja toimintaa kyläntaloille -esiselvityshanke Kyläpajat Iisalmi, Sonkajärvi ja Vieremä

KYLÄTALKKARI, SIIVOUSAPUA, KESÄKAHVILA, KERHOJA LAPSILLE,..
Oliko jokin näistä sinun toiveesi vai kaipaatko jotain muuta lähipalvelua? Haluaisitko ryhtyä kylätalkkariksi tai vetämään musiikkikerhoa?

Nyt on aika kokoontua yhteen ideoimaan elinvoimaa kylille. Tule mukaan Kyläpajaan! Kyläpajassa käymme läpi kyselyiden tuloksia sekä pohdimme, kuinka palveluita ja aktiviteettejä voitaisiin kylille tuottaa. Ota siis mukaan ystäväsi, naapurisi, tuttu yrittäjä, harrastuskaverisi tai vaikka koko kylä!

Kyläpajojen ajankohdat
ke 27.4 klo 18:30 Vieremän kunnantalo, mukana Kehittyvät Kylät -hanketta Heli Haverinen
to 28.4. klo 17:30 Iisalmen kaupungintalo, mukana esittelemässä eMaaseutu -hanketta Minna Jaakkola
ke 4.5. klo 17:30 Sonkajärven virastotalo
Tervetuloa! Tilaisuudessa kahvitarjoilu.
Kyläpajat järjestää: Lähipalveluja maaseudun kylille ja toimintaa kyläntaloille -esiselvityshanke, hanketyöntekijä Kati Sammallahti, puh. 040 660 2114  Lataa Kyläpajan esite tästä. 

Pohjois-Savon Järjestöfoorumi!

Kuopion kaupungin kirjastolla 27.4.2016 klo 16.00-18.00

Järjestöfoorumi järjestetään toista kertaa Pohjois-Savossa. Foorumin teemana on järjestö- ja yhdistyskentän kehittämisen askeleet lähitulevaisuudessa Pohjois-Savossa.

Tule mukaan askeltamaan kehittämisen polkua kohti yhteistä tulevaisuutta!
Tilaisuuteen ovat tervetulleita mukaan kaikki aiheesta kiinnostuneet yhdistys- ja järjestötoimijat sekä yhteistyötahot.
Osallistuminen on maksutonta!

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä linkistä: https://www.webropolsurveys.com/S/D9C3095B4E5908C9.par

Kuopiolaiset liikunta-, kulttuuri- ja nuorisojärjestö- ym. toimijat! Tulkaa tekemään mielekästä toimintaan Kisa Kesän –merkeissä.

Tervetuloa järjestämään lapsille ja nuorille mielekästä tekemistä ja ohjelmaa Kiva Kesän! merkeissä kesäkuun ensimmäisillä viikoilla ennen Juhannusta eli 6.-23.6. välillä! Toiminnan ei tarvitse olla koko tuota 3 viikon aikaa, mutta toiveena olisi, että toiminta olisi vanhempien työaikana eli klo 8-16 välillä arkipäivisin kuten esim. urheiluseurojen leirit, kuvataidekurssit, museoiden lasten työpajat, liikennepuisto ym. Kiva kesän! tarkoituksena on tarjota mukavaa tekemistä mm. niille lapsille ja nuorille, joiden vanhemmat ovat vielä töissä eivätkä kesälomalla. Samalla voi esitellä omaa toimintaansa uusille kohderyhmille matalalla kynnyksellä ja saada uusia harrastajia lajin tai toiminnan pariin.  Toiminnan toivomme olevan maksutonta, tapahtumaa varten räätälöity tarjous tai esim. leirien osalta kohtuuhintainen (kuten esim. super/hyperlomilla).

Jos haluaa järjestää ohjelmaa arkipäivisin klo 8-16 välillä Lippumäen jäähallissa, tulee aikatauluista sopia suoraan liikunnanohjaaja Laura Korhosen kanssa laura.maria.korhonen@kuopio.fi

Tapahtumista tiedotetaan kaupungin nettisivuilla, Facebookissa ja suoraan koteihin Wilman kautta. Teille ei tule markkinointikuluja.

Pyydän teitä ilmoittamaan ohjelmanne, aika, paikka, hinta, minkä ikäisille suunnattu, mahdolliset ilmoittautumiset, yhteystiedot ym. ke 4.5.2016 klo 12 mennessä: jonna.forsman@kuopio.fi

Ystävällisin terveisin,
Jonna Forsman, kulttuurisuunnittelija, Kuopion kaupunki
Hyvinvoinnin edistäminen, Minna Canthin katu 24, 2. krs., 70100 Kuopio
puh. 044 718 2468, jonna.forsman(at)kuopio.fi www.kuopio.fi

Pohjois-Savon Suomi 100 -aluetuen haku käyntiin

Pohjois-Savon liitto jakaa Suomi 100 -aluetukea alueellisille ja paikallisille Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teoille. Kyse voi olla esimerkiksi tapahtumasta, tilaisuudesta, näyttelystä, teoksesta, kehitysprojektista, päätöksestä tai kampanjasta.

Aluetukea voivat hakea kaikki ne toimijat, joiden hanke-ehdotus on hyväksytty valtakunnalliseen Suomi 100 -ohjelmaan tai jotka toteuttavat Suomi 100 -ohjelmaan hyväksyttyä hanketta alueellisesti. Yksityishenkilöille tuki on stipendi.

Pohjois-Savossa jaettavan aluetuen määrä on 90 000 euroa. Jatkuva haku on avoinna 4.4.2016–4.4.2017.

Näin pääset mukaan ohjelmaan:

1. Sinulla on savolaisella twistillä varustettu suunnitelma itsenäisyyden juhlavuoteen liittyvästä erityisestä teosta, joka täyttää ohjelmaan hakemisen periaatteet ja edellytykset.

2. Ensimmäiseksi haet mukaan valtakunnalliseen Suomi 100 -ohjelmaan verkkolomakkeella. Ohjelmaan haku on avoin kaikille ja jatkuu aina lokakuun 2017 loppuun saakka.

3. Kun hanke-esitys on liitetty Suomi 100 -ohjelmaan, voit hakea Suomi 100 -aluetukea Pohjois-Savon liitolta.

Linkki tiedotteeseen.

https://pohjois-savon-liitto.creamailer.fi/article/57020b2182f6c/5701fd48ec5b8

Kysy lisää:
Jari Sihvonen, aluekoordinaattori
044 7142 653, jari.sihvonen (at) pohjois-savo.fi

Iisalmen kaupungin oma Suomi100 työryhmä tiedoksi Iisalmen alueen toimijoille

Suomi juhlii sadatta syntymäpäiväänsä vuonna 2017. Iisalmen kaupunki on perustanut oman työryhmän asiaa edistämään, ja ohessa ensimmäinen tiedotuskirje juhlavuodesta.

Toivomme, että tämä viesti leviää mahdollisimman laajalle, ja kutsumme juhlavuoteen mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet henkilöt, yhteisöt, yhdistykset, yritykset ja muut toimijat.

Juhlavin terveisin,
Sanna Marin-Kainulainen
 
Kyselytunti kylien tulevaisuudesta Facebookissa 28.4.2016 klo 18.30-19.30 
 
Tapahtuman löydät linkistä
https://www.facebook.com/events/582992458543548/

Tule kyselemään tai kertomaan millainen on tulevaisuuden kylä. Vastaamassa Pohjois-Savon Kylät ry. 

************************************
Sähköinen Kyläkirje
Sähköinen kyläkirje kokoaa tietoa kylä- ja asukastoimijoille sekä kylä- ja asukas toiminnasta kiinnostuneille. Sähköinen kyläkirje toimitetaan Pohjois-Savon Kylät ry:n kokoaman kylärekisterin perusteella. Lisäksi Sähköisen Kyläkirjeen voi tilata omaan sähköpostiin nettisivujemme kautta. Sähköistä kyläkirjettä saa välittää eteenpäin omassa organisaatiossa.
 
Pohjois-Savon Kylät ry
Facebookista löydymme Pohjois-Savon Kylät ry (huom. voit käydä lukemassa mitä tiedotamme Facebookissa, vaikka itse et Facebookissa olisikaan)
Twitter Pohjois-Savon Kylat tai @PSKylat