Sähköinen Kyläkirje 2/2015

Julkaistu 12.03.2015

Sähköinen kyläkirje 2/2015

Avoimet Kylät –ihmisten kokoiset ideat 26.6.-28.6.2015
Vielä ehtii ehdottaa Pohjois-Savon Vuoden Kylää!
Vuoden kylämyönteisintä kuntaa etsitään jälleen
Rahoitusinfotilaisuus Siilinjärvellä 12.3.2015
Ylä-Savon Veturi kiertää turuilla ja toreilla
Ylä-Savon Veturin tiedote
Kylätoimikunnat: Uudet mallisäännöt on ennakkotarkastettu
Miksi kylätoimikunnan kannattaa rekisteröityä?
Aluetaiteilija käytettävissä Vieremän, Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Iisalmen ja Sonkajärven alueilla
Liikuta minua –kampanja paikallisille toimijoille
Kotiseutuliitto etsii Vuoden kotiseututeko
Kuntaliitto etsii lähipalvelumalleja kilpailulla
Saisiko olla yksityisiä ja julkisia lähipalveluita kyläkaupasta?
Kiinnostaako 3D tulostus?

Avoimet Kylät – ihmisten kokoiset ideat 26.6.-28.6.2015

Ensimmäinen Avoimet kylät ‑tapahtuma järjestettiin viime vuonna kesäkuun puolivälissä. Hyvän vastaanoton jälkeen tapahtuma järjestetään nyt toistamiseen kesäkuun lopussa 26.6.-28.6.2015. Tämän vuoden teema on Avoimet kylät – Ihmisten kokoiset ideat.

Ideat esille! Haastamme kaikki pohjoissavolaiset kylät mukaan järjestämään toimintaa omalle kylälleen joko yksin tai yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Toiminta kylällä voi olla mitä tahansa pientä tai suurta - kuitenkin niin, että tilaisuus on kaikille avoin. Tapahtuma voi olla esimerkiksi: avoimet ovet kylätalolla, pop-up ravintola, kyläkävely, kylän historian esittely, näyttely, lähipalveluiden ja kylän yritysten esittelyä, kirpputori, kyläsuunnistus, liikunta- tai perhetapahtuma, patikkaretki, näkötornin esittely, kesäteatteri tai kylän tonttitarjonnan, rakennuspaikkojen ja myynnissä olevien kohteiden esittelyä. Jos teillä on jo suunnitteilla kesäkuun loppuun oma tapahtuma, voi se toimia Avoimet kylät ‑tapahtumana. Valtakunnallisesti Kyläkauppapäivää vietetään la 27.6.2015, voisiko voimia yhdistää paikallisen kyläkaupan kanssa?

Tapahtumaan tulee ilmoittautua kyläasiamies Merja Kaijalle 30.4.2015 mennessä! Tarvitsemme tapahtumasta seuraavat tiedot:

·         Mitä tapahtuu,
·         Missä (tarkka osoite ja kunta),
·         Kuka järjestää, yhteyshenkilö ja yhteystiedot.

Ilmoittautumiset 30.4. mennessä sähköpostilla pohjoissavonkylat@gmail.com Katso viime vuoden parhaat palat löytyvät täältä.

Yhteistyöterveisin,
Pohjois-Savon Kylät ry, kyläasiamies Merja Kaija, pohjoissavonkylat@gmail.com, p. 045-179 1070
Leader-ryhmät
Kalakukko ry, Jaana Paananen, jaana.paananen@kalakukkory.fi, p. 040-510 3258
Mansikka ry, Sanna Kauvosaari, sanna.kauvosaari@mansikkary.fi, p. 040-532 5310
Ylä-Savon Veturi ry, Minna Partanen, minna.partanen@ylasavonveturi.fi, p.041 477 3554

Vielä ehtii ehdottaa Pohjois-Savon Vuoden Kylää!

Pohjois-Savon Vuoden kylää 2015 haetaan ehdotusten perusteella koko Pohjois-Savon alueelta. Aiemmin kylät ovat voineet vain itse hakea Vuoden Kylä -titteliä, mutta nyt Vuoden Kylää voivat ehdottaa muutkin. Ehdotuksia Vuoden Kylästä otetaan vastaan nettisivujen lomakkeen kautta sekä postitse 1.2.–15.3.2015 välisenä aikana. Lisätietoja ja ehdotukset tästä linkistä.

Vuoden kylämyönteisintä kuntaa etsitään jälleen!

Vuoden Kylämyönteisin kunta 2015 on haussa valtakunnallisesi. Vuoden kylämyönteisin kunta 2015 palkitaan Kuntamarkkinoilla 9-10.9.2015. Vuonna 2014 kilpailun voitti Pudasjärvi. Toivomme jälleen aktiivista osanottoa; myös aiemmin ehdokkaina olleet kunnat voivat olla mukana kilpailussa. Ehdotukset tulee tehdä maakunnalliseen kyläyhdistykseen eli Pohjois-Savossa Pohjois-Savon Kylät ry:lle.

Rahoitusinfotilaisuus Siilinjärvellä, kutsu hanketoimijoille, yhdistyksille ja yrittäjille

to 12.3.2015 klo 17.30–20.30, Siilinjärven Ahmon koulun auditorio, Ahmontie 1.

Ohjelma:
klo 17.30 Kahvitarjoilu, Kalakukko ry 
klo 17.45 Tervetuloa, Vesa Lötjönen, kunnanjohtaja
klo 18.00 Rahoitusmahdollisuudet yrityksille ja Yritys-Suomi ajankohtaiskatsaus, Jari Vitikainen, yrityspalvelupäällikkö, Pohjois-Savon ELY-keskus
klo 18.45 Finnveran terveiset ja ajankohtaiset asiat yritysrahoituksesta, Johanna Reinikainen, rahoituspäällikkö, Finnvera
klo 19.30 Uusi Leader-ohjelma ja sen rahoitusmahdollisuudet sekä HYRRÄ –sähköinen asiointipalvelu,  Jaana Paananen, tj. ja Sanna Happonen, hankekoordinaattori, Kalakukko ry
klo 20.30 Keskustelua ja kysymyksiä ja tilaisuuden Päätössanat
Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan rahoitusmahdollisuuksista!

Järjestäjinä Kehittämisyhdistys Kalakukko ry ja Siilinjärven kunta.

Lisätietoja Jaana Paananen, puh. 040 510 3258

Ylä-Savon Veturi kiertää turuilla ja toreilla vielä

Uusi Leader-rahoituskausi 2014–2020 on vihdoin pääsemässä vauhtiin. Tule tutustumaan Veturin toimintaan, kuulemaan rahoitusmahdollisuuksista tai kerro toiveesi maaseudun kehittämisestä Ylä-Savon kuntakiertueella helmi-maaliskuussa.

Kiertueaikataulu

Pe 13.3. Iisalmi, Prisma klo 14–17
Ti 17.3.  Sonkajärvi, K-Market Marjapaikka klo 14–17, mukana myös Etappi-hanke
Ke 18.3. Keitele, S-Market klo 14–17, mukana myös Etappi-hanke
To 19.3. Vieremä, Yrittäjätalo klo 13–16, mukana myös Etappi-hanke
Ma 23.3. Varpaisjärvi, ent.kunnantalon valtuustosali klo 13–16, mukana Tekstiilikierrättäjät ry

Onko sinulla jo hanke- tai yritysidea? Ota yhteyttä ja sovi neuvonta-aika kiertuepaikkakunnalle!

Sari Hyttinen p.040 868 0998 tai Maria Hartikainen 0440 760 773.

Katso myös www.ylasavonveturi.fi ja seuraa kiertuetta Facebook-sivuillamme! Tutustu Leaderiin myös www.leadersuomi.fi

Ylä-Savon Veturin tiedote (koko tiedote tästä linkistä PDF-muodossa)

1.      Veturi on hyväksytty virallisesti Leader-ryhmäksi kaudelle 2014-2020
2.      Veturin kuntakiertue helmi-maaliskuussa
3.      Hanke- ja yritystukihaku käynnistyy huhtikuussa
4.      Kolmikantaa-blogi
5.      Aluetaiteilija aloitti Ylä-Savossa
6.      Haussa Pohjois-Savon Vuoden kylä, Valtakunnallinen Maaseututoimija ja Kylätoiminnan tiennäyttäjä

Kylätoimikunnat: Uudet mallisäännöt on ennakkotarkastettu

Suomen Kylätoiminta ry on päivittänyt yhdistysten mallisäännöt ja ne on ennakkotarkastettu patentti- ja rekisterihallituksessa. Yhdistykset voivat käyttää tai hyödyntää mallisääntöjä laatiessaan omia sääntöjään. Säännöt ovat löytyvät täältä Suomen Kylätoiminta ry:n sivuilta ja täältä pääset Pohjois-Savon Kylät ry:n sivuille, josta säännöt myös löytyvät.  Ja sieltä löytyy muutenkin apua rekisteröitymiseen. 

Kyse on mallisäännöistä, joita toimijat voivat niin halutessaan käyttää ja hyödyntää laatiessaan omia sääntöjään. Mallisääntöjä ei välttämättä voida sellaisenaan käyttää omassa toiminnassa, vaan oman toiminnan erityispiirteet on aina otettava huomioon, kun sääntöjä laaditaan.

Miksi kylätoimikunnan kannattaa rekisteröityä?

Suomen Kylätoiminta ry:n tavoitteena on, että kylätoimikunnat rekisteröidään yhdistyksiksi. Kylätoimikunta ei ole oikeustoimikelpoinen ja nykyaikainen kylätoiminta on tavoitteellista ja päämäärätietoista toimintaa. Näiden toteuttamiseen kylillä tarvitaan avustuksia ja hankerahaa, joiden ehtona on, että yhdistys on rekisteröitynyt.

Kylätoimikunnan rekisteröityminen kyläyhdistykseksi ei rajoita tai kangista toimintaa. Rekisteröitymisestä saatavat hyödyt ovat sen sijaan melkoiset. Rekisteröity yhdistys pystyy tekemään sopimuksia, tarjoamaan palveluita kunnalle ja muille yhteisöille (myös yrityksille) sekä vaikuttamaan erilaisiin asioihin. Ennen kaikkea rekisteröityminen mahdollistaa kehittämishankkeiden toteuttamisen: hankerahoitusta myönnetään vain rekisteröidyille yhdistyksille.

Mikäli kyläyhdistys tarvitsee rekisteröinnissä apua ole yhteydessä Pohjois-Savon Kylät ry:n kyläasiamies Merja Kaijaan pohjoissavonkylat@gmail.com 045 1791070.                                                                  

Aluetaiteilija käytettävissä                      Mikä… aluetaiteilija?

Aluetaiteilija työskentelee Vieremän, Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Iisalmen ja Sonkajärven alueilla yhteisöllisyyden, lähipalvelujen ja alueellisen & taloudellisen tasa-arvon teemojen alla.          

  • selvittää, millaisia kulttuuripalveluita ikäihmiset palveluasumisessa, laitoshoidossa tai päivätoiminnassa tarvitsevat.
  • …entä kotona maaseutukylillä?
  • tuottaa siis taidetoimintaa ikäihmisille, jotka eivät ole aktiivisen kulttuuritoiminnan piirissä!
  • toimii Vieremän, Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Iisalmen ja Sonkajärven alueella
    2.2. - 31.12.2015.
  • on työntekijänä Hyvinvointia ja elinvoimaa ikäihmisille – Ylä-Savon aluetaiteilija-hankkeessa (Vieremän kunta hallinnoi, OKM rahoittaa)

Syntyisikö hoitolaitoksiin iloa ja väriä arjen jaksamiseen taiteen keinoin? Tukisiko kulttuuritoiminta parhaimmillaan perustyötä tai antaisi uusia lähestymistapoja? Löytyisikö ilmaisukanava vaikka ilman puhuttua kieltä? Maalaako tuettu käsi yhteisen kuvan? Voitaisiinko kokoontua yhteisen tekemisen merkeissä, pitää kylä elävänä jatkossakin? Naapuriapua ja piirustusiltoja? Kimppakyytejä muistellaksemme menneitä ja luodaksemme uutta? Uusia yhteistyötahoja, kumppanuuksia, toimintamalleja?
Hyvinvointia ja elinvoimaa ikäihmisille – Ylä-Savon aluetaiteilija-hankkeen pyrkimyksenä on ehkäistä syrjäytymistä, selvittää palvelujen tarvetta, etsiä uusia toimintamalleja ja yhteistyötahoja. Aluetaiteilija tuottaa konkreettista tekemistä ikäihmisille kylillä, hoitolaitoksissa ja palveluasumisessa.
Toivon paljon yhteydenottoja ja kommentteja, olen käytettävissänne!

Leena Mulari
Aluetaiteilija puh. 040-660 2114
leena.mulari@vierema.fi

Liikuta minua –kampanja paikallisille toimijoille

Liikuta minua -kampanja haastaa yhteisöjä luomaan keväisen vapaaehtoisen ja omaehtoisen toiminnan tapahtuman Ruusun päivänä 4. toukokuuta tai Kukan päivänä 13. toukokuuta (tai muuna sopivana keväisenä päivänä). Liikuta minua -kampanjaa on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 lähtien. Tänä vuonna teemana on Arjen vapaaehtoisuus/kohtaaminen.

Arjen hyvä kohtaaminen vahvistaa yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Kutsumme tänä vuonna mukaan erityisesti asuin yhteisöissä vaikuttavia toimijoita. Kampanjaan osallistuminen voi olla vaikkapa: Talkoot, ulkoilemista naapurin kanssa tai porukalla, grillijuhla, pop up -tapahtuma, kiitostilaisuus tai jotain ihan muuta.

Keväällä 2014 Liikuta minua -tapahtumia toteutettiin noin 50 paikkakunnalla. Tapahtumiin voi tutustua täällä: http://www.kansalaisareena.blogspot.fi/2014/05/liikuta-minua-kampanja-toi-liiketta-ja.html

Lisätietoja: Katja Reinikainen, viestintäsuunnittelija katja.reinikainen(at)kansalaisareena.fi 040 742 2235 Anitta Raitanen, toiminnanjohtaja anitta.raitanen(at)kansalaisareena.fi 050 4420 429

Vuoden kotiseututeko

Kotiseudut ovat täynnä hienoja tekoja. Mikä teko osoittaa kotiseuturakkautta? Millaista on hyvin toteutettu kotiseututyö? Kuka ahkeroi ansiokkaasti kotiseutunsa hyväksi?

Suomen Kotiseutuliitto etsii Vuoden kotiseututekoa. Palkinnon voi saada hanke, henkilö tai vaikka hyvä tapahtumakonsepti. Skaala on laaja. Hyvät perustelut johtavat pitkälle. Valintaan vaikuttavat erityisesti asukkaiden ja yhteisöjen omatoimisuus, aloitteellisuus sekä uudet toiminta-ajatukset ja hyvät ideat. Kilpailu on kaikille avoin. Vuoden kotiseututekoa voi ehdottaa verkkolomakkeella, sähköpostitse tai postitse liiton toimistoon 30.4. mennessä. Eri alojen asiantuntijoista koostuva raati seuloo ehdotuksista kärkiehdokkaat tai tekee suoraan esityksen voittajasta Kotiseutuliiton hallitukselle, joka nimeää voittajan. Vuoden kotiseututeko julkistetaan elokuussa Espoon Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä. Päivien yhteydessä Suomen Kotiseutuliitto julkistaa myös Vuoden kaupunginosan ja jakaa kotiseututyön ansiomitalit.

http://www.kotiseutuliitto.fi/halutaan_palkita_vuoden_kotiseututeko

Kuntaliitto etsii uusia lähipalvelumalleja kilpailulla

Kuntaliitto on käynnistänyt uusien lähipalvelumallien löytämiseksi kilpailun. Tarkoituksena on aktivoida uusia tahoja ideoimaan ratkaisuja lähipalveluiden uudistamiseksi ja löytää uusia tapoja parantaa kuntalaisten arkea. Kilpailun keskiössä on pohdinta, kuinka monien toimijoiden yhteistyön sekä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuuden kautta on mahdollista vaikuttaa arjen sujuvuuteen. Kilpailun teemana on lapsiperheiden sujuva arki. Vaikeassa taloustilanteessa ja niukkojen resurssien edelleen huvetessa lähipalveluiden toteuttamiseen ja tuottamiseen kaivataan uusia tapoja. Lähipalvelut ovat jokaiselle tärkeitä, ja siksi kuka tahansa voi osallistua kilpailuun omalla mallillaan. Kilpailuun osallistuvan mallin takana tulee kuitenkin olla ryhmä, eli 2 tai useampia henkilöitä. Lisätietoa kilpailusta ja osallistumislomake ovat osoitteessa www.kunnat.net/lahipalvelukilpailu.

Saisiko olla yksityisiä ja julkisia lähipalveluita kyläkaupasta?

Kyläkaupat, lähipalvelut, julkiset ja yksityiset palvelut;  miten turvataan palvelujen saatavuus maaseudulla ja haja-asutusalueilla tulevaisuudessa, lue lisää Kyläkauppa-hankkeen julkaisusta.

http://www.pty.fi/fileadmin/user_upload/tiedostot/Julkaisut/Esitteet/Kylakauppaesite_web.pdf

Kiinnostaako 3D tulostus?

Iisalmessa Keisarin Kulmalla on mahdollista tutustua 3D-tulostamisen saloihin 24.3.2015. Lisätietoja tästä linkistä.   Tilaisuus on avoin ja järjestäjinä toimivat Kaista Savoon yhdessä Ylä-Savon Ammattiopiston, Kaisanet Oy:n sekä Keisarin Kulman kanssa.