Sähköinen Kyläkirje 8/2014

Julkaistu 14.11.2014

Sähköinen kyläkirje 8/2014

Jake-hanke Pohjois-Karjalassa ja kylähyvinvointi

Tilannetietoa uudesta ohjelmakaudesta 2014-2020

Mikä on Leader?

Polku Maaseutuyrittäjyyteen

Muistutus, vastatkaa kyläkyselyyn

Etelä-Kuopion Kylät ry yhteisöjen yhteinen ilta 3.12.2014

Ylä-Savon Veturin Veturitiedote 2/2014 on ilmestynyt

Pohjois-Savon Kylät ry Syyskokous 29.11.2014

 

Sähköinen kyläkirje kokoaa tietoa kylätoimijoille sekä kylätoiminnasta kiinnostuneille. Sähköinen kyläkirje toimitetaan Pohjois-Savon Kylät ry:n kokoaman kylärekisterin perusteella. Lisäksi Sähköisen Kyläkirjeen voi tilata omaan s-postiin nettisivujemme kautta tästä linkistä. Sähköistä kyläkirjettä saa välittää eteenpäin omassa organisaatiossa. Ja kaikki sähköiset kyläkirjeet ovat luettavissa tästä linkistä kotisivuiltamme.

Jake-hanke ja kylähyvinvointi

Pohjois-Karjalassa toimiva Jake-hanke on koonnut tietoa, malleja, hankkeita ja toimijoita liittyen kylähyvinvointiin. Lisätietoa linkeistä:

Kylähyvinvointi ja mistä se koostuu ja kuinka sitä on edistetty? Toimintamalleja

http://jake-hanke.fi/kyla/wp-content/uploads/2013/08/Kylahyvinvointi_toimintamallit_raportti.pdf

Kylähyvinvointi ja mistä se koostuu ja kuinka sitä on edistetty? Hankkeita ja toimijoita

http://jake-hanke.fi/kyla/wp-content/uploads/2013/08/Kylahyvinvointiraportti_hankkeita-ja-toimijoita_nettiversio.pdf

Jake-hankkeen nettisivut:

http://jake-hanke.fi/

Tilannetietoa uudesta ohjelmakaudesta 2014–2020

Euroopan maaseuturahaston osalta uuden rahoituskauden käynnistyminen on viivästynyt, joten uusia hankehakemuksia ei ole voinut jättää vireille Leader-ryhmille Mansikkaan, Kalakukkoon tai Ylä-Savon Veturiin. Maa- ja metsätalousministeriöstä on arvioitu, että Komissio hyväksynee Manner-Suomen Maaseutuohjelman joulukuun puoliväliin mennessä 2014. Sen jälkeen MMM hyväksyy alueelliset ja paikalliset maaseudun kehittämisstrategiat ja Leader-ryhmät sekä hyväksyy hanke- ja yritysrahoitusta koskevat lait ja asetukset. Maaseutuvirasto käynnistää sähköisen hanke-, yritys- ja rakennetukien asiointiväylän HYRRÄ:n koulutukset alueilla (lisätietoja www.mavi.fi/hyrra), jonka jälkeen uusia rahoitushakemuksia otetaan pääsääntöisesti sähköisenä vastaan Leader-ryhmissä. Leader-ryhmät tiedottavat rahoituksen avautumisesta ja rahoitusmahdollisuuksista kotisivuilla, paikallislehdissä ja aluetilaisuuksissa mahdollisimman pian.

Mikä on Leader?

Leader on Euroopan Unionin osarahoittama toimintatapa ja brändi maaseudun kehittämiseksi. Suomessa toimii 55 Leader-ryhmää, joista kolme Pohjois-Savossa. Leaderin avulla edistetään maaseudun taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia rahoittamalla pienimuotoisia kehittämis- ja investointihankkeita. Toiminnan lähtökohtana on omaehtoinen kehittäminen; ideat tulevat maaseudun asukkailta itseltään. Rahoituksen edunsaajat ovat siis paikallisia ruohonjuuritason yrittäjiä, yhdistyksiä, säätiöitä sekä myös kuntia tai seurakuntia. Leaderin kautta tuetaan mm. yhteisöjen ja pienyritysten kehittämistä, kylätoimintaa, koulutusta ja asukkaiden aktivoimista. Käytännön toteutuksesta vastaavat Leader-ryhmien työntekijät ja rahoituspäätösten tekemisestä Leader-ryhmien hallitukset, jotka toimivat yhteistyössä eri alojen organisaatioiden ja edunsaajien kanssa. Lisätietoja Leader-toiminnasta saat tutustumalla www.leadersuomi.fi.

Kyläkysely, muistakaa vastata

Pohjois-Savon Kylät, Sydän-Savon maaseutupalvelut, Ylä-Savon Veturi ja Kalakukko ovat lähettäneet kylille kyläkyselyn. Muistakaa vastata kyselyyn, ne joille kysely on tullut. Vastauksia toivomme yksi per kylä. Kiitokset jo nyt kaikille kyselyyn vastanneille.

Etelä-Kuopion yhteisöjen yhteistapaaminen 3.12.2014

Etelä-Kuopion yhteisöjen yhteistapaaminen Valoharjulla (Kurkimäentie 12) keskiviikkona 3.12.2014 klo 18–20.30. Kutsumme yhteisösi yhteisen glögin ääreen keskustelemaan tiiviimmän yhteistoiminnan tarpeista ja mahdollisuuksista. Linkki tarkempaan ohjelmaan PDF.

Ilmoittauduthan tilaisuuteen 30.11. mennessä sanna.kauvosaari@gmail.com, p. 0400 866 724

Etelä-Kuopion Kylät ry

Ylä-Savon Veturin Veturitiedote 2/2014  on ilmestynyt

Lue Ylä-Savon Veturitiedote täältä Veturitiedote 2/2014.

Syyskokous Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään lauantaina 29.11.2014 klo 12.00 alkaen. Syyskokouksen avaus puheenvuoron pitää kansanedustaja Seppo Kääriäinen. Syyskokous pidetään Pohjois-Savon Vuoden 2014 kylällä Kauppilanmäellä. (Kauppilanmäen kylätalolla, Vieremällä). Osoite: Kauppilanmäentie 630, 74270 Kauppilanmäki.

Tarjoilun vuoksi ilmoittautukaa kyläasiamies Merja Kaijalle 24.11.2014 mennessä pohjoissavonkylat@gmail.com tai 045-1791070.

Ohjelma ja kutsu syyskokoukseen linkin takana.

 

Pohjois-Savon Kylät ry

www.pohjois-savonkylat.fi

Facebookissa Pohjois-Savon Kylät ry