Sähköinen Kyläkirje 7/2014

Julkaistu 29.10.2014

Sähköinen kyläkirje 7/2014

Sähköinen kyläkirje ja tiedottaminen kylille

Pohjois-Savon Kylät ry syyskokous

Leppävirran kyläneuvosto sai demokratiapalkinnon

Kylätalot esille, tiedot kylätalorekisteriin

Polku maaseutuyrittäjyyteen -hanke

Kestävät kylät, Lahden työpajan materiaalit

Maaseutu.fi sivusto uudistui

Suomalainen kylätoiminta 2/2014 verkkolehti on ilmestynyt

Kylä viestii omille ja vieraille –opas

Pohjois-Savon Innovaatioleirin tuotokset

Tarjolla kiertonäyttely Kylien kertomaa

Tutkimuksia ja julkaisuja

 

Sähköinen Kyläkirje ja tiedottaminen kylille

Sähköinen kyläkirje kokoaa tietoa kylätoimijoille sekä kylätoiminnasta kiinnostuneille. Sähköinen kyläkirje toimitetaan Pohjois-Savon Kylät ry:n kokoaman kylärekisterin perusteella. Lisäksi Sähköisen Kyläkirjeen voi tilata omaan sähköpostiin nettisivujemme kautta tästä linkistä. Sähköistä kyläkirjettä saa välittää eteenpäin omassa organisaatiossa. Kaikki tänä vuonna julkaistut  sähköiset kyläkirjeet ovat luettavissa kotisivuillamme, linkki vuoden 2014 Sähköiseen Kyläkirjeisiin

Mikäli et tiedä, ovatko kylänne tiedot ajantasalla kylärekisterissä, laita tiedot tästä linkistä. Aina voit kysyä kyläasiamieheltä kenen tietoja kylänne kohdalta löytyy ja ovatko ne ajantasalla. Mielellään otamme vastaan myös sähköpostiosoitteita,  johon kylille tulevaa postia voimme välittää, eikä ole väliä toimitko kyläyhdistyksessä, kylätoimikunnassa, asukasyhdistyksessä tai jonkin muun tahon kautta kylä- tai asukastoiminnasta. 

Kyläasiamies Merja Kaija pohjoissavonkylat@gmail.com tai 045 1791070.

Pohjois-Savon Kylät ry syyskokous

Pohjois-Savon Kylät ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään lauantaina 29.11.2014 klo 12.00. Syyskokouksen avaus puheenvuoron pitää kansanedustaja Seppo Kääriäinen. Syyskokouksen kokouspaikkana on Pohjois-Savon Vuoden 2014 kylä Kauppilanmäki. (Kauppilanmäen kylätalolla, Vieremällä). Osoite: Kauppilanmäentie 630, 74270 Kauppilanmäki.

Tarkemoi ohjelma ja kokouksen esityslista löytyy linkin takaa PDF-muodossa. 

Tarjoilun vuoksi ilmoittautukaa kyläasiamies Merja Kaijalle 24.11.2014 mennessä pohjoissavonkylat@gmail.com tai 045-1791070 (soitto tai tekstari).

Leppävirran kyläneuvosto sai Demokratiapalkinnon!

Oikeusministeriö myönsi Leppävirran kyläneuvostolle Demokratiapalkinnon Kuntaliiton Demokratiapäivässä Helsingissä 14. lokakuuta 2014. Demokratiapalkinto jaettiin neljälle lähidemokratiaa edistävälle toimijalle: Aspa-säätiön tarjoamalle VERTAISarviointi-laadunarviointimenetelmä asumispalveluille, Asukkaiden Lappeenranta -toiminnalle, kyyjärveläiselle verkkopalvelu Nopola News:lle sekä yleisöäänestyksen voittajalle Leppävirran kyläneuvostolle.

Leppävirran kyläneuvosto toimii kylien ja kunnan välisenä yhteistyö- ja keskustelufoorumina. Se kokoontuu säännöllisesti pohtimaan kylien ja kylätoimintatyön kehittämistä. Kokoukset ovat avoimia kaikille, mutta kylien edustus on turvattuna virallisilla jokaisen kylän kokousedustajalla. Kyläneuvosto nostaa kylien tärkeiksi kokemia asioita esille ja käsiteltäväksi sekä tekee tarvittaessa esityksiä kunnalle. Yksi sen tärkeimpiä saavutuksia on maaseutuohjelman laatiminen kunnalle.

Lue koko uutinen: 

http://www.kylatoiminta.fi/uutiset/103/Leppaevirran-kylaeneuvosto-sai-Demokratiapalkinnon.html

Vetoomus eduskunnalle

Leppävirran Kyläneuvosto poikkesi Demokratiapalkinnon haku matkalla eduskunnassa jättäen vetoomuksen eduskunnalle kylätoiminnan valtionavun nostamiseksi että eduskunnan on lisäksi taattava riittävät rahalliset resurssit, jotta kylätoimintaa, maaseudun neuvonta- ja kansalaisjärjestöjä voidaan kehittää ja tukea sekä kyläasiamiesverkostoa vahvistaa palkkaamalla maakunnalliset kyläasiamiehet pysyviksi.

Vetoomuksen jättämisestä lisätietoa:

http://www.kylatoiminta.fi/uutiset/104/37/Leppaevirran-kylaetoimijat-jaettivaet-vetoomuksen-eduskuntaan-valtionavun-puolesta.html

Kylätalot esille, tiedot Kylätalorekisteriin

Pohjois-Savon Kylät ry:n sivuille on mahdollista saada kylätalon tai vastaavan tiedot esille. Ilmoittakaa tiedot lomakkeella, johon pääset tästä linkistä. Kuvia ei ole pakko olla, mutta kertovat enemmän, kuin pelkät sanat. Kannattaa myös katsomassa ovatko siellä olevat tiedot paikkansa pitävät. Linkki kylätalorekisteriin.  Ja kiitokset kaikille, jotka ovat tietoja jo tähän mennessä laittaneet. 

Kylät jotka kestävät

Kestävään kehitykseen perustuvan kylätoiminnan verkosto on suunnitteilla Suomeen. Suunnittelu aloitettiin palaverilla Lahdessa 30.9. Palaverin työryhmätyöt ja muut aineistot löytyvät tämän linkin takaa: Hämeen Kylät Kestävien Kylien verkosto materiaalit

Maaseutu.fi-sivusto uudistui

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman verkkosivusto Maaseutu.fi on uudistunut. Uusi sivusto on valmiina vastaamaan ohjelmakauden 2014–2020 tarpeisiin ja haasteisiin, mutta tuo esille myös aikaisempien maaseutuohjelmien työn. Maaseutu.fi:ssä esitellään näkyvästi ohjelman myötävaikutuksella syntyneitä tuloksia, hyviä käytäntöjä ja oivalluksia. www.maaseutu.fi

Suomalainen kylätoiminta 2/2014

Pohjoisten maakuntien kyläyhdistysten riippumaton verkkolehti suomalainen kylätoiminta 2/2014 on ilmestynyt. Lehti löytyy osoitteesta: http://www.kylat.info/

Uutispuuro julkaisi oppaan kyläviestintään

Uutispuuron vuoden 2014 kyläviestintäiltojen materiaaleista on nyt tehty ytimekäs opasvihkonen. Vihkossa annetaan perusohjeet kylien ja yhdistysten viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen. Vihkon voi ladata sähköisenä tästä.

Pohjois-Savon innovaatioleirin ryhmien ideat

Pohjois-Savon innovaatioleirin tuotokset löytyvät osoitteesta: http://innovaatioleirit.blogspot.fi/

Teemoina innovaatioleirillä olivat:

1. Hyvinvointia luonnosta

2. Lähiruoka ja luonnonantimet matkailussa

3. Pohjois-Savon matkailun tulevaisuus

4. Pohjois-Savon palveluyritysten palvelun laatu

 

Tarjolla kiertonäyttely Kylien kertomaa

Suomen maatalousmuseo Sarassa on tehty viime keväänä Kylien kertomaa –näyttely. Se esittelee erilaisia kylien historiaan liittyviä kartta-aineistoja. Näyttelyssä käsitellään myös muun muassa maiseman muutosta ja nimistöä kylähistorian näkövinkkelistä.

Näyttelyn esilläolo on päättynyt Suomen maatalousmuseossa elokuun lopussa, jonka jälkeen näyttely on lähtenyt kiertoon ympäri Suomen.  Pienen kokonsa vuoksi Kylien kertomaa -näyttely sopii erinomaisesti myös kirjastoihin, kunnantaloille, kylätaloille ja paikallismuseoihin. Suomen maatalousmuseo ei peri näyttelyn lainasta maksua, mutta kuljetukset lankeavat lainaajan maksettaviksi. Lainaaja sitoutuu palauttamaan näyttelyn samassa kunnossa kuin missä se oli lainaajalle tullessa tai korvaamaan mahdolliset vauriot.

Linkistä avautuu PDF, jossa tarkempia tietoja näyttelystä. Kylien kertomaa –näyttely on vapaa 11.5.2015 lähtien. Näyttelyn voit varata ottamalla yhteyttä Saran näyttelyamanuenssi Iina Wahlströmiin puhelimitse (02) 7637 7016 tai s-postilla iina.wahlstrom(a)sarka.fi

 

Tutkimukset ja julkaisut

Nuorten tulevaisuuskuvat maaseudun kehittämistyön lähtökohtana

Tuomas Kuhmonen, Liisa Luoto ja Jenny Turunen. Tulevaisuuden Tutkimuskeskus Tutu-julkaisuja 2/2014.

 

Kun pienestä kunnasta tulee kylä

Kuntaliitosten vaikutukset maaseutuyhteisöissä. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä 33/2014.

 

Pohjois-Savon Kylät ry

www.pohjois-savonkylat.fi

Facebookissa Pohjois-Savon Kylät ry