Sähköinen kyläkirje 6/2014

Julkaistu 29.09.2014

Sähköinen kyläkirje 6/2014

Valtakunnallinen demokratia –kilpailu, käy äänestämässä!

Kannanotto ekopisteistä

Kauppilanmäen kyläavustaja telkkarissa

Palvelutuotannon kehittämiskohteet kylillä, tarpeet esiin!

Museoviraston harkinnanvaraiset avustukset haussa 31.10.2014 asti

Valtakunnan kylämyönteisen kunta 2014 Pudasjärvi

Yhteistyöllä menestystä aluekierrokset lokakuussa! 

Kekri viikonloppu Iisalmessa 24.-25.10.2014

Uusi suoramyynnin ohjeistus on nyt julkaistu

 

Valtakunnallinen demokratia-kilpailu, käy äänestämässä

Pohjois-Savon on hienosti esillä valtakunnallisessa demokratia-kilpailussa, palkinnot jaetaan 14.10. Helsingissä Demokratia-päivän yhteydessä.

1) Yleisöäänestykseen on valittu 5 ehdokasta, joista yksi on Leppävirran kyläneuvosto!

Äänestysaikaa on 1.10. saakka, nyt kaikki äänestämään.  Äänestää voi oikeusministeriön sivuilla (www.om.fi - demokratiapalkinto). Tai suoraan

https://www.otakantaa.fi/demokratiapalkinto2014

2) Lisäksi raati valitsee 3 muuta palkinnon saajaa, ehdokkaita on 18 - ja mikä parasta, kaksi ehdokkaista on Pohjois-Savosta: Asukkaan ääni -hanke sekä Kylä lähtee -hanke!

Näin siis kisassa on edustus kaikkien kolmen Pohjois-Savon Leader- toimintaryhmän alueelta Mansikka ry, Kalakukko ry, Ylä-Savon Veturi ry

 

Kyläavustaja Kauppilanmäellä

Kauppilanmäen kyläyhdistyksen kyläavustajasta tehtiin Itä-Suomen uutisiin juttua, jutun pääsee katsomaan linkistä.

http://areena.yle.fi/tv/2387683?start=6m47

 

Kannanotto ekopisteiden karsimiseen

Pohjois-Savon Kylät ry on tehnyt kannanoton ekopisteiden vähentämiseen. Ekopisteitä ollaan karsimassa etenkin harvaanasutulla maaseudulla. Pakkausjätteiden keräysmäärän tulisi kasvaa, mutta uusi Valtioneuvoston asetus pakkauksista ja pakkausjätteestä, kuitenkin karsii ekopisteitä, joihin pakkausjätteet voisi palauttaa. 

Kannanoton voi lukea täältä.

http://www.pohjois-savonkylat.fi/fi/nw/9542/kannanotto+ekopisteiden+v%C3%A4hent%C3%A4miseen.html

 

Kylien palvelutuotanto, kehittämiskohteet kylillä, millaisia tarpeita teidän kylällä on?

Pohjois-Savon Kylät ry on luonnostelemassa Palvelutuotanto -hanketta Pohjois-Savon maakunnan alueelle yhdessä Leader-ryhmien kanssa. 

Haluamme teiltä, omien kylienne asiantuntijoilta, tietoja/mielipiteitä, mitkä ovat tärkeimpiä kehittämiskohteita kylillänne.

·         Toivoisitteko apua eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön (esim. kunnan tai eri järjestötoimijoiden kanssa)?

·         Onko kylällänne tarvetta järjestötoimijoiden voimavarojen yhdistämiselle?

·         Onko kylällänne tarvetta kyläavustajalle? Kyläavustaja voi tehdä töitä kylätalolla sekä asukkaiden keskuudessa.

·         Haluaisitteko kylätaloille lisää käyttöastetta ja sitä myötä myös tuloja kylätalon ylläpitämiseen?

·         Kiinnostaako uusien palvelujen tuottaminen paikallisten yritysten kanssa yhteistyössä?

·         Kiinnostaako uuden tietoverkon monipuolisempi hyödyntäminen?

Voit myös kertoa vapaamuotoisesti juuri teidän kylää koskevat tarpeet! Kehittämistarpeita voi toimittaa Leader-toimintaryhmille Kehittämisyhdistys Mansikka ry:lle, Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:lle tai Ylä-Savon Veturi ry:lle tai Pohjois-Savon Kylät ry:n kyläasiamiehelle.

 

Museovirasto on julistanut haettavaksi vuoden 2015 harkinnanvaraiset valtionavustukset

Museovirasto on julistanut haettaviksi harkinnanvaraiset valtionavustukset ensi vuodelle. Haettavissa ovat museoiden harkinnanvaraiset valtionavustukset, valtionavustukset museoiden innovatiivisiin hankkeisiin, avustus suomalaisen kulttuuriperinteen tallentamiseen, rakennusten entistämisavustukset ja tuki muinaisjäännösalueiden hoitoon sekä perinnealusten entistämisavustukset. Avustusten hakuaika päättyy 31.10.2014.

Avustukset myönnetään edellyttäen, että eduskunta hyväksyy valtion vuoden 2015 talousarvioesityksen.

Lisätietoja: http://www.kotiseutuliitto.fi/avustukset-mm-kulttuuriperinteen-tallentamiseen

 

Pudasjärvi Vuoden 2014 kylämyönteisin kunta valtakunnallisesti

Lisätietoja valinnasta ja Pudasjärven alinta perusteista tästä linkistä

http://www.kylatoiminta.fi/uutiset/99/37/Pudasjaervi-palkittiin-Suomen-kylaemyoenteisimpaenae-kuntana-onnea.html

 

Muistattehan Yhteistyöllä menestystä aluekierrokset lokakuussa! 

Maa- ja metsätalousministeriö, maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR ja maaseutuverkostoyksikkö järjestävät neljän aluetilaisuuden sarjan lokakuun alussa teemalla Yhteistyöllä menestystä maaseudulle - vuoropuhelua uuden ohjelmakauden alussa. Aluetilaisuuksissa käymme läpi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ja maaseutupoliittisen kokonaisohjelman eväitä maaseudun kehittämiseen aluetasolla. Miten suunnitelmat muuttuvat käytännön edistysaskeleiksi? Miten hyödynnämme niukkenevat resurssit parhailla mahdollisilla tavoilla?  Aluekierroksilla kuulette tuoreimmat tiedot uudesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta sekä YTR:n ajankohtaiset asiat.

Yhteistyöllä menestystä maaseudulle - vuoropuhelua uuden ohjelmakauden alussa kiertueen aluetilaisuudet järjestetään seuraavasti:

1.10. Kuopio,  Technopolis, Microkatu 1, www.technopolis.fi

Tilaisuus on tarkoitettu Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Keski-Suomen ELY-keskusalueiden toimijoille.

Lisätietoja maaseutu.fi sivustolta.

Kekri viikonloppu Iisalmessa 24.-25.10.2014

Kekri-viikonloppu järjestetään jälleen lokakuussa pe-la 24.-25.10. Iisalmessa. Ylä-Savon Veturi on mukana järjestelyissä houkutellen mukaan teitä kylien edustajia. Nyt onkin ainutlaatuinen tilaisuus esitellä omaa toimintaa tai tehdä varainhankintaa!

Citymarket toivottaa kylät tervetulleeksi myymään tai esittelemään tuotteitaan tai järjestämään ohjelmaa (kahvia, tarjoilua, ohjelmaa lapsille yms.) joko sisälle tai ulos. Sisällä on tarjolla ilmaiseksi kassojen edessä oleva tyhjä tila lasien takana. Ohjelmaa toivotaan erityisesti lauantaille. Citymarketin lähiruokamarkkinoiden pääpaino on perjantaissa. Citymarket kauppiaat ja Pro Agrian Marja Niskanen vastaavat lähituottajien saamisesta ruokamarkkinoille. Perjantaina ja lauantaina on lähikäsityömessut Olvi-hallilla.

Torilla on lauantaina markkinat klo 9-13, ja sinne voi myös osallistua haluamallaan tavalla.

Liitteenä on kaupungin laatima esite Kekristä. Ilmoittautumiset ja lisätiedot Minna Maukoselta puh. 040 543 4903 tai minna.maukonen(a)iisalmi.fi

 

Suoramyynnin ohjeistus

Uusi suoramyynnin ohjeistus on nyt julkaistu www.aitojamakuja.fi/suoramyynti

Aitoja makuja on yhdessä MTK:n ja SLC:n kanssa koostanut yrittäjille ohjeistuksen suoramyynnin ja elintarvikkeiden jatkojalostuksen aloittamiseen. Ohjeistus vastaa kysymyksiin: Miten pääsen alkuun? Mitä lupia tarvitsen? Kenelle ja kuinka paljon voin tuotteitani myydä? 

Suurena tavoitteena on madaltaa yrittäjien kynnystä aloittaa tuotteiden suoramyynti ja jalostustoiminta sekä vastata yhä kasvavien markkinoiden kysyntään. Ohjeistukset jalkautetaan yrityksille maakuntakohtaisissa tilaisuuksissa. Nyt tiedossa olevat tilaisuudet löytyvät http://www.aitojamakuja.fi/blogi/?p=334

Lisätietoja: Johanna Mattila, johanna.mattila (a) utu.fi, p. 040 565 8121

Lähiruoka on bisnes! -seminaari 9.10. Tampereella: Muistathan ilmoittautua 1.10. mennessä seminaariin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu http://www.aitojamakuja.fi/blogi/?p=232

 

Pohjois-Savon Kylät ry