Sähköinen kyläkirje 5/2014

Julkaistu 04.09.2014

Sähköinen Kyläkirje 5/2014

Sisältö

Mistä rahat varainhankintaan- opas ilmestynyt

Kunnossa Kaiken Ikää - ohjelman tuet haussa 30.9. asti

Tukea Nuorten toimintaa Nuorten Akatemia

Avoimet Ovet Kalakukko ry 9.9.

Kylä lähtee - hankkeen Lähidemokratia seminaari 17.9.

Kylähyvinvointiseminaari Kunnasniemi, Kontiolahti 21.10.

Kaista Savoon - hankkeen loppuseminaari 3.11

Tutkimuksia Kylätoiminnasta

Uusi varainhankinta opas on ilmestynyt!

Mistä rahat toimintaan? -neuvoja paikallistoiminnan varainhankintaan. Suomen Kylätoiminta ry:n Kylien Bisneskeissit  hankkeen julkaiseman opas, jossa avataan keinoja, millä varainhankintaa paikallistasolla voi toteuttaa.  Mistä rahat toimintaan oppaita? tulee myös paperiversioina, joita saa kyläasiamieheltä esim. syyskokouksessa Kauppilanmäellä.

Voit ladata oppaan tästä PDF-muodossa.

Kunnossa Kaiken Ikää-ohjelman tuet haussa 30.9.2014 asti

Kunnossa Kaiken Ikää - ohjelman kautta voitte hakea kyläyhdistykselle taloudellista tukea, mikäli haluatte järjestää aloittelijoille sopivaa liikuntatoimintaa sekä kehittää kehoja joilla vähän liikkuvat työikäiset saataisiin säännöllisen liikuntaharrastuksen pariin. Tu

kea voivat hakea kaikki rekisteröidyt yhteisöt. Painopistealueina ovat 2014-2015 erityisesti: liikuntaneuvonta osana liikunnan palveluketjua,  työyhteisöjen liikuntaa ja terveyttä tukevat mallit, painonhallintaan liittyvät liikunta- ja ravitsemusmallit sekä fyysisesti huonokuntoisten miesten aktivointi.

KKI-hankkeen kautta saatu tuki on noin 50 % kuluista, ja loppua voi täyttää esim. keräämällä osallistujilta pientä maksua. Kuluja voivat olla. esim.

 ohjaajien palkkauskustannukset ja välineistön hankinta. (ei kuitenkaan mittaviin välineistön hankintoihin). Mikäli, ette nyt ehdi tekemään suunnitelmaa, seuraava hakukierros on auki maaliskuun ajan.

Mitä tämä voisi olla kannattaa tutustua edellisten hakukierrosten tuettuihin hankkeisiin. Esimerkkejä:

  • kyläläisten kiinnostuksen lisäämistä omaan hyvinvointiin ja liikuntaan
  • vähän liikuntaa harrastaville omia liikuntaryhmiä, lentopalloa, kahvakuulaa, kuntasalipiiriä, jumppaa, joogaa yms. mitä vain on mahdollista toteuttaa
  • säännöllisen liikuntamahdollisuuden toteuttamassa omalla kylällä
  • kyläläisten liikunta mahdollisuuksien parantamista
  • uusien lajien kokeilemista, ja kannustamista liikkumiseen mm. perheliikuntaa, kylän liikunta mahdollisuudet tutuiksi
  • kyläläisten elämäntapoihin vaikuttamista, omien elämäntapojen parantamista, terveysluentoja

Aiemmin tukea saaneiden hankkeiden listan löydät täältä:

http://www.kkiohjelma.fi/hanketuki/kki-hanketuki/tuetut_hankkeet

Hankkeen suunnitteluun saat apua:

http://www.kkiohjelma.fi/hanketuki/kki-hanketuki/hankkeen_suunnittelu

Tuen hakeminen tapahtuu sähköisesti ja 

mallihakemukseen, joissa opastettu hakemuksen täyttö hyvin tarkasti löytyy täältä.

http://www.kkiohjelma.fi/hanketuki/kki-hanketuki/tuen_hakeminen

Kuva: Kyläasiamies alkulämmittelyssä Kotaharjulla Avoimet Kylät ja Leader-viikolla.

 

Nuorten omaan toimintaan tukea

Kannattaa tutustua Nuorten Akatemian mahdollisuuksiin tukea nuorten omia projekteja.

Päätä itse! -hankkeessa jaetaan nuorten ryhmille Päätä itse! -projektirahaa, jonka avulla nuoret voivat toteuttaa itsensä näköisiä liikenneturvallisuusprojekteja.

Päätä itse! -projekteissa luovuus laitetaan liikkeelle: liikenneturvallisuuspelit, liikennetietovisat, kampanja koulussa tai liikenneturvallisuuden lähestyminen taiteen keinoin ovat kaikki sallittuja. Ehtona on ainoastaan, että projekti on nuorten itsensä keksimä ja toteuttama – ja että se edistää liikenneturvallisuutta. Nuorten ryhmän toivotaan koostuvan pääsääntöisesti 15–24-vuotiaista.

Projekti-idean laatineet nuorten ryhmät voivat hakea projektien toteuttamiseen 100–1000 euron tukea täyttämällä nettihakulomakkeen. Yli 400 euron projektirahaa myönnetään projekteille, jotka: tavoittavat laajasti ihmisiä (esim. merkittävä osa oppilaitoksen oppilaista) ja/tai parantavat liikenneturvallisuutta pidemmällä aikavälillä ja/tai tuottavat ryhmälle syvällisempää perehtyneisyyttä liikenneturvallisuuteen.

Kaikissa projektissa pitää olla mukana myös täysi-ikäinen yhteyshenkilö. Lisätietoja:

http://www.nuortenakatemia.fi/fi/nuorelle/paataitse/

Kuopion alueella on jaossa myös Itse tehty-rahaa, jossa nuoret voivat hakea omaan itse kehittämäänsä projektiin rahaa max. 300 euroa. Tarkemmat ohjeet löytyvät tämän linkin takaa. http://www.po1nt.fi/itsetehty Lisäksi tässä PDF-muodossa ohjeistusta.

Mission Impossible? - Lähidemokratiaa sanoista teoiksi

Kylä lähtee! -kylien yhteistyöhankkeen päätösseminaariin Vieremälle ke 17.9. klo 13-17.

Seminaarin nimi ”Mission Impossible? –Lähidemokratiaa sanoista teoiksi” kuvaa hyvin seminaarin sisältöä. Tapahtumapaikkana toimii yksi lähidemokratiaselvityksessä mukana oleva kunta, Vieremä. Siellä tilat tarjoaa Ponsse Oyj, jonka perustaja Einari Vidgrén aikanaan teki mahdottomasta mahdollisen perustamalla metsäkoneyrityksen, joka nykyään maailmanlaajuisena yhtiönä työllistää tuhansia ihmisiä ympäri maailman.

Seminaarissa kuullaan konkreettisin esimerkein, miten sanat tehdään teoiksi: hankekoordinaattorit Sari Hyttinen ja Mari Ikäheimonen esittelevät mallit lähidemokratian toteutumisesta kylien ja kuntien välillä Ylä-Savossa ja Keski-Suomessa. Mallit toimivat mitä parhaimpina innostajina muillekin asiasta kiinnostuneille. Lisäksi seminaarissa kuullaan lähidemokratiaguru, tutkija Ritva Pihlajaa, joka toimii Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän puheenjohtajana. Samoin kuullaan myös sukevalaisten aluelautakuntamallista aluesihteeri Mirja Tonterin kertomana.

Seminaari on ilmainen: hanke tarjoaa kahvit, ruokailumahdollisuus Ponssen henkilöstöravintola Amicassa klo 12-13, lounas omakustanteinen (hinta 4,70€-6,65€).

Ohjelma on löytyy tämän linkin takaa.

Ilmoittautumiset 9.9. mennessä Ylä-Savon Veturille  p. 041 477 3554 tai minna.partanen(a)ylasavonveturi.fi

Avoimet Ovet Kehittämisyhdistys Kalakukko ry

Leader on toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaaksi. Suomessa on 56 Leader-ryhmää, jotka tekevät omat kehittämisohjelmansa ja valitsevat toteutettavat hankkeet. Leader-hanketuella voidaan tukea niin yritysten perustamista, kehittämistä ja investointeja kuin kylien elinvoimaisuutta, harrastusmahdollisuuksia kuin kansainvälistä toimintaa. Kannattaa lähteä tutustumaan Leader-toimintaan, Kalakukko ry:n Avoimien ovien päivään. Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n toiminta-alueena ovat: Juankoski, Kaavi, Kuopio, Maaninka, Rautavaara, Siilinjärvi ja Tuusniemi. Pohjois-Savossa toimivat lisäksi Ylä-Savon Veturi ja Mansikka ry. Yleistä tietoa Leader-toiminnasta löydät www.leadersuomi.fi sivustolta.

AVOIMET OVET PÄIVÄ Tiistaina 9. syyskuuta 2014 klo 9-16 ja klo 18–20, Innocum, Siilinjärvi

Isoharjantie 6, S1-rakennus, toinen kerros

Lämpimästi tervetuloa hanketoimijat ja yhteistyökumppanit

tutustumaan Kalakukko ry:n toimintaan!

  • Leader-hankkeiden 2007–2013 tuloksia ja onnistumisia
  • Leader-toiminnan asiakastyytyväisyys
  • Alustavaa tietoa tulevasta ohjelmakaudesta ja rahoituksesta
  • Kahvitarjoilu

Kylähyvinvointiseminaari 21.10.2014 Kunnasniemi, Kontiolahti

JAKE- Järjestö- ja kansalaistoiminnan kehittämishanke järjestää Kylähyvinvointi-seminaarin. Olette lämpimästi tervetulleita osallistumaan keskustelupitoiseen seminaarin, kertomaan omista kylähyvinvoinnin toimistanne ja verkostoitumaan pohjoiskarjalaisten maaseututoimijoiden kanssa!

Keskusteluseminaari pohjaa JAKE-hankkeessa koottuun Kylähyvinvointikartoitukseen. Kunnasniemen Kunnaspirtillä on jaossa raportin painettu versio, johon on koottu kylähyvinvointia edistäviä toimintamalleja. Raportti sekä sen laajempi versio (hankkeet ja toimijat) löytyvät myös sähköisenä lokakuussa JAKE-hankkeen kotisivuilta, ja ovat näin vapaasti kylähyvinvoinnista kiinnostuneiden toimijoiden hyödynnettävissä.

Seminaariohjelma ja ilmoittautumisohjeet PDF-muodossa tästä linkistä. Lisätietoja seminaarista Kylä-JAKEn kotisivuilta.

Kaista Savoon –hankkeen loppuseminaari

”Ensin oli vain nollia ja ykkösiä” Kaista Savoon –hankkeen loppuseminaari 3.11.2014 Iisalmessa klo 8.30-14.30. Tarkemman ohjelman löydät www.kaistasavoon.fi

Seminaari on kaikille avoin ja ilmainen. Ilmoittautumiset minna.jaakkola(a)futuria.fi.

Tutkimuksia Kylätoiminnasta

Vesa Rouhiainen: Kylätoiminnan tila maaseututyypeittäin ja maakunnittain Raportteja 122. 51 s. 2014. http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja122.pdf

 

Pohjos-Savon Kylät ry              www.pohjois-savonkylat.fi     

Tiedotamme myös Facebookissa! Pohjois-Savon Kylät ry   PS. Sivumme Facebookissa on julkinen, joten sinun ei tarvitse olla Facebookin-jäsen, nähdäksesi julkaisumme Facebookissa.