Sähköinen Kyläkirje 3/2014

Julkaistu 30.05.2014

Pohjois-Savon Kylät ry Sähköinen Kyläkirje 3/2014

Sisältö:

Avoimet Kylät ja Leader-viikko 9.6-15.6.2014 Pohjois-Savossa

Kylien bisneskeissit 2.6.2014 Juankoskella

Kilpailu Kylät Pohjois-Savossa kuvien ja tarinoiden kertomana

Pohjois-Savon Kylät ry:n jäseneksi

Kaista Karavaani

Kuopio-Jukola hakee toimitsijoita

Kuopion alueella talkoorahaa kaupunkiympäristön hoitoon

Poimintoja kesäteatteritarjonnasta

Kysely: Ota kantaa.fi Voiko ympäristöä koskeviin päätöksiin vaikuttaa?

Avoimet Kylät ja Leader – viikko Pohjois-Savossa 9.-15.6.2014

Valtakunnallinen Leader- ja Avoimet kylät ‑viikko tarjoavat kuntalaisille, lomalaisille ja kaikille asiasta kiinnostuneille oivan mahdollisuuden tutustua monipuoliseen nykyajan maaseudun tarjontaan koko Pohjois-Savon alueella 9.-15.6. eli viikolla 24.

Avoimet kylät ja Leader-viikon tarkoituksena on esitellä kuluneen ohjelmakauden Leader-työn tuloksia ja vaikuttavuutta sekä lanseerata uusi Leader-ilme. Samalla esitellään nykyajan kyläelämää, kylien aktiivista toimintaa ja tarjontaa Pohjois-Savon maakunnassa. Viikon aikana voi poiketa niin tutussa kuin tuntemattomassakin kylässä ja kiertää useita kohteita kauniissa maaseutumaisissa maisemissa.

Lisäinfoa löydät netistä www.pohjois-savonkylat.fi 

Kohteet kartalta löytyvät Google Mapsista.

Koko viikon ohjelman voit ladata omalle koneelleseni PDF-versiona. 

Tule mukaan kiertämään kohteissa!

Ennakkoinfoa: Kylät Pohjois-Savossa kuvien ja tarinoiden kertomana –kilpailu

Pohjois-Savon Kylät ry järjestää 1.6.2014-1.3.2015 välisenä aikana Kylät Pohjois-Savossa kuvien ja tarinoiden kertomana –kilpailun.

Kilpailuun voivat osallistua harrastajakuvaajat yhdellä kuvalla ja / tai tarinalla. Kilpailussa on 3 sarjaa: Kuvasarja, Tarinasarja sekä sarja, jossa kuva ja tarina liittyvät toisiinsa.

Toivomme, että saamme kuvia ja tarinoita jotka ilmentävät kylätoimintaa, kyläkulttuuria, kylien tapahtumia tai arkea Pohjois-Savon maakunnan alueella.

Kilpailun tarkemmat ohjeet ja säännöt, palkinnot sekä arvovaltainen raati päivittyvät kotisivuillemme kesäkuun aikana.

Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää kuvia ja tarinoita omassa markkinoinnissaan.

Lisätietoja kilpailusta: Kyläasiamies Merja Kaija pohjoissavonkylat@gmail.com tai 045 1791070.

Kylien bisneskeissit

Kylien bisneskeissit tuovat hyviä esimerkkejä, miten maaseudun palvelutuotannon aukkoja voidaan täyttää. Tässä isossa roolissa ovat yhdistykset, järjestöt sekä kylien yrittäjät. Yhteistyökumppaniksi tarvitaan usein kunta, mutta ei aina.

Kuopion alueella liitoskunnat etsivät palvelutuotannon uusia muotoja mm. lähidemokratian raamien kautta. Tähän rakoon tarjotaan kaikille yhteistä tiedotusiltaa Juankosken kaupungintalon auditoriossa ma 2.6.2014 klo 18-19. Suomen kylätoiminta ry:n liiketoiminta-asiamies Juha Kuisma herättelee avaamaan silmät uusille urille uusilla ja vanhoilla tavoilla. Kahvitarjoilu, Tervetuloa kauempaakin! Ohjelman löydät PDF täältä.

Tule mukaan Pohjois-Savon Kylät ry:n toimintaan

Jäseneksi liittyminen

Pohjois-Savon Kylät ry:n jäseneksi voit liittyä alla olevalla joko henkilö-, yhdistys-, tai kannattajajäseneksi. Pohjois-Savon Kylät ry:n jäsenenä saat uusimman tiedon kylä– ja asukastoimintaan liittyen Pohjois-Savon alueella. Lisäksi jäsenenä saat kotiisi Suomen Kylätoiminta ry:n julkaiseman Maaseutu Plus –lehden 6 kertaa vuodessa, Pohjois-Savon Kylät ry:n postitse lähetettävät jäsentiedotteet 4 kertaa vuodessa ja olet samalla tukemassa kylien toimintaa Pohjois-Savon alueella. Vuoden 2013 Maaseutu Plus-lehtiä voit käydä selaamassa sähköisti tästä linkistä.

Jäseneksi voit liittyä myös kotisivujemme www.pohjois-savonkylat.fi kautta, kohdasta jäsenyys. Jäsenmaksu vuonna 2014 on: 20 € / henkilöjäsen, 30 € / yhdistysjäsen ja 100 € /kannattajajäsen.

Kaistakaravaani sähköistää nyt kunnanjohtajat! Kaistakaravaani liikkuu taas Pohjois-Savossa 2.-13.6.

Kevättalvella suuren suosion saavuttanut Kaistakaravaani käynnistää jälleen moottorinsa ja rientää 10 pohjoissavolaisen kunnan pikkuteille jakamaan tietoa valokuituverkon rakentamisesta, aikatauluista, valokuituverkon reiteistä ja tulevaisuuden palveluista.

http://www.kaistasavoon.fi/kaistakaravaani

Kuopio-Jukola hakee toimitsijoita

Kuopio-Jukola tarjoaa monipuolisia ja jokaiselle sopivia tehtäviä, joista voit valita itsellesi kiinnostavimman. Tekemistä löytyy kaikille omien kykyjen, voimien ja aikataulun mukaan, vaikka suunnistus ei olisikaan tuttua. Aiempaa kokemusta ei välttämättä tarvita – koulutamme sinut tehtäviin. Tapahtuman järjestelyt huipentuvat kilpailuviikonloppuun 14.-15.6.2014,mutta toimitsijoita tarvitaan useisiin tehtäviin jo ennen kisaa ja myös sen jälkeen.   Elämysten lisäksi tarjoamme sinulle kisapaidan, lippiksen/tuubihuivin sekä ateriat työvuorosi aikana. Olet myös vakuutettu talkoiden ajan.

Ilmoittautumislomakkeen ja tehtäväkuvaukset löydät täältä: http://www.jukola.com/2014/toimitsijat/talkoolaiset/

Missäpä muualla kuin Kuopio-Jukolassa luvassa on VEIKEÄ KOKEMUS - LUMOAVA ELÄMYS! www.jukola.com/2014

Lokaaliin ilmoittautuminen on avattu!

Tervetuloa maaseudun kehittämisen valtakunnalliset, maakunnalliset ja paikalliset toimijat sekä kaikki kylätoiminnasta ja paikallisesta kehittämisestä kiinnostuneet vuotuiseen paikallistoimijoiden juhlatapahtumaan 29.-31.8.2014! Luvassa on virallista ja epävirallista ohjelmaa koko perheelle toimintakeskus Revontulen ympäristössä Hankasalmella.

Nyt on aika ilmoittautua osatapahtumiin ja kyläretkille! Majoitusvaraukset ja tiedustelut tehdään suoraan majoituspaikkaan, Revontuleen, viimeistään 15.8. Mennessä. Mieluiten aikaisemmin. Juhlalla on omat tiedotussivunsa Keski-Suomen Kylät ry:n www-sivuilla ja ohjelma löytyy myös verkkosivuilta sekä liitteenä. Lisätietoja antaa Keski-Suomen kyläasiamies, p. 0400- 738 205.

Kutsun lokaalin voit ladata täältä.

Kuopion kaupungin alueella: Kaupunkiympäristön palvelualueella talkoorahaa haettavissa 

Asukkaiden osallistumista yleisten alueiden hoitoon tuetaan jakamalla talkoorahaa. Talkootoimintaan on vuonna 2014 varattu 30 000 euroa. Kaupunkiympäristön palvelualueella on yleisten alueiden talkootöihin haettavissa toiminta-avustusta. Talkooavustusta voivat saada asukasyhdistykset, kylätoimikunnat sekä paikalliset yhdistykset. Talkooraha on tarkoitettu yleisten alueidenkohentamiseen ja kunnostamiseen ja siihen liittyviin tarvike-, materiaali- ja konekuluihin. Yhdistykset voivat hakea talkooavustusta roskalavojen tilaukseen ja lavan tyhjennyksen jätemaksuun. Avustusta haettava 30.9.2014 mennessä.

Hakuohjeita: http://www.kuopio.fi/web/asuminen-ja-kaupunginosat/talkoorahat

Kesä- ja harrastajateatterit poimintoja kesän tarjonnasta

Tammenrannan kesäteatteri (Vehmasmäki) esittää näytöksen ”Jo vain herra ministeri,” jossa paneudutaan kuntauudistukseen Jaavanrannan näivettyvän kylän kannalta, josta ministeri on ostanut mökin.

Rautavaaran harrastajateatteri esittää ”Osuuskaupan Maria”. Esitys kertoo ajasta jolloin oli vielä kyläkauppoja, piikoja ja renkiä ja pallojuustokin oli uutta.

Lastukosken kesäteatteri esittää ”Herra Alikersantti”-esityksen.

Kangaslammin teatterissa esitetään Dieettivaellus, jossa kuvataan komedian muodossa miten maaseudulle täytyy keksiä uusia elinkeinoja pärjätäkseen.

Vätysteatterissa menee kesällä Haikarapolska

Lisätietoa kesä– ja harrastajateattereista löydät www.pohjois-savonkylat.fi —> Tietoa kylistä —> Kesä– ja harrastajateatterit.

Kysely Ympäristöministeriöltä ja Tampereen Yliopistolta

Miten kansalaiset saavat tietoa ja mitkä ovat heidän mahdollisuutensa saada tietoa, osallistua ja vaikuttaa elinympäristöön koskevaan päätöksentekoon nykyisen lain ja käytäntöjen puitteissa.

Hankkeeseen liittyen haluaisimme kysyä asukasyhdistyksiltä vähän ajatuksia ja ideoita siitä, miten osallistuminen ja tiedonsaanti heidän kohdallaan toimii ja onko olemassa jotain hyviä käytäntöjä tai kehittämisen paikkoja liittyen ympäristöä koskevaan kunnalliseen sekä hallinnolliseen päätöksentekoon. Vastausaikaa nettikyselyyn on 30.5. saakka.

Linkki kyselyyn:

https://www.otakantaa.fi/fi-FI/Selaa_hankkeita/Voiko_ymparistoa_koskeviin_paatoksiin_vaikuttaa

Linkki nettikyselyä koskevaan ympäristöministeriön uutiseen:

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Ota_kantaa_voiko_ymparistoa_koskeviin_pa%2829260%29

Vastaan mielelläni kaikkiin kyselyihin ja tiedusteluihin. Siina Raskulla, HM, tutkija, Tampereen yliopisto, JKK siina.raskulla@uta.fi 050 318 7113 / 040 832 0141

Maallemuutto.info

Kannattaa käydä katsomassa maallemuutto.info sivuston Talo- ja tonttipörssin markkinapaikkaa, siellä maalle muuttavat etsivät itselleen tontteja, maatilan pihapiirejä yms. myös Pohjois-Savosta etsitään siellä kohteita.