Sähköinen Kyläkirje 1/2014

Julkaistu 21.02.2014

Pohjois-Savon Kylät ry Sähköinen Kyläkirje 1/2014

UUSI KYLÄASIAMIES ON ALOITTANUT

Tervehdys uudelta kyläasiamieheltä!

Olen Merja Kaija ja aloittanut uutena osa-aikaisena kyläasiamiehenä Pohjois-Savon Kylät ry:llä. Hienoa, että tulin valituksi työhön kyläasiamieheksi. Olen koulutukseltani nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja sekä artesaani ja nyt opinnot yhteisöpedagogiksi ovat loppusuoralla Mikkelin Ammattikorkeakoulussa. Olen työskennellyt aiemmin Joensuun ja pääkaupunkiseudun 4H-yhdistysten toiminnanjohtajana ja Nuorten Palvelu ry:ssä järjestöagenttina. Työurallani olen työskennellyt erilaisissa järjestöissä ja lisäksi järjestö- ja yhdistystoiminnan kokemusta ovat kartoittaneet monet luottamustoimet.

Olen paluumuuttaja ja Savoon kotijuurille palasin, pääkaupunkiseudulla ja Joensuussa, vietettyjen vuosien jälkeen.

On hienoa päästä mukaan kehittämään Pohjois-Savon Kylät ry:n toimintaa ja toivon, että te kaikki olette minuun aktiivisesti yhteydessä kylätoiminnan tiimoilta. 

Kyläasiamiehen tavoitat numerosta 045 1791070, sähköpostista pohjoissavonkylat@gmail.com ja postia voit laittaa osoitteeseen: Pohjois-Savon Kylät ry, kyläasiamies Merja Kaija, Koulutie 2 as. 2, 71800 Siilinjärvi.

Merja Kaija

VUODEN 2014 KYLÄN HAKU

Vuoden 2014 pohjoissavolaisen kylän haku on avattu ja päättyy 31.3.2014. Vuoden kylän valinnan Pohjois-Savossa ovat yhdessä tehneet Pohjois-Savon Kylät ry ja Pohjois-Savon liitto jo vuodesta 1993 alkaen.

Vuoden 2013 kyläksi valittiin Pohjois-Savossa Etelä-Tuusniemi, Tuusniemeltä ja Suomen Vuoden Kyläksi 2013 Soinilansalmi Leppävirralta. Pohjois-Savon Vuoden Kylät löytyvät täältä.

Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista ja monipuolista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä.

Valtakunnallisen Vuoden Kylän ja kunniamaininnan saavien kylien julkistaminen tapahtuu paikalliskehittäjien valtakunnallisessa LOKAALI -juhlaseminaarissa, joka järjestetään tänä vuonna lauantaina ja sunnuntaina 6. - 7.9.2014 Keski-Suomessa, Hankasalmella. Täällä löydät Vuoden Kylät –listauksen.

Hakulomakkeen voi palauttaa postitse: Pohjois-Savon Kylät ry, kyläasiamies Merja Kaija, Koulutie 2 as. 2, 71800 Siilinjärvi tai sähköpostilla pohjoissavonkylat@gmail.com

VUODEN 2014 KYLÄTOIMIJAN JA MAASEUTUTOIMIJAN HAKU

Paikalliskehittäjän valtakunnallisen LOKAALI-juhlaseminaarin yhtyedessä nimetään ja palkitaan Vuoden Kylän lisäksi Kylätoiminnan tiennäyttäjiä eli kylätoiminnassa erityisen ansioituneita henkilöitä. Nämä henkilöt ovat olleet pitkä-aikaisella panoksellaan kehittämässä valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa. Kylätoiminnan tiennäyttäjä on valittu vuodesta 1999 lähtien. 

Lisäksi seminaarissa nimetään myös Vuoden Maaseututoimija eli henkilö, joka on saavuttanut tuloksia erityisesti Leader-toiminnassa, kylätoiminnassa tai muussa paikallisessa kehittämistyössä.  Maaseututoimijan valinnassa ei painoteta niinkään pitkää toiminta-aikaa vaan valittavan henkilön hyviä tuloksia, innostavuutta ja innovatiivisuutta. Lisätietoa Kylätoimijan ja Maaseututoimijan hausta löydät Suomen Kylätoiminta ry:n sivuilta tämän linkin takaa ja sieltä löytyy listana aiemmin nimetyt Kylätoiminnan tiennäyttäjät ja Maaseututoimijat.

Pohjois-Savon osalta ehdotuksia otetaan vastaan 31.3.2014 asti. Ehdotuksessa tulisi käydä ilmi ketä ehdotetaan sekä vapaamuotoiset perustelut sekä kuka on ehdottajana.  Ehdotuksen toimitetaan joko postitse tai sähköpostitse: Pohjois-Savon Kylät ry, kyläasiamies Merja Kaija, Koulutie 2 as. 2, 71800 Siilinjärvi tai sähköpostilla pohjoissavonkylat@gmail.com.

Pohjois-Savon ehdotukset käsitellään Pohjois-Savon Kylät ry:n hallitus kokouksessaan 8.4.2014.

ONKO KYLÄLLÄSI TARVETTA RAKENTAA UUDET KOTISIVUT TAI PÄIVITTÄÄ OLEMASSA OLEVIA?

Teemme nyt kartoituskyselyä siitä kuinka monella kylällä olisi tarvetta kylän kotisivujen rakentamiseen tai olemassa olevien sivujen päivittämiseen. Kartoituksen pohjalta saamme tietoa minkä verran kylätoimijoilla on tarvetta uudistaa kotisivuja tai rakentaa kokonaan uusia. Kartoituksen pohjalta on tarkoitus räätälöidä koulutusta kotisivujen tekoon kylätoimijoille.  Vastaa kyselyyn 2.3.2014 mennessä. Mikäli, teillä on toimivat ja päivityt kotisivut, ei tähän kartoituskyselyyn tarvitse vastata.  Linkki kyselyyn löytyy täältä.

TAPAHTUMAKALENTERI

Pohjois-Savon Kylät ry tapahtumakalenterin löydät www.pohjois-savonkylat.fi. Mikäli sinulla on tapahtuma, jonka haluat nostaa esille tapahtumakalenterissa, laita tapahtuman tiedot s-postilla pohjoissavonkylat@gmail.com.

FACEBOOK

Pohjois-Savon Kylät ry löytyy facebookista. Tykkää facebookistamme! Vinkatkaa kylätoimijat myös kylienne omista facebook sivuistanne kyläasiamiehelle.

KYLÄREKISTERIN YHTEYSTIEDOT AJANTASALLE

Pohjois-Savon Kylät ry ylläpitää listaa kaikista maakunnan kylä- ja asukasyhdistyksistä sekä kylätoimikunnista. Yhteystietojen muuttuessa ilmoittakaa niistä yhteystietolomakkeella tai ilmoittamalla suoraan kyläasiamiehelle.  Kylärekisterin tietoja käytämme kyliä koskevien asioiden tiedottamiseen, emmekä luovuta niitä kaupallisille toimijoille. Sähköinen Kyläkirje toimitetaan kylätoimijoille kylärekisterin perusteella. Ja tästä suora linkki lomakkeelle, jota kautta voit ilmoittaa muuttuneet tiedot.

LINKKEJÄ JA VINKKEJÄ

Landepakua voisi vielä saada käymään oman kylän tapahtumaan. Katso reitit täältä ja täytä heti landepaku kysely täällä: https://www.webropolsurveys.com/S/840111696F077807.par. Kysely on auki vain 21.2.2014 asti ja sen jälkeen voit olla yhteydessä Hans Bergströmiin Maaseutuverkostoyksikössä 0405311966 tai hans.bergstrom@mavi.fi

Lähidemokratia-seminaari järjestettiin Tahkolla 19.2.2014 Kalakukko ry:n Asukkaan Ääni- hankkeen, Kuopion kaupungin ja Nilsiän neuvottelukunnan toimesta. Materiaalit seminaarista tulevat Kalakukko ry:n sekä Kuopion kaupungin sivuille.

TULOSSA

Pohjois-Savon liitto ja Pohjois-Savon ELY-keskus järjestävät EU:n rahoitusmahdollisuudet Pohjois-Savossa 2014-2020 Startti 2020 seminaareja Iisalmessa, Varkaudessa ja Kuopiossa. Siellä saa uusinta tietoa EU:n ohjelmakauden 2014-2020 rahoitusmahdollisuuksista. Lisätietoa löytyy täältä.

Pohjois-Savon innovatiivioleiri 19.5.–21.5.2014, leirin teemana ovat luonto, hyvinvointi ja matkailu.  Lisätietoja tulee Maaseutu.fi tapahtumat osioon.