Pohjois-Savon Kylät ry hakee yhdessä Pohjois-Savon Liiton kanssa Pohjois-Savon Vuoden 2019 kylää

”Tiedätkö kylän, joka on elinvoimainen ja suuntaa tulevaisuuteen? Toimintaa tehdään suunnitelmallisesti, yhteistyössä muiden kanssa? Kylällä on tekemisen meininki ja tehdään itse ei odoteta valmista. Kylä tiedottaa avoimesti ja haluaa edistää oman alueensa palveluita ja elinkeinotoimintaa."  Jos tiedät tälläisen kylän ehdota sitä meille.

Pohjois-Savon Vuoden kylää etsitään jälleen ehdotusten perusteella. Etsinnässä kylä, jossa nämä tuntomerkit täsmäävät:

Kylä,
joka katsoo tulevaisuuteen
tekee itse, talkootyö on voimissaan
tiedottaa avoimesti
toiminta on suunnitelmallista
kylä edistää lähipalveluiden saatavuutta
tekee yhteistyötä
toimintaa on monella kohderyhmälle.

Ehdotuksia otetaan vastaan 21.1.2019- 15.3.2019 välisenä aikana.

Pohjois-Savon Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä ja kaupunginosia, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä.

Vuoden kylän valinnassa painotetaan kylän kehittämisen suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä ja uutta luovaa toimintaa sekä tulevaisuuteen suuntautumista. Erityisesti otetaan huomioon kylän kehittäminen laaja-alaisesti, miten on järjestetty kunnan ja kylän välinen suhde, lähipalvelujen tuottaminen ja tuotteistaminen, työllistäminen, avoin tiedottaminen, yhteistyön sujuminen sekä elinkeinojen edistäminen. Samoja teemoja painotetaan Valtakunnallisen Vuoden Kylän valinnassa.

Maakunnallisten vuoden kylän ehdotukset käsittellään Pohjois-Savon Kylät ry:n hallituksessa. Lopullisen vahvistuksen valinnalle antaa Pohjois-Savon Liiton maakuntahallitus. Pohjois-Savon Vuoden Kylä julkaistaan Maakuntavaltuuston kokouksessa kesäkuussa.  

Kylät, joita ei voi ehdottaa

Vuoden Kyläksi Pohjois-Savosta ei voida esittää kuitenkaan kylää, joka on saanut tittelin viimeisen 6 vuoden aikana. Näitä ovat: Kotalahti 2018 (Leppävirta),  Muuruvesi 2017 (Juankoski /Kuopio), Jyrkkä 2016 (Sonkajärvi), Pöljä 2015 (Siilinjärvi), Kauppilanmäki 2014 (Vieremä), Etelä-Tuusniemi 2013 (Tuusniemi) Valtakunnalliseksi Vuoden Kyläksi 2013 valittua Soinilansalmea (Leppävirta) ei voi myöskään esittää. Mikäli esittää aiemmin palkittua kylää, tulee toiminnan olla kehittynyt edellisestä valinnasta.

Ehdotuksia Pohjois-Savon Kyläksi voi tehdä kuka tahansa, myös kylä itse voi ehdottaa itseään. Kylän omaan ehdotukseen on hyvä kirjoittaa perusteluja laajemmin ja kertoa omasta toiminnasta.  Ehdotuksia otetaan vastaan sähköisellä ehdotuslomakkeella, joka on alla tai postitse Pohjois-Savon Kylät ry, Isoharjantie 6, 71800 Siilinjärvi. Kuoreen tunnus ”Vuoden Kylä”.

Ehdotukset käsiteltään Pohjois-Savon Kylät ry:n hallituksessa keväällä 2019.

Ehdotuksia tuli kaiken kaikkiaan 83 kappale, kiitos ehdotuksista.