Palvelupaja -illassa kuultiin mm. yritysmuodoista ja muista palvelun tuottamisen mahdollisuuksista.

Muuruvesi Kehittyvät Kylät -hankkeessa

Muuruveden kirkonkylä sijaitsee entisen Juankosken kaupungin eteläosassa. Vuoden 2017 alussa tapahtui kuntaliitos Kuopion kaupungin kanssa. Kehittyvät Kylät -hankkeeseen hakeutui Muuruveden Kyläyhdistys ry tehden tiivistä yhteistyötä Muuruveden Jyske ry:n kanssa, joka omistaa upeasti kunnostetun Muuruveden kylätalon.

Parturi-kampaajayrittäjän haku

Ensimmäinen käytännön toimi, jossa Kehittyvät Kylät -hanke oli mukana, tuli vastaan elokuussa 2016, kun tuli tieto, että kylän molemmat parturi-kampaamoalan yrittäjät ovat jäämässä eläkkeelle ja lopettamassa toiminnan. Tehtiin mainos uuden yrittäjän löytämiseksi, jota levitettiin sosiaalisen median ja toimijoiden verkostojen kautta.

Ilmoitus johtikin yhteydenottoihin, mutta ainakaan vielä uutta yrittäjää ei ole onnistuttu kylälle saamaan.
 

Palvelupaja

Syyskuussa 2016 järjestettiin Palvelupaja -kyläilta, jossa kartoitettiin kyläläisten ajatuksia ja toiveita niistä palveluista, joita omalle kylälle toivottaisiin sekä heräteltiin miettimään, olisko itsellä jotakin palvelua tai osaamista, jota voisi toisille tarjota. Illan aikana kuultiin myös niistä vaikuttamisen mahdollisuuksista, joita kylien asukkailla tulee olemaan kuntaliitoksen jälkeen.

Kehittämistoimintaa

Virtuaalinen kansalaisopisto

Erilaisia toiveita mm. harrastus- ja virkistystoimintaan liittyvien kuljetuksien suhteen tuli Palvelupajan toiveissa esiin. Ensivaiheessa lähdettiin esitämään ajatusta, että välttämättä ei tarvitse lähteä erikoisemmillekaan kursseille kauas, vaan esim. kansalaisopisto-opetusta on mahdollista harrastaa myös verkko-opetuksen kautta. Muuruvesi oli mukana marraskuussa 2016 järjestetyssä Virtuaalisessa harrastepäivässä:

Liikuntapaikkojen kehittäminen

Asetettiin tavoitteeksi luoda yhteys Kuopion kaupungin kanssa, jotta saataisi järjestettyä yhteinen katselmus, jossa aiheena kylän liikuntapaikkojen, mm. pururadan kunnostus. Kuopion kaupungin ja kylän edustajat pitivät liikuntapaikkakatselmuksen alkukesästä 2017, jossa käytiin yhdessä tarpeita läpi. Pururadan kunnostuksesta sovittiin.

Nuorten toiminnan kehittäminen

Nuorille järjestettiin tammikuussa 2017 lautapeli-ilta, jonka yhteydessä kartoitettiin kyselyn avulla nuorten toiveita kylällä järjestettävästä toiminnasta. Tämä poiki kevään mittaan joka toinen viikko järjestettyjä nuorten iltoja, joiden järjestämisestä vastasi Kuopion kaupungin nuorisopalvelut/ Nilsiän ja Juankosken alueen etsivä nuorisotyö.

Sataman kehittäminen ja Muuruveden markkinonti

Tavoitteena on laajentaa sataman palvelutarjontaa niin kyläläisille kuin vierailijoillekin ja vilkastuttaa sataman seutua. Kevään 2017 Kallavesj' -tapahtumassa Muuruveden Kyläyhdistys oli mukana Kuopion kaupungin osastolla esittelemässä Tahkon vesireittiä. Tähän yhteyteen työstettiin jaettavaksi esite messuilla.

KylätGo ja PUIKU Muuruvesi

Talvella 2017 hakuun tulivat Kalakukko ry:n teemahankkeet KylätGo ja PUIKU. Ideoitiin ja työstettiin hankehakemukset ja Kalakukko myönsikin rahoitusta molempiin hankkeisiin. KylätGo hankkeessa pidettiin nuorille alkukesästä työpajat, joissa he saivat tietoa työpaikkojen hakemisesta, yritystoiminnasta ja asiakaspalvelusta. Hankkeen myötä nuoria kesätyöllistettiin ja syksyllä hanke jatkuu vielä nuorille järjestettävien klubi-iltojen muodossa. Kehittyvät Kylät ja KylätGo Muuruvesi tekevät tiivistä yhteistyötä. PUIKU:n puitteissa Muuruveden Kylätalo tulee saamaan syksyn 2017 aikana uudet, laadukkaat välineet esitystekniikkaan ja äänentoistoon.

Muuruveden Kesäkihhaus

Kesäkuussa 10.6.2017 Avoimet Kylät päivänä pidettyyn Muuruveden Kesäkihhaukseen työstettin osallistujille jaettavaksi esite. Kehittyvät Kylät -hanke oli mukana tapahtumassa tekemässä paikkatietokortteja ja auttamassa 112-sovellusten asennuksessa.

Viestintäillat

Marraskuussa 2017 järjestetään kaksi yhteistä viestintäaiheista koulutusiltaa yhdistystoimijoille ja yrittäjille suunnattuina. Koulutuksiin voi osallistua paikan päällä Muuruveden kylätalolla tai verkon kautta. Illat järjestää yhteistyössä Savon Yrittäjien Yritys Oppii ja menestyy -hanke, KylätGO Muuruvesi ja Kehittyvät Kylät. 

 

Muuruveden verkkosivut
Muuruveden Kyläyhdistyksen Facebook -sivu

Sivu päivitetty 27.10.2017