Kurkimäessä ja Vehmasmäessä kuuluu nuorten ääni

Vapaaehtoiset järjestävät yhdessä toimintaa

Maaliskuun viimeisenä perjantaina Vehmasmäen Valoharjulla käy kova kuhina. Paikalle on kokoontunut yli 30 iältään 7 – 17 vuotiasta nuorta ja muutama aikuinen. Musiikki soi, pelataan pingistä, biljardia ja muita pelejä, tytöt letittelevät toistensa hiuksia tai hengaillaan muuten vaan. Puffetissa on myynnissä monenlaisia herkkuja.  Toisaalla poksuu popcornikone ja hattaran tekoon on jatkuva jono. Käynnissä on vapaaehtoisvoimin järjestetty nuorten ilta.

Kurkimäki ja Vehmasmäki ovat kasvavia kuopiolaisia kyliä, joissa aktiiviset toimijat eivät ole jääneet toimettomiksi, kun on herätty tarpeeseen järjestää yhteistä toimintaa.  –   Kylillä on tehty aikaisemminkin yhteistyötä mm. liikuntatapahtumien muodossa ja pari vuotta sitten pidettiin yhteinen tapahtuma, jossa paikalliset yhdistykset esittelivät toimintaansa, muistelee kurkimäkeläinen Ulla Tanninen. Yhteistyö lähti kuitenkin tiivistymään viime kesänä, kun molemmat kylät hakivat erikseen mukaan Pohjois-Savon Kylien Kehittyvät Kylät – palveluita tuottamassa hankkeeseen. Kun valinnat mukaan pääsevistä kylistä oli käsillä, Kurkimäen ja Vehmasmäen toimijoille ehdotettiin, että molemmat kylät valittaisiin mukaan, mutta yhteiseen kehittämisprosessiin. Tämä sopikin molemmille tahoille ja niin toiminta käynnistyi.

Kehitettäväksi asiaksi toimijat valitsivat kylien yhteisen nuorten toiminnan. – Kurkimäessä ei ole nuorille omaa paikkaa ja näin yhdessä tehden poistetaan myös kylärajoja ja turhaa vastakkainasettelua kylien välillä, kertoo Hilkka Happonen. Pari vuotta sitten valmistunut pyörätie yhdistää kylät myös fyysisesti ja helpottaa nuorten liikkumista.

Toiminnalle on tilausta
Yhteistyötä viriteltiin alkuun myös Kuopion kaupungin suuntaan, josta viesti olikin, että nuorisopalveluissa ollaan huolissaan alueen nuorista, mutta resursseja toimintaan näillä kylillä ei ole. Nyt puoli vuotta myöhemmin kysyttäessä tilanne kaupungin osaltakin saattaa olla hieman kohentumassa. Pitkän odotuksen jälkeen täyttölupa nuorisotyöntekijän palkkaamiseen eteläiselle alueelle on saatu. – Vielä ei kuitenkaan ole tiedossa, miten tämä resurssi tullaan alueella kohdentamaan, kertoi Kuopion nuorisopalveluiden suunnittelija Sani Kuosmanen.

Toimettomiksi ei kuitenkaan jääty, vaan toimintaa alettiin suunnitella omasta takaa. Syksyllä 2016 järjestettiin ensimmäinen nuorten ilta lautapelien merkeissä ja sen yhteydessä kysely, jossa kartoitettiin nuorten toiveita niistä toiminnoista, joita he omille kylille kaipaisivat. Erityisesti toiveista esiin nousivat vapaan toiminnan illat ja ensimmäinen järjestettiinkin tämän vuoden helmikuussa. Paikalla oli parikymmentä nuorta ja seitsemän vapaaehtoista ohjaajaa. Illan ohjelmassa oli vapaamuotoista pelailua, musiikin kuuntelua ja herkkuja. Ilta oli onnistunut niin nuorten kuin ohjaajienkin mielestä ja toinen vastaava ilta päätettiin järjestää kuukauden päähän ensimmäisestä.

Tilausta toiminnalle näyttää todellakin olevan, sillä toiseen iltaan nuoria oli saapunut taas selvästi ensimmäistä enemmän, vaikka järjestävät aikuiset pahoittelivat, että tiedottaminen meinasi jäädä hieman viime tippaan muiden kiireiden vuoksi. Aikuisia toiminnassa on jo mukavasti mukana myös. – Jatkossa on tarkoitus vuorotella paikalla oloa, kertoo Tarja Lankinen. Illassa mukana olevat aikuiset kuitenkin miettivät, että olisi hyvä saada vahvistusta joukkoihin paikalla olevien nuorten vanhemmista. Mukana oloon joka kerta ei tarvitse sitoutua, mutta apua on jo siitä, jos osallistuu vaikka yhteen iltaan vuosittain.

Yhdessä olo parasta
Aapo, Joonas ja Teemu pelasivat biljardia. Joonas oli illassa nyt ensimmäistä kertaa, muut pojat olivat myös viimeksi. – Parasta täällä on pingis ja biljardi ja herkutella aiotaan myös, pojat kertovat. Iida miettii, että parasta illassa ovat toiset ihmiset, ihan vaan pelailu ja kavereiden kanssa oleilu. Kysyttäessä toiveita, Iida sanoo, että ohjelmallinen disco voisi olla kiva.

Yhteiseen hankkeeseen
Kylillä toimivista tahoista kehittämistoimintaa eteenpäin ovat olleet luotsaamassa Kurkimäen Kisa ry, Kurkimäen Kyläyhdistys ry sekä Vehmasmäen Nuorisoseura ry.  Mukaan on kutsuttu myös muita alueen yhdistyksiä ja nyt on saatu myönteinen rahoituspäätös Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:ltä yhteiselle hankkeelle, jossa työllistetään nuoria kesäleiri- ja kerhotoiminnan järjestämiseen sekä järjestetään mm. kylien yhteisiä tapahtumia. Hankkeesta vastaa Vehmasmäen Nuorisoseura ry, mutta kumppanina on monia muita alueen yhdistyksiä, jotka ovat mukana tarvittavan välirahoituksen järjestämisessä ja tuovat nuorten toimintaan kukin omaa ydinosaamistaan. – Ihana fiilis, hehkuttaa nuorisoseuran puheenjohtaja Tarja Peltola. Tekijöitä on löytynyt hyvin eri vastuisiin. Juuri tätä täällä on haluttu, että nuorten ääni kuuluu tässä talossa. On onnellinen olo!

Julkaistu 5.4.2017

Teksti ja kuva: Tuula Palojärvi

 

Materiaalia

________________________________________________________

Syksy 2017

Suositut nuorten illat jatkuvat syksyn 2017 aikana noin kerran kuukaudessa. Lokakuussa järjestettiin yhteistapaaminen, jossa oli läsnä molempien kylien edustajia, Kuopion kaupungin nuorisotyöntekijä ja Kehittyvät Kylät kyläkoordinaattori. Illan aikana sovittiin yhteistyöstä Kuopion kaupungin Wauto-toiminnan kanssa ja kiertävä nuorisotila, Wauto-auto kiertää nyt myös Kurkimäen ja Vehmasmäen alueella.

 

 

Sivu päivitetty 27.10.2017