Muuruveden Palvelupajassa 21.9.2016

Palvelupaja

Palvelupajassa osallistujat pääsevät kertomaan omat toiveensa ja ajatuksensa seitsemässä eri pisteessä. Pisteet voivat sijaita sisällä tai ulkona. Tarvitaan riittävästi pöytätilaa ja kyniä. Kullakin pisteellä tulee olla riittävästi tulostettuja lomakkeita. Pisteillä 1 – 6 käytetään lomaketta, johon voi kirjata ajatuksensa palvelutoiveista ja pisteellä 7 käytetään lomaketta, jossa voi kertoa palvelusta tai osaamisestaan jota on valmis tuottamaan joko vapaaehtoisena tai korvausta vastaan. Pisteen 7 lomakkeen voi halutessaan pudottaa niille varattuun postilaatikkoon, jos ei halua jättää sitä tapahtumassa kaikkien nähtäväksi.

Ohjeistetaan osallistujat kirjaamaan yksi toive/yksi lomake. Lomakkeet jätetään pöydille, jossa toiset osallistujat voivat lukea toivottuja asioita ja jos pitävät ajatusta hyvänä, kannattaa sitä ja halutessaan myös jatkojalostaa ideaa. Sillä ei ole väliä, missä järjestyksessä osallistujat kiertävät pisteillä ja on luonnollista, jos kaikilla ei ole sanottavaa kaikkiin aiheisiin. Menetelmä mahdollistaa vapaan kanssakäymisen ja keskustelun pisteillä aiheista.

Pisteiden ohjeistukset:
1. Tällä pisteellä voit esittää toiveita ja ajatuksia harrastus- ja virkistysmahdollisuuksiin
2. Tällä pisteellä voit esittää toiveita ja ajatuksia ikäihmisten palveluihin
3. Tällä pisteellä voit esittää toiveita ja ajatuksia lapsiperheiden palveluihin
4. Tällä pisteellä voit esittää toiveita ja ajatuksia turvallisuuteen liittyen
5. Tällä pisteellä voit esittää toiveita ja ajatuksia omalle kunnalle/kaupungille
6. Jos sinulla on toiveita tai ajatuksia jotka eivät ole muiden pisteiden teemoihin kuuluvia, voit esittää niitä täällä
7. Jos sinulla on jotakin osaamista, jota voisit tarjota vapaaehtoistoimintaan tai korvausta vastaan, kerro se täällä. Lomakkeen voit pudottaa laatikkoon.

Palvelupajan ajatukset koostetaan jälkeenpäin yhteen ja niiden perusteella voidaan nähdä, minkälaisia toiveita osallistujilta on herännyt ja minkälaista kannatusta ne ovat saaneet. Tämän pohjalta tehdään toimintasuunnitelma mukaan valituista asioista, joita voidaan alkaa toteuttaa tai edistää omin toimijavoimin välittömästi ja toisaalta niistä asioista, jotka vaativat ehkä uusia kumppaneita ja pitkäkestoisempaa suunnittelua sekä mahdollisesti hankkeistusta. Osa asioista voi olla sellaisia, että niille ei suoranaisesti oman toimijajoukon voimin ole mahdollista tehdä konkreettisia toimenpiteitä, mutta joita voidaan edistää vaikuttamisen keinoin.