Kyläasiamiehen kierros Pohjois-Savossa Avoimet Kylät ja Leader-viikolla

Avoimet Kylät ja Leader viikkoa vietettiin ensimmäistä kertaa Pohjois-Savossa kesäkuun toisella viikolla. Tapahtukohteita saatiin viikolle kaiken kaikkiaan 40, joka on huikea määrä monenlaista toimintaa. Avoimet Kylät ja Leader viikolla saivat ovensa avata niin kylät kuin Leader-rahoitusta saaneet kohteet yleisölle.

Kyläasiamiehenä pääsin kiertämään kohteita koko viikon ajan Veho Groupin sponsoroimalla nelivetoisella Vitolla, jolla oli oikein mukava kivuta korkealla sijaitseville näköalatorneilla kuin ajella pitkin Pohjois-Savon sorateitä. Viikon aikana kerkesin käymään kaikkiaan 15 kohteessa ja kilometrejä kertyi melkein 1600, joka kertoo Pohjois-Savon etäisyyksistä.                                                                                                                       

Lastukoskella vietettiin rompetoria ja kylänaktiivit esittelivät minulle missä Lastukosken kanavateatteria esitetään. Lisäksi rannalta löytyi kota, jota kyläläiset voivat käyttää. Kylänmiehet kuitenkin kertoivat, että isompi kota on jo suunnitteilla, mahdollisesti jo, täksi syksyksi. Lastukosken kyläyhdistykseltä löytyy vuokralle kalustoa niin soppatykkiä kuin isompaa telttakatostakin, tätäkään en tiennyt ennen vierailua Lastukoskelle.

 

Kolmisopella vietettiin kesälauantaita perinteisimmin menoin. Perinnepäivässä sai tutustua entisajan esineisiin, myllyn toimintaan ja vanhoihin ajoneuvoihin. Kylän naisaktiivit olivat pukeutuneet teeman mukaisesti kuin entisajan emännät. Lapsia tapahtumassa ilahduttivat niin satunurkka kuin myllyn vieressä aitauksessa olleet eläimet.  

Syvänniemellä sain lauantaiaamuna tutustua kyläaktiivi Maigi Korhoseen, joka esitteli mitä kaikkea Syvänniemellä on tarjota. Samalla käynnillä sain aimo annoksen tietoa Syvänniemen historiasta, kulttuurista sekä pääsin ihailemaan Syvänniemen maisemia Synne-lautan kyydistä. Ohjelmassa oli lisäksi kirpputoria, poniajelu ja lapsille ongintakilpailua. Lisäksi li mahdollista tutustua Syvänniemen Tarinapolkuun.

Pohjoismäessä oli minua vastassa suuri mäki Kotaharju, jonka päältä löytyi kyläyhdistyksen rakentama korkea näkötorni, kota sekä näkötornin juuren kahvila Kiipeli. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Timo Lukkarisen mukaan Kiipeli -nimi on oikein osuva, koska kiipelissä ovat ne vapaaehtoiset kyläläiset, jotka pyörittävät kahvilaa, eivätkö kahvilan pyöritykseltä muualle ehdi, kuin nekin, jotka uskaltavat kiivetä torniin. Samalla selvisi, että löytyypä kylältä Take Away pottumaakin. Luontopolkukin mäeltä löytyy ja ennen siihen tutustumista saimme pienen lämmittelyjumpan.

 

Kyläasiamiehelle aivan uusi paikka oli Isokoski Pielaveden ja Kiuruveden rajalla. Isokoski on kukoistuksen aikaan 1920-luvulla ollut oikea ”Koskenkaupunki”, niin sitä on silloin kutsuttu. Ja silloisesta Koskenkaupungista on löytynyt kaksi myllyä, pärehöylä, nahkuri, neulomo, pullapuoti ja kauppa. Sulkavan osakaskunta on tehnyt mahtavan työn talkoilla: raivannut ympäristöä, rakentanut kodan ja tehnyt venepaikat kyläläisten käyttöön. Talkootyötä tehneiden lista löytyi kodan sisältä ja talkootunteja oli kertynyt kaiken kaikkiaan 921, ja kuulemma kaikki, siinä eivät vielä edes ole. Talkootyötä tekeviä ei usein muisteta mainita tai antaa riittävästi kiitosta, mutta täällä nimet oli saatu ihan vitriiniin asti.

Kauppilanmäellä juhlittiin Avoimet Kylät ja Leader-viikolla Pohjois-Savon Vuoden 2014 kyläksi nimeämistä Kyläjuhlan merkeissä. Vieremän kunnan edustajat saapuivat ensimmäisten joukossa onnittelemaan Kauppilanmäkeä. Kauppilanmäellä emännät olivat laittaneet pöydän koreaksi, musiikista vastasi Late Duo ja ulkona oli tarjolla nälkäisille vieraille makkaraa ja kylän nuorempi väki uskaltautui laulamaan karaokea. 

Väisälänmäen upeisiin maisemiin ja historiaan vieraat pääsivät tutustumaan Raija Pasasen johdolla. Saimme kuulla, ketkä kaikki Suomen taiteilijoista ovat Väisälänmäellä vierailleet ja ikuistaneet tätä kansallismaisemaa. Karjamajakahviota pitää paikallinen 4H-yhdistys, joka mahdollistaa nuorille kesätyöpaikkoja. Esittelyn jälkeen kiipesimme vielä ihastelemaan maisemia Linnamäellä, josta voi nähdä hyvällä säällä jopa Puijolle saakka. Viimeisenä tutkimme uutta pisteaitaa, jota Väisälänmäelle tehdään kesän aikana vielä lisääkin. 

Pöljän Pysäkille osuin yhtä aikaa Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n toiminnanjohtaja Jaana Paanasen kanssa. Aira Roivainen esitteli meille Pöljän Pysäkin kunnostustyötä sekä Pöljän kylän Kulttuuripolkua. Pöljän Pysäkille oli talkoolaisia tullut heti aamusta tekemään aitaa radan varteen, aitaa ei oltu juuri saatu alkuun minun tullessa paikalle, mutta lähtiessä se oli jo valmis. Mahtavaa talkoo työtä, ei voi muuta Pöljäläisistä sanoa. 

Pöljällä Leader-rahoitusta on saanut Pöljän Kulttuuripolku. 

Pöljältä suuntasin vielä illaksi Murtolahteen, jossa olikin tiedossa, hieman erilaisempaa ohjelmaa: puunhalausta. Alkuun kuitenkin saimme syödäksemme makkaraa ja muurinpohjalettuja, jotta jaksamme varmasti halailla puita. Murtolahden tapahtuman mahdollistivat yhdessä paikallinen kyläyhdistys ja maa- ja kotitalousnaiset. Murtolahden kannattaa olla ylpeä omasta kuntosalista, jonne kyläyhdistyksen väki vei minut vierailulle, ja omasta puhelinluettelosta, joka on suurena apuna, kun kylän asioista tiedotetaan. 
Sorsakosken Seuralasta ei voi mennä ohitse, kun saapuu Sorsakosken keskustaan niin suuri ja upea se on. Talkootunteja tuskin on laskettu, kun taloa on pidetty kunnossa. Viimeisenä on ollut suuri kattoremontti ja nyt ei enää sateiden pitäisi sisälle päästä. Sorsakoskella esiteltiin vanhoja valokuvia ja kaukaisin vieras tapahtumaan tuli Ranskasta asti, entisiä Sorsakoskelaisia tosin ja kuvia muistellessa nousivat varmasti monet muistot entisajoilta taas mieleen, 

Tervossa toimintaa oli Avoimet Kylät ja Leader-viikon tapahtumaan suunniteltu todella paljon. Pohjois-Savon Kylät palkitsi samalla Tervon vuoden 2014 kylämyönteisimpänä kuntana. Pohjois-Savon Kylät ry:n viirin vastaanottivat kunnanjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja yhdessä Tervon torilla. Torilla sai mm. kokeilla laserammuntaa ja kuulla haitallisista vieraslajeista. Kyläasiamiehen pitivät toimittajat torilla, joten muihin kohteisiin en tällä reissulla Tervoon ehtinyt, mutta toisella kertaa sitten lisää tutustumista Tervoon. 

Kortteisen Kotpaekka markkinoilla esiteltiin Koti Kortteisen -kylällä hanketta, jonka kautta pyritään saamaan lisää asukkaita Kortteiselle ja samalla pidettyä kyläkoulu pystyssä. Kortteisella minua ihastutti pieni poika Olli-Pekka, joka osallistui omalla taidenäyttelyllään Kotpaekka-markkinoihin ja kuten taiteilijan kuuluu, kaikki teokset esiteltiin ja esittelen jälkeen taidekauppojen vuoro, ostin teoksen joka esittää lentokonetta ja sadetta. 

Etelä-Tuusniemellä Kosulassa Eräveikkojen talkootyönä on rakennettu uusi kota sekä kunnostettu Erä-Veikkola hienoksi juhla- ja kokoontumispaikaksi. Nyt pihalla sorvattiin tuoreesta puusta pönttösorvilla linnunpönttöaihioita. Ja yksi niistä minulle mukaa kuivumaan ja ensi kesänä siitä tehdään sitten kotikylälle linnunpönttö. 

Kurjalanrannassa kyläasiamies sai heti tultuaan ruokaa, rantakalaa, joka oli poikkeus viikon tarjoiluun. Sain toimia onnettarena arpajaisissa, joista ei palkintoja puuttunut. Rahaa Kurjalassa tarvitaan, koska kylätalon remontti vie euroa.  Hieno kylätalosta tuleekin. Kesällä kylätalolla toimii kesäkahvila, jota kylän nuoret pitävät.Kurjalassa toimii vielä oma koulu, joka pitää kylän eloisana. 

Viimeisenä kohteena kyläasiamies vieraili Pörsänmäessä, jonne on rakennettu kylän oma tenniskenttä. Ei tätäkään monelta kylältä löydä, rahoitusta on saatu Leaderin kautta. Tenniskenttä vaatii huoltoa,kastelua ja lanausta ja jokaisen käyttäjän toivotaan hoitajan kenttää hyvin. Pörsänmäessä oma poikani oli mukana ja pääsi nauttimaan kesäpäivästä ja hyvästä pullasta, jota taisi mennä ainakin kolme palaa. 

Viikon aikana pääsin näkemään, kuulemaan ja kokemaan millaista kylätoiminta on tällä hetkellä Pohjois-Savossa, sain kuulla toiveita, mihin tarvitaan apua ja millaisia toimintoja kylillä lisää kaivataan. Nuorille pitäisi olla enemmän tekemistä, se jäi ainakin mieleen. Lisäksi talkootyön määrä, jota kylillä tehdään, ei sen arvoa voi millään mitata. Kyläläiset pitävät talkoilla pystyssä kylätalot, lainaavat sinne omat työvälineet, järjestävät toiminnan ja pyörittävät vielä kaikki paperihommat ja muistavat vielä tiedottaakin kaikesta, välillä pistää miettimään pääsevätkö nämä kyläaktiivit koskaan itse nauttimaan näistä työntuloksista, toivottavasti. Kiitokset vielä kaikille jotka mahdollistivat Avoimet Kylät ja Leader-viikon toteuttamisen.

 

Avoimet Kylät ja Leader-viikon käyntikohteista koonnut ja kirjannut ylös kyläasiamies Merja Kaija